Hlavní obrázek pro článek Co si ohlídat při prodeji nemovitosti?
Datum vložení článku Co si ohlídat při prodeji nemovitosti? 2. 9. 2020 Štítek Nemovitosti článku Co si ohlídat při prodeji nemovitosti? Nemovitosti

Co si ohlídat při prodeji nemovitosti?

Prodáváte nemovitost? Jaké daně se platí při prodeji nemovitosti, jak je minimalizovat či je zcela anulovat? Prodej nemovitosti je vázán na dvě daně. Daň z příjmů a daň z nabytí nemovitých věcí, dříve daň z převodu nemovitosti.

Daň z příjmu z prodeje nemovitosti

Prodej nemovitosti znamená finanční příjem pro vás jako prodávajícího a podléhá tedy dani z příjmu z prodeje nemovitosti. A jako každý příjem by měly být i získané finance z prodeje nemovitosti zahrnuty do daňového přiznání prodávajícího. Daň činí 15 % a řádný termín pro přiznání daně z příjmu je do 31. 3. následujícího roku po prodeji nemovitosti.

Placení daně z příjmu se můžete zcela vyhnout, pokud:

  • Jste vlastníkem nemovitosti alespoň 5 let.
  • Bydleli jste v nemovitosti alespoň 2 roky před prodejem.
  • Zdědili jste nemovitost v řadě přímé a 5letou podmínku vlastnictví splnil již zůstavitel.
  • Využijete-li získané finance z prodeje nemovitosti na koupi jiné nemovitosti. Při prodeji staré a nákupu nové nemovitosti platí, že oproti příjmům z nemovitosti můžete uplatnit nabývací cenu nové nemovitosti. Z rozdílu zaplatíte daň z příjmu.

*kvůli pandemii COVID-19 v roce 2020, se automaticky posunuly termíny podání přiznání k dani z příjmu fyzických i právnických osob a zároveň se mohly nově ustanovit některé časové lhůty 

Daň z nabytí nemovitých věcí

Pokud kupujete nemovitost, bude se vás týkat, jako nabyvatele vlastnického práva k nemovité věci, povinnost zaplatit daň z nabytí nemovitých věcí. Výše této jednorázové daně je stanovena na 4 % z tržní ceny nemovitosti a platí se do konce třetího kalendářního měsíce následující po měsíci, kdy byl proveden vklad do katastru nemovitostí

Existují i případy, které jsou od této daně osvobozené: 

  • První nabytí pozemku nebo práva stavby, kam patří i stavba nového rodinného domu (zároveň musíte začít užívat nemovitost do 5 let od nabytí vlastnického práva).
  • První nabytí bytové jednotky, která nemá kromě sklepa, garáže nebo komory jiné nebytové prostory, které se užívají společně s bytem (zároveň musíte začít užívat nemovitost do 5 let od nabytí vlastnického práva).
  • Převod majetku družstva do osobního vlastnictví.
  • Dědictví či darování nemovitosti.
  • Koupě družstevního bytu, družstevních sklepů, garáží a komor, kde jste nájemci.

*kvůli pandemii COVID-19 v roce 2020 se projednávají nová zákonná opatření ohledně DzNN

Zrušení daně z nabytí nemovitosti

Odkládali jste nákup nemovitosti, investici do vlastního bydlení a bylo pro vás placení daně z nabytí nemovitosti další překážkou? Právě teď je možná ta nejlepší chvíle a vyšší šance dosáhnout na hypoteční úvěr díky úspoře finančních prostředků ruku v ruce se zrušením daně z nabytí nemovitosti. Co může přinést v praxi s investicí do nemovitosti?

Vládní návrh na zrušení 4 % daně z nabytí nemovitosti se vztahuje zpětně i na nemovitosti nabyté od prosince 2019 a je spojeno se zrušením daňového odečtu úroků z úvěru na bydlení. Sečteno podtrženo si nebudete moci uplatňovat z daní objem úroků zaplacených na úvěrech na bydlení, které činí 15 % z této částky.

Přechodné období počítá s tím, že odpočty úroků z daňového základu si bude moci uplatnit ještě každý kupující, který nabyde nemovitost od prosince 2019 do konce prosince 2021.  

Pokud se chcete z vašeho nového bydlení jen těšit a nedají vám spát aktuální impulsivní témata z realitního světa, neváhejte oslovit NRportal.cz.

Zdroj:
*https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2020/zruseni-dane-z-nabyti-nemovitych-veci-pr-38157

Autor článku
Autor článku Co si ohlídat při prodeji nemovitosti? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru