Hlavní obrázek pro článek Do kdy musím podat přiznání k dani z nemovitých věcí v roce 2021?
Datum vložení článku Do kdy musím podat přiznání k dani z nemovitých věcí v roce 2021? 27. 1. 2021 Štítek Finance článku Do kdy musím podat přiznání k dani z nemovitých věcí v roce 2021? Finance

Do kdy musím podat přiznání k dani z nemovitých věcí v roce 2021?

Patříte mezi ty, kteří nově nabyli do svého vlastnictví nemovitost za minulý rok? Kdy se podává daňové přiznání k dani z nemovitých věcí v roce 2021? Kolik daň z nemovitých věcí činí a do kdy je nutné ji zaplatit? Všechny informace jsme pro vás shrnuli na Nezávislém realitním portálu. 

Kdo je povinen podat daňové přiznání z nemovitých věcí?

Přiznání k daňové povinnosti z nemovitých věcí má povinnost podat každý, kdo v minulém roce nově nabyl (koupil, dostal darem, zdědil) do svého vlastnictví pozemek, stavbu, byt či nebytovou jednotku, nebo pokud zaevidovali krajinný prvek na svém pozemku. I ti, kteří nemovitou věc darovali, prodali nebo jinak pozbyli, musí tuto skutečnost oznámit finančnímu úřadu.

Kdo (NE)podává přiznání k dani z nemovitých věcí?

Přiznání k dani z nemovitých věcí nemusí podávat ti poplatníci, kteří již podávali daňové přiznání v některém z předchozích zdaňovacích období a zároveň se u nich nezměnily parametry rozhodné k stanovení daně. Změnou rozhodnou pro stanovení daně je změna výměry nebo charakter pozemku, změna v užívání zdanitelné stavby, nástavba o další nadzemní podlaží, ale i zvětšení půdorysu přistavěním zdanitelné stavby.

Kdy odevzdat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí za rok 2021?

Daň z nemovitosti se platí každoročně jednou za rok, kdežto daňové přiznání k dani z nemovitých věcí podáváte pouze jednou, a to při pořízení nemovitosti nebo při již zmíněných změnách parametrů nemovitosti a je povinné ho odevzdat do 1. února 2021.

„Pondělí 1. února 2021 je posledním dnem pro podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí na rok 2021. V případě, že z důvodu dopadů pandemie viru SARS-CoV-2 (nemoc, karanténa) nemůžete podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí a k dani silniční do 1. února, je v roce 2021 možné jej podat později, aniž by vám vznikla pokuta za opožděné podání daňového tvrzení,“ popisuje Finanční správa.

Jinak řečeno, poplatníci zmíněné daně dostanou v letošním roce vlivem pandemie více času k podání přiznání k dani z nemovitých věcí za rok 2020, a to bez sankcí z prodlení až do 1. dubna 2021.

Kdo musí platit daň z nemovitých věcí? 

Za předmět daně z nemovitých věcí jsou považovány veškeré zdanitelné stavby a jednotky, které se nachází na území České republiky, ale i všechny pozemky evidované v katastru nemovitostí. Poplatníkem daně je vlastník zdanitelné nemovitosti, u pronajatých nemovitostí nájemce, u propachtovaných nemovitostí, tedy přenechaných k užívání za účelem výnosu, pak pachtýř.

Kde podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí? 

Přiznání k dani se odevzdává na příslušném finančním úřadu v kraji, pod jehož území nemovitost spadá, a to osobně, elektronicky přes datovou schránku nebo poštou. Pokud vlastníte vícero nemovitostí v různých krajích, pak je nutné podat přiznání u všech finančních úřadů, pod které vaše nemovitosti územně spadají. 

Jaké údaje jsou důležité pro výpočet daně z nemovitých věcí? 

Daň z nemovitých věcí je odlišná a je nutné vědět pár základních dat k jejímu výpočtu. Mezi první patří fakt, o jaký typ nemovitosti se jedná, tedy zda je to stavba, jednotka či pozemek. Dále pak výměra, zastavěná plocha, počet nadzemních podlaží, u pozemků výměra zastavěná nemovitou stavbou nebo více stavbami a koeficient pro danou nemovitou věc. 

Splatnost daně z nemovitých věcí v roce 2021

Do kdy je nutné zaplatit tuto daň? Standardní splatnost daně z nemovitých věcí do 5000 Kč je splatností nastavena do 31. května 2021. Pokud stanovená daň z nemovitých věcí převyšuje částku nad 5000 Kč, je možnost, ale ne podmínka, si tuto platbu rozdělit na dvě části, a to první se splatností do 31. května 2021 a druhou se splatností do 30. listopadu 2021. Daň můžete uhradit hotově na pokladně konkrétního finančního úřadu, převodem z účtu, složenkou či SIPEM. 

Potřebujete poradit s přiznáním k dani z nemovitých věcí? Neváhejte oslovit realitní makléře z Nezávislého realitního portálu!

*Zdroj: www.financnisprava.cz/cs/dane/dane/dan-z-nemovitych-veci/informace-stanoviska-a-sdeleni/2021/informace-k-dani-z-nemovitych-veci-na-rok-2021-11168

Autor článku
Autor článku Do kdy musím podat přiznání k dani z nemovitých věcí v roce 2021? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru