Hlavní obrázek pro článek Je výhodnější vzít si hypotéku v páru, nebo jako jednotlivec?
Datum vložení článku Je výhodnější vzít si hypotéku v páru, nebo jako jednotlivec? 22. 6. 2021 Štítek Finance článku Je výhodnější vzít si hypotéku v páru, nebo jako jednotlivec? Finance

Je výhodnější vzít si hypotéku v páru, nebo jako jednotlivec?

Hypotéky jsou v těchto dnech velmi exponované téma, a proto jsme se na Nezávislém realitním portálu zaměřili na otázku, zda je výhodnější vzít si hypotéku v páru, nebo jako jednotlivec. Každá varianta má své výhody i nevýhody, a právě ty si zde uvedeme, abyste se mohli snáze rozhodnout, pokud uvažujete o pořízení hypotéky sami či s partnerem.

Hypoteční úvěr v páru

Hypotéka je velký finanční závazek na dlouhou dobu, proto by se mohlo zdát, že je lepší na ní nebýt sám. Je tomu opravdu tak?

Výhody hypotéky v páru

Největší výhodou hypotéky v páru je rozhodně bonita žadatelů. S dvěma příjmy dosáhnete jak na vyšší hypotéku, tak máte možnost získat i výhodnější podmínky úvěru. Druhá výhoda nastává v případě, kdy jeden z partnerů na nějakou dobu o příjem přijde, pořád je tu příjem druhého partnera, a tak můžete být oba více v klidu.

Nevýhody hypotéky v páru

Nevýhoda hypotéky v páru se objeví v případě, že jeden ze žadatelů má pochybnou finanční minulost (nesplacené dluhy, záznamy v registrech či jiné finanční závazky), a tak se bonita může značně snížit a banka vám tak úvěr buď nemusí poskytnout vůbec, nebo s horšími podmínky, než kdyby si žádal o hypotéku druhý partner sám.

Pokud by si žádal o hypotéku jen jeden z vás, v případě, že byste potřebovali v budoucnu finance na další nemovitost, může si o ni zažádat partner druhý, který tak nebude mít žádné finanční zatížení hypotékou, a tak má na získání nové hypotéky vysokou šanci.

Měli byste také myslet na případ, že se s partnerem rozejdete. Jelikož pro nesezdané páry v takovém případě není právní úprava, je třeba se před žádostí o hypotéku jasně mezi sebou domluvit na podmínkách. Nejedná se o případ v manželství.

Co dělat s hypotékou v případě rozpadu manželství?

Pokud nastane situace, kdy se pár, který si vzal společnou hypotéku rozejde, jsou zde tři možnosti. 

1. Předčasné splacení hypotéky

2. Převedení hypotéky na jednotlivce

3. Přenechat hypotéku na jiného majitele

Hypoteční úvěr pro jednotlivce

Pokud žadatel nemá nikoho, s kým by o hypotéku mohl zažádat (partner, rodič, jiný blízký příbuzný), může si o ni zažádat i sám. 

Výhody hypotéky pro jednotlivce

Spoléhat se sám na sebe, mít svou bonitu, kterou vám nikdo nemůže kazit, má své výhody. Výhodou je také již výše zmíněná záloha, kdy si budete chtít v budoucnu zažádat o hypotéku další, tudíž si ji může na sebe vzít parter druhý.

Nevýhody hypotéky pro jednotlivce

Největší problém při žádosti o hypotéku jako jednotlivec nastává u bonity a určování výše měsíčních splátek. I když by byl váš příjem dostatečně vysoký na to, abyste na hypotéku dosáhli, pravděpodobně si nebudete moci nastavit tak vysoké měsíční splátky, jako byste si je mohli nastavit v páru, a úvěr tak můžete splácet mnohem déle. 

Druhou nevýhodou je, že o váš příjem můžete přijít, můžete dlouhodobě onemocnět, zůstat po úrazu invalidní apod. Výrazně se tak sníží vaše příjmy a na hypotéku stále zůstáváte sami. Jedním s řešením je například pojištění schopnosti splácet.

Udělali jsme vám jasno v rozhodování, zda si vzít hypotéku sami či v páru? Doufáme, že ano. A pokud máte přeci jen nějaké nejasnosti, můžete se kdykoliv obrátit na realitní makléře z Nezávislého realitního portálu.

Jaké je doporučení realitního makléře Honzy Ptáčka z Nezávislého realitního portálu?

„Článek velmi pěkně popisuje výhody a nevýhody společné hypotéky. Jako realitní makléř můžu doplnit jednu důležitou zkušenost z praxe. Velmi častým problémem, se kterým se setkávám, je situace, kdy se partneři rozejdou a jeden z nich přestane na měsíční splátky hypotéky přispívat svojí polovinou. Druhému partnerovi nezbývá, než platit měsíční splátky za oba, ale zároveň nemá žádnou možnost, jak neplatícího partnera z bytu dostat. Byt je logicky téměř vždy ve spoluvlastnictví obou partnerů. Často je situace natolik paradoxní, že neplatící partner z bytu toho platícího „vyštípe“ a pak dlouhodobě byt užívá, aniž by cokoliv zaplatil. V těchto situacích nezbývá, než se obrátit na soud, ale soudní pře většinou trvá dlouhé roky. Prodat byt také nejde, jelikož by s tím musel souhlasit i druhý spolumajitel. A ten z pozice neplatiče téměř vždy nesouhlasí. A aby toho nebylo málo, tak znám situace, kdy byt například zdemolují, nebo naopak začnou pronajímat třetí osobě. Přeji každému, aby se mu podobné problémy vyhnuly a předem zvážil, za jakých podmínek a s kým si byt pořídí.“

Autor článku
Autor článku Je výhodnější vzít si hypotéku v páru, nebo jako jednotlivec? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru