Hlavní obrázek pro článek Jak získat hypotéku, když jste OSVČ?
Datum vložení článku Jak získat hypotéku, když jste OSVČ? 28. 12. 2020 Štítek Finance článku Jak získat hypotéku, když jste OSVČ? Finance

Jak získat hypotéku, když jste OSVČ?

Pracujete na živnost a potřebujete zažádat o hypoteční úvěr? Jaké výhody a úskalí sebou nese pracovat jako OSVČ, pokud potřebujete získat úvěr na bydlení? Je těžké získat hypotéku jako OSVČ? Na Nezávislém realitním portálu vám poradíme, jaké máte možnosti a jaké jsou podmínky pro její získání.

Jste OSVČ a potřebujete hypoteční úvěr?

Podnikáte jako živnostník a přemýšlíte nad úvěrem pro plánovanou rekonstrukci současného bydlení nebo dokonce koupi vlastního bytu či rodinného domu? Co vše budete potřebovat doložit pro získání hypotéky na vlastní bydlení? A jakou šanci máte jako OSVČ takovou hypotéku získat? Pojďme se společně na tuto problematiku, která může zajímat více než 1 milion živnostníků v České republice, aktuálně zaměřit.

Hypotéka pro OSVČ

Nezávislost na zaměstnavateli, pracovní samostatnost, nižší odvody státu i přilepšení rodinnému rozpočtu… To vše vás jistě vedlo k snadnému vyřízení živnosti a startu životní éry „podnikání na volné noze“. U osob samostatně výdělečně činných ale není vše tak prosté, jak se může zdát, a to i v případě vyřizování hypotéky. Ale nezoufejte, protože realitní makléři z Nezávislého realitního portálu vám najdou nejvýhodnější hypotéku s nejnižší úrokovou sazbou na trhu, pomohou vám zajistit vždy férové podmínky, ale i vše vyřídit za vás, ať jste živnostník či zaměstnanec.

Jaké jsou podmínky pro živnostníky k získání hypotéky?

První a nejdůležitější podmínkou pro schválení hypotéky je bonita žadatele a prokazovat ji budete odlišněji než zaměstnanec. Ve většině případů k vám banka bude přistupovat i přísněji a bude to chtít pevnější nervy, o to víc v této „očistné“ době. A zatímco banka po zaměstnancích bude požadovat potvrzení většinou o tří měsíčních (záleží na výběru banky) příjmech zpět, které jim vystaví zaměstnavatel, vy jako živnostník budete muset doložit řádné daňové přiznání za poslední zdaňovací období (v některých případech za poslední dvě zdaňovací období), ze kterého si banka svým specifickým vzorcem vypočítá výši ročního obratu nebo váš čistý měsíční příjem.

Tím ale boj o schválení hypotéky pro OSVČ nekončí. U živnostníků jsou tyto propočty spletitější vzhledem k způsobu uplatnění nákladů v daňovém přiznání, i proto banky ke každému živnostníkovi přistupují odlišným způsobem.

Další dokumenty, které budete muset doložit a podmínky, které budou potřeba k schválení hypotéky pro OSVČ jsou:

  • doklad o zaplacení daně
  • bezdlužnost vůči finančnímu úřadu, zdravotní pojišťovně i ČSSZ
  • délka podnikání, obor a schopnost splácet
  • vlastní finanční úspory a další nemovitost k ručení

Pokud jste OSVČ a zvažujete do budoucna úvěr na bydlení či rekonstrukci, neváhejte včas oslovit realitní makléře z Nezávislého realitního portálu.

Autor článku
Autor článku Jak získat hypotéku, když jste OSVČ? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru