Hlavní obrázek pro článek Jak financovat rekreační nemovitost?
Datum vložení článku Jak financovat rekreační nemovitost? 27. 4. 2021 Štítek Finance článku Jak financovat rekreační nemovitost? Finance

Jak financovat rekreační nemovitost?

Zájem o vlastní nemovitost v posledním roce rapidně stoupl, a to ať už jde o bydlení či rekreaci. Nejčastější otázkou před pořízením nemovitosti jsou samozřejmě finance. Majitelé nemovitostí reagují na poptávku zvyšováním cen, a tak se koupě rekreační nemovitosti stává čím dál dražší záležitostí. Jak finance na rekreační nemovitost získat a jsou i jiné možnosti, jak financovat nemovitosti?

Hypotéka na pořízení chaty a chalupy

Ač je pořízení rekreačního objektu značně levnější, než koupě domu na bydlení, ne všichni disponují vlastními prostředky, které by na chatu či chalupu dosáhly. Nejčastější cestou je proto využití hypotéky. Už při výběru nemovitosti je ale potřeba brát zřetel na to, že ne každou chatu či chalupu přijme banka do zástavy.

Při koupi bytu, rodinného domu či stavebního pozemku na hypotéku musíte mít pro banku mimo jiné i vhodnou zástavu, většinou se jedná o stejnou nemovitost, která je předmětem koupě. Aby mohla rekreační nemovitost sloužit jako zástava, musí splňovat následující podmínky:

  • objekt musí mít přidělené evidenční nebo popisné číslo
  • stavba musí stát na vlastním pozemku
  • chata a chalupa musí mít přípojku elektřiny, zdroj vody a charakter trvalého bydlení

Pokud rekreační nemovitost nesplňuje požadavky banky, stále je zde možnost vložit do zástavy jinou vhodnou nemovitost (například byt, rodinný dům či pozemek).

Co se týče vlastního kapitálu, ani zde se od nemovitosti k bydlení mnoho nemění. Banky většinou požadují, aby měl žadatel z celkové ceny nemovitosti 20 - 30 % vlastních zdrojů

Další podmínku, kterou si poskytovatelé hypotéky na rekreační nemovitost kladou, je dolní hranice hypotéky, která se pohybuje v rozmezí 200 000 – 300 000 Kč. Pokud má nemovitost nižší hodnotu, je zde možnost využití klasického spotřebitelského úvěru, který má ale vyšší úrokovou sazbu než hypoteční úvěr.

Financování rekreačního objektu bez hypotéky

Další možností financování rekreačního objektu je stavební spoření. Je to však varianta, ze které nelze čerpat finanční prostředky okamžitě. Stavební spoření se uzavírá většinou na šest let a doba spoření se může následně prodlužovat. V našem případě je důležité nastavení koncové naspořené částky. Právě od ní se odvíjí výše poskytnutého úvěru (překlenovacího úvěru). 

Pokud chceme financovat pořízení rekreačního objektu přes klasický úvěr ze stavebního spoření, musíme nejprve projít minimálně dvouletou fází spoření. Jsou pak zde další podmínky, které si určuje každý poskytovatel spoření individuálně. 

Uvažujete o pořízení vlastní rekreační nemovitosti a potřebujete poradit s jejím financováním? Obraťte se na makléře z Nezávislého realitního portálu.

Autor článku
Autor článku Jak financovat rekreační nemovitost? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru