Hlavní obrázek pro článek Vyplatí se hypotéka v roce 2022?
Datum vložení článku Vyplatí se hypotéka v roce 2022? 7. 4. 2022 Štítek Hypotéka článku Vyplatí se hypotéka v roce 2022? Hypotéka

Vyplatí se hypotéka v roce 2022?

Plánujete v letošním roce zažádat o hypoteční úvěr? Víte, co vše vám současný ekonomicky napjatý stav přinese? Přemýšlíte, zda se s hypotékou nevyplatí počkat na lepší časy? Na tyto otázky vám odpovíme na blogu Nezávislého realitního portálu a svůj komentář přidá realitní makléř Radim Iliev ze společnosti M&M reality holding a.s.

Hypoteční trh v roce 2022

V letošním roce vnímáme citelné ochlazení na hypotečním trhu. Důvodem tohoto nepříznivého stavu je současná turbulentní inflační vlna, na níž reaguje ČNB zvyšováním základní úrokové sazby. Doba levných hypoték je bohužel pryč, hypotéky budou v roce 2022 dražší a fakticky na ně dosáhne méně žadatelů.

Očekává se neustálé zvyšování sazeb

Neustále rostoucí inflace prozatím nebere konce. Správným krokem pro utažení opasků je právě zvyšování základní úrokové sazby ze strany České národní banky. Kvůli nejasné ekonomické situaci lze předpokládat, že se základní úroková sazba bude v letošním roce ještě několikrát navyšovat.

Lepší situace v nedohlednu

Ti, kdo žádali o hypoteční úvěr v roce 2020 a zvolili dlouhodobou fixaci, mohou být v současné době nad míru spokojeni. Pro ostatní nepřinášíme pozitivní zprávy. Pokud srovnáme průměrnou velikost splátek z předloňského roku 2020 a velikost splátek v letošním roce, dostáváme se k téměř dvounásobku. Pro některé žadatele toto může být obrovská finanční zátěž, kterou již nejsou schopni akceptovat.

Vyplatí se s hypotékou počkat?

Pro žadatele, kteří nutně nepotřebují hypoteční úvěr, doporučujeme vyčkat na lepší ekonomickou situaci. Následující měsíce při možném zklidnění inflačního růstu mohou přinést snížení základní úrokové sazby ze strany ČNB, a tedy i zlevnění hypotéky.

Co radí realitní makléř Radim Iliev?

"V souvislosti se současnou inflací a zvyšováním základní úrokové sazby ze strany ČNB v posledních měsících evidujeme výrazné snižování poptávky po nemovitostech. Velké množství zájemců o nemovitost mělo původně v plánu financovat koupi nemovitosti právě hypotečním úvěrem. Bohužel současný stav zvyšuje případné měsíční náklady tak, že je to pro některé zájemce až neřešitelné. Na druhou stranu se začíná objevovat více lidé, kteří chtějí své finance přesunout ze spořících účtů právě do nové nemovitosti."

Nenašli jste odpověď na svůj dotaz? Sdělte nám jej do online realitní poradny, nebo využijte nezávaznou konzultaci od makléřů z Nezávislého realitního portálu.

Autor článku
Autor článku Vyplatí se hypotéka v roce 2022? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru