Hlavní obrázek pro článek Hypotéka bez nemovitosti: výhoda v současnosti nebo problém v budoucnosti?
Datum vložení článku Hypotéka bez nemovitosti: výhoda v současnosti nebo problém v budoucnosti? 3. 3. 2022 Štítek Hypotéka článku Hypotéka bez nemovitosti: výhoda v současnosti nebo problém v budoucnosti? Hypotéka

Hypotéka bez nemovitosti: výhoda v současnosti nebo problém v budoucnosti?

Plánujete investovat do nemovitosti, ale stále se vám nedaří najít tu pravou? Nemáte ještě hotový projekt a rozpočet na výstavbu? Uvažujte o hypotéce bez nemovitosti? Na blogu Nezávislého realitního portálu vás seznámíme s výhodami i riziky hypotéky bez nemovitosti a své ceny rady přidá realitní makléřka Veronika Srb Balnarová z platformy QARA.

Postup čerpání hypotéky bez nemovitosti

Jak velký je rozdíl mezi klasickým hypotečním úvěrem a hypotékou bez nemovitosti? V podstatě minimální. Posouzení bonity klienta a proces schvalování hypotéky zůstává v nezměněné podobě. Naopak zapsání zástavního práva banky do katastru nemovitostí a následné čerpání úvěru přichází až po výběru té správné nemovitosti. Dodatečnou částí tohoto úkonu jsou pak termíny, do kdy musíte předmětnou nemovitost vybrat, a následně také sankce při nedostatečném čerpání hypotéky či nerealizaci nákupu nemovitosti.

Výhody hypotéky bez nemovitosti

V první řadě získáte prostor pro výběr té pravé nemovitosti, která splní všechny vaše představy a požadavky. Dalším pozitivem je sjednání úvěru s nižší úrokovou sazbou s ohledem na růst úrokových sazeb, což je nyní velice aktuální téma. Dalším plusem je možnost nevyčerpání celé hypotéky; banky často umožnují rezervu až 20 % pro nečerpání hypotečního úvěru, a to bez následných sankcí.

Nevýhody hypotéky bez nemovitosti

Ne všechny banky však hypotéku bez nemovitosti poskytují. Banky, poskytující tento typ hypotéky, mají v podmínkách velmi tvrdé sankce při nedodržení smlouvy. Pokud např. nevyčerpáte alespoň 80 % hypotéky či nestihnete ve stanoveném čase vybrat nemovitost ke koupi, čekají vás značné finanční postihy. Další nemilá situace může nastat, pokud vám sjednaný úvěr nebude stačit, v tu chvíli u banky pomoc nehledejte, banka vám hypotéku nenavýší.

Kdy se vyplatí využít hypotéku bez nemovitosti?

Hypotéka bez nemovitosti je vhodná pro ty, kteří jsou rozhodnuti financovat bydlení hypotékou a jejich cílem je v nejbližší době výběr nemovitosti (banky poskytují hraniční termín pro výběr nemovitosti až 3 roky od doby sjednání). Další skupinou jsou klienti, kteří se obávají zvyšování úrokových sazeb, a využijí příležitost pro sjednání levnější hypotéky do budoucna. Nutno ale podotknout, že některé banky dokonce nabízejí tuto hypotéku nejen pro nákup, ale i pro výstavbu své vlastní nemovitosti. Vše se však odráží od konkrétních smluvních podmínek bank.

Potřebujete poradit se sjednáním hypotéky bez nemovitosti? Vložte svůj dotaz do online realitní poradny, nebo využijte konzultaci od makléřů z Nezávislého realitního portálu.

Co radí realitní makléřka Veronika Srb Balnarová?

„Díky situaci, která je nyní na realitním trhu, hypotéku bez nemovitosti svým klientům velmi ráda doporučuji.

Za prvé je schválená hypotéka uklidní, že mají dost času na hledání vysněné nemovitosti a nehrozí, že by jednali ukvapeně.

Za druhé díky připraveným penězům mají klienti vyšší šanci uspět u prodávajících, protože můžou zaplatit velmi rychle, a to je přidanou hodnotou, když je na jednu nemovitost více zájemců.

Za třetí vědí, jakou budou mít úrokovou sazbu, i když nemovitost teprve hledají, a nemusí se bát dalšího zvyšování.

Za mě jistě pozitiva převládají, ale je důležité si vše pořádně propočítat, aby hypotéka byla dostatečná nebo maximálně navýšena o 20 %, aby vám nehrozily sankce za nedočerpání.“

Autor článku
Autor článku Hypotéka bez nemovitosti: výhoda v současnosti nebo problém v budoucnosti? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru