Hlavní obrázek pro článek Družstevní bydlení hlásí návrat na výsluní
Datum vložení článku Družstevní bydlení hlásí návrat na výsluní 25. 8. 2017 Štítek Nemovitosti článku Družstevní bydlení hlásí návrat na výsluní Nemovitosti

Družstevní bydlení hlásí návrat na výsluní

Družstevní bydlení není žádnou novinkou a v České republice je využívané již desítky let. V porevoluční době však u obyvatel převládla touha po vlastnictví nemovitosti a mnoho lidí začalo preferovat nákup bytu do osobního vlastnictví. Tyto roky však již pominuly a družstevní byty opět začínají být žádaným artiklem.

Družstevní bydlení má svá pro a proti, která musí zvážit každý sám. Pravdou však je, že na družstevní byt dosáhnete mnohem snadněji. Na rozdíl od koupě bytu do osobního vlastnictví, při které musíte nejdříve uhradit celou kupní částku, vám u družstevního bytu postačí jen 25 – 30 % jeho ceny a dokonce i tento vstupní vklad může být financován například úvěrem ze stavebního spoření. Po zaplacení této poměrné částky se již můžete nastěhovat a byt využívat. Měsíčně pak splácíte pevně stanovenou částku, kterou je postupně hrazena zbývající cena bytu. Podstatnou výhodou je, že se měsíční splátka nijak nenavyšuje po celou dobu splácení. Po doplacení celé hodnoty bytu následně můžete zůstat členem družstva nebo byt převést do osobního vlastnictví.

Pro mnoho lidí je důležitý i fakt, že v případě družstevního bydlení nejste nikde vedeni jako dlužník, což oceníte především v situacích, kdy komunikujete s úřady nebo bankou. Pro získání družstevního bydlení navíc nemusíte dokládat své příjmy či prokazovat, že jste zaměstnanec nebo OSVČ. Díky těmto faktorům se stává družstevní bydlení dostupné všem v jakémkoliv věku, včetně zájemců, kteří momentálně nemají dostatek vlastních prostředků k zaplacení plné částky.

Mnoho zájemců se domnívá, že družstevní bydlení je tématem pouze v případě, že chci bydlet ve starším bytovém domě. Není to však pravda. I v dnešní době vznikají developerské projekty založené na myšlence družstevního bydlení a ceny těchto nových bytů jsou srovnatelné s cenou nových bytů do osobního vlastnictví.

Vzájemné soužití však v takovém bytovém domě může být v mnoha ohledech jednodušší, než když se jedná o SVJ, zejména v momentě, kdy se vyskytnou sousedské problémy. Vlastníkem družstevního bytu je do doby jeho splacení družstvo a vy jste pouze členem, který vlastní určitý družstevní podíl. Jedná se tedy o nájemní vztah, při kterém jako nájemník musíte dodržovat všechny schválená pravidla (stanovy družstva). Zároveň však jako člen s podílem v družstvu můžete s tímto podílem svobodně nakládat, tzn. prodat jej, darovat či odkázat.

Družstevní bydlení je tedy znovuobjevenou cestou ke kvalitnímu bydlení, kde řádnými splátkami investujete do svého budoucího vlastnictví. To vše bez vysoké a na dlouhou dobu finančně zavazující hypotéky.

Autor článku
Autor článku Družstevní bydlení hlásí návrat na výsluní - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru