Hlavní obrázek pro článek ČNB zvedla úrokové sazby o 0,75procentního bodu, nejvíc od roku 1997
Datum vložení článku ČNB zvedla úrokové sazby o 0,75procentního bodu, nejvíc od roku 1997 8. 10. 2021 Štítek Hypotéka článku ČNB zvedla úrokové sazby o 0,75procentního bodu, nejvíc od roku 1997 Hypotéka

ČNB zvedla úrokové sazby o 0,75procentního bodu, nejvíc od roku 1997

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek 30. září přistoupila k nejvýraznějšímu zvýšení základních úrokových sazeb, které navýšila o 0,75procentního bodu na 1,5 procenta. Jedná se o nejvyšší zvýšení sazeb od roku 1997. Zeptali jsme se realitních makléřů z Nezávislého realitního portálu, jak se toto navýšení projeví a zda ovlivní zvýšení úrokových sazeb u sjednaných hypoték.

Ing. Mariana Flašková | RE/MAX Harmony 

Jak se zvyšování sazeb projeví?

Zvyšování sazeb zcela jistě zvýší cenu hypoték. Česká spořitelna a ČSOB již zvýšení úrokové sazby hypoték oznámila. S úpravou úrokových sazeb u hypotečních účtů počítá v tomto týdnu Moneta Money Bank. Raiffeisenbank o zvýšení sazeb uvažuje, Komerční banka a UniCredit Bank tento krok nevylučují.

Projeví se zvýšení úrokových sazeb u sjednaných hypoték?

Sazby u hypoték stoupají od dvou procent již od jara a lze očekávat, že se již v říjnu budou pohybovat kolem tři procent. Každý, kdo již má sjednanou hypotéku, a ví, že ho do konce splatnosti čeká refixace úrokových sazeb, musí počítat s tím, že nová sazba bude vyšší.


Jiří Šimon | Výjimeční Makléři 

Jak se zvyšování sazeb projeví?

Jak již oznámila Česka spořitelna a další banky na trhu, tak od 11. 10. zvyšují sazbu hypoték o 0,4 %, což je velmi významné zvýšení za poslední období, takže je více než zřejmé, že banky velmi rychle reagují na situaci, kterou zde nastolila ČNB. Toto zvýšení by se mělo projevit především tím, že někteří lidé budou více rozvažovat pořízení nemovitost, protože úvěry již nebudou tak výhodné, a to by mohlo mít za důsledek snížení poptávky po nemovitostech a v konečném důsledky by to mohlo vést i ke snížení cen nabízených nemovitostí a mohlo by dojít ke stabilizaci přehřátého trhu, který v posledním období nesl znaky paniky. Každý kupoval všechno a někdy i celkem neracionálně. Jednalo se doslova o nepřirozený závod kupujících. Na druhou stranu současná, již zvýšená úroková sazba v pásmu kolem 3 %, je vlastně pořád velmi zajímá, takže se na první pohled může zdát, že je sazba vysoká, ale někteří z nás si pamatují sazby 4-5 %, a proto vlastně současná sazba 3 % není žádná velká tragédie pro ty, kteří s touto sazbou počítají. 

Projeví se zvýšení úrokových sazeb u sjednaných hypoték?

Ano, určitě, a po skončení fixace se možná někteří majitelé nemovitostí nebudou stačit divit, protože je na trhu mnoho majitelů, kteří koupili nemovitost v době, kdy byla sazba 1,7 % a koupili ji se splátkou, jak se říká „na krev“. Pokud po skončení fixace stoupne sazba těmto lidem na 3 %, může se stát, že vyšší splátka bude znamenat o tisíce korun vyšší měsíční výdaj a pro mnoho lidí se to může stát problémem. 

V každém případě bude mít vliv na vývoj realitního trhu především celková ekonomická situace státu a rodin, která určí, kam se realitní trh a s ním související hypotéční trh bude dál vyvíjet.


Ondřej Jílek | IP Solution Real s.r.o. 

Jak se zvyšování sazeb projeví?

Dohlédnout na důsledky tohoto skokového zvýšení není snadné. Názory odborníků se liší diametrálně. Můj názor je ten, že toto skokové zvýšení sazby vůbec nezpůsobí zastavení, či alespoň zpomalení růstu cen nemovitostí, či cen obecně tak, jak si centrální bankéři představují. Zvýšená míra Inflace je dle mého názoru způsobena ve většině odvětví restrikcemi kvůli covidové pandemii, stále se zvyšující poptávkou, na kterou výroba ani těžba surovin nedokáže patřičně reagovat. Ale zároveň by to měla být opět ona neviditelná ruka trhu, která vždy nabídku a poptávku přirozeně vyrovnává.

Na trhu s nemovitostmi však tuto změnu pocítí především kupující právě výrazným zdražením hypotečních úvěrů. Ceny nemovitostí se dle mého názoru nesníží, vysoká poptávka není dána pouze doposud levnými penězi, ale především touhou bydlet ve vlastním. Sazba nedokáže řešit pravý důvod růstu cen nemovitostí, kterým je nedostatečný počet bytů na trhu, složitý stavební proces brzdící další výstavbu, i špatná správa obecních bytů, které by řešili bytovou situaci slabších.

Projeví se zvýšení úrokových sazeb u sjednaných hypoték?

Sazby se velmi brzy u hypotečních úvěrů zvýší. Některé banky reagovaly ve svých interních oběžnících jen pár dní po získání této informace od ČNB. U nyní již sjednaných hypoték s fixovanou sazbou bude nová výše sazby nastavena až k výročí. Pokud se komukoli doba fixace blíží, a to je možné řešit až 1 rok předem, doporučuji zafixovat nižší sazbu na další období. U hypoték s podanými žádostmi v následujících dnech je možné stále využít sazbu nižší, avšak je nutné si pospíšit.

Autor článku
Autor článku ČNB zvedla úrokové sazby o 0,75procentního bodu, nejvíc od roku 1997 - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru