Hlavní obrázek pro článek Co dělat, když vám nájemník neplatí nájem?
Datum vložení článku Co dělat, když vám nájemník neplatí nájem? 8. 3. 2021 Štítek Finance článku Co dělat, když vám nájemník neplatí nájem? Finance

Co dělat, když vám nájemník neplatí nájem?

Jak poznat spolehlivé nájemníky a co naopak dělat, když vám nájemník bytu neplatí nájem? V obou případech najděte rady na Nezávislém realitním portálu.

Jak poznat férové nájemníky?

A jak se vyvarovat těm, co už tak férový nejsou? Předejděte neplatičům tak, že si je předem prověříte. Zaměřte se u nich na pár důležitých bodů a nájemní smlouvu pak uzavírejte vždy na dobu určitou v délce jednoho roku, protože prodloužit ji můžete vždycky, pokud vše povede k solventní spolupráci.

Jak postupovat s neplatícím nájemníkem?

Opožděná platba ještě nemusí být důvodem k panice, ale určitě pokusem o domluvu. Na takové pozdní či krátkodobé neplatiče zabere většinou upomínka za opožděnou platbu s důrazným upozorněním následků, např. naúčtování úroků, za případné nesplacení s dlouhodobějším prodlením. 

Větší problém nastává, pokud se dostanete do situace, kdy vám nájemce bytu přestal platit nájemné dlouhodobě a tím hrubě porušuje dohody stanovené v nájemní smlouvě. V této situaci můžete přistoupit k písemné výpovědi z nájmu s tříměsíční výpovědní lhůtou, která vždy začíná plynout od prvního kalendářního dne následujícího měsíce po doručení výpovědi nájemci. Pokud si extrémní situace vyžaduje extrémní jednání a neplatící nájemce i po prokazatelném vyzvání nereaguje na doplacení dlužných nájmů, je další možností písemné vypovězení nájmu bez výpovědní lhůty, která nabývá v okamžitou platnost dnem doručení k nájemci a nájemce se tak musí okamžitě vystěhovat.   

Jak získat dlužný nájem zpět?

Na jeden nebo dva měsíční nájmy vám může stačit stanovená kauce, kterou by měl nájemník složit před nastěhováním. Ale pokud se celá situace s neplatícím nájemníkem natolik zkomplikovala, že nejen dlouhodobě neplatil, ale byli jste nuceni řešit i situaci soudně, např. s odmítnutým vystěhováním neplatiče, řešení se protahovalo odvoláváním i přezkoumáváním a dluh na nájemném stále rostl, pak se můžete obrátit opět na soud a přistoupit k vymáhání dlužné částky. Když dlužník nezaplatí ani po rozhodnutí soudu, může být řešením vymáhání dluhu skrze soudního exekutora

Jak předcházet problémům s neplatiči?

  • Korektní nájemní smlouva 
  • Doložka se svolením k přímé vykonatelnosti – když je dluh na nájemném možné řešit napřímo exekučně bez soudního řízení.
  • Dostatečně vysoká kauce – dle občanského zákoníku je možné žádat kauci až ve výši tří měsíčních nájmů, standardně se ale vybírají dvouměsíční kauce.
  • Profesionální realitní makléř – vyberte si toho nejlepšího na nrportal.cz

Pokud pronajmete svůj byt spolehlivému nájemci, jedině tak si zajistíte, že vám peníze za pronájem budou chodit včas a pravidelně. To vše a mnohem více můžete dát na starost realitním makléřům z Nezávislého realitního portálu.

Autor článku
Autor článku Co dělat, když vám nájemník neplatí nájem? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru