Hlavní obrázek pro článek Rozporuplné téma: domácí mazlíček v pronájmu
Datum vložení článku Rozporuplné téma: domácí mazlíček v pronájmu 3. 6. 2022 Štítek Nemovitosti článku Rozporuplné téma: domácí mazlíček v pronájmu Nemovitosti

Rozporuplné téma: domácí mazlíček v pronájmu

Jste majitelem domácího zvířete? Budete v nejbližší době pořizovat čtyřnohého přítele k vám do pronájmu? Víte, jaká možná úskalí přinese zvíře při neupozornění majitele? Může vám majitel bytu zakázat pořízení domácího mazlíčka? Na tyto otázky vám odpovíme na blogu Nezávislého realitního portálu a rady z praxe přidá Ing. Ján Otrošina jednatel společnosti OTROŠINA Invest s.r.o.

Domácí mazlíček versus Pronájem

Je to právě domácí mazlíček, kvůli němuž často žadatelé o pronájem neuspějí. Problémem, přes který u pronajímatele nejede vlak, jsou především volně pobíhající zvířata (kočky, psy apod.). Domácí mazlíčci jsou v současnosti jedním z hlavních parametrů u inzerujících nemovitostí. Majitel svůj odpor vůči domácím mazlíčkům může opírat o špatnou minulou zkušenost, své obavy o poničení bytu a jeho konkrétního vybavení. Překážkou může být také zůstatkový pach či alergeny. Nezapomínejme ani na dobré sousedské vztahy.

Jak se k pronájmu s domácím mazlíčkem staví zákon?

Zde je nutné k této věci přistupovat dvojím pohledem. 

Pokud hodláte domácího mazlíčka teprve pořizovat, majitel nemovitosti vám jeho pořízení a následnou přítomnost nemůže zakázat. Občanský zákoník v § 2258 říká, že nájemce má právo chovat v bytě zvířata, nezpůsobí-li tento chov pronajímateli nebo ostatním obyvatelům nemovitosti obtíže nepřiměřené poměrům v domě a jeho společných prostorech. Zde je však důrazné doporučení směrem k férovému jednání nájemníka: o svém úmyslu informujte majitele a diplomaticky vyčkejte na jeho souhlas. Pokud nebude souhlasit a vy si čtyřnohého přítele stejně pořídíte, nemusí vám majitel bytu prodloužit nájemní smlouvu. Avšak pozor, domácí mazlíček není důvodem k předčasné výpovědi nájemní smlouvy!

Druhý pohled lze spatřit u žadatelů o pronájem, kteří již mají domácího mazlíčka ve vlastnictví. Tito žadatelé mají zhoršené podmínky při poptávání nájmu: majitel, který vysloveně nechce domácí mazlíčky ve svém bytě, si dozajista nevybere žadatele, který vlastní kočku či psa. V současnosti, kdy je více žadatelů než pronajímaných bytů, je toto rozhodnutí každodenní rutinou na realitním trhu.

Lze tento problém efektivně řešit?

Pokud majitel není striktně proti domácím mazlíčkům, anebo netrpí vážnými alergiemi, máte několik možností, jak se přeci jen s pronajímatelem domluvit. Zde jsou naše doporučení: 

Je nutné ukázat férový přístup při počáteční komunikaci, tedy nelhat o tom, že máte domácího mazlíčka. 

Ukažte majiteli, že je váš mazlíček pod kontrolou a není tedy důvod se obávat potenciálních škod. 

Častokrát pomůže i sjednané pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou zvířetem. 

Tím nejčastějším a velmi účinným krokem je forma určité finanční kompenzace: nabídněte majiteli peněžní částku, respektive požádejte o zvýšení nájmu jako finanční kompenzaci za možné budoucí škody.

Co radí realitní makléř Ing. Ján Otrošina?

„U náboru nemovitosti se vždy klientů ptám na jejich požadavky na nové nájemníky. Z 80 % procent se potkávám s tím, kdy mají majitele jako první požadavek, že nechtějí, aby nájemníci měli v jejich nemovitostí zvíře. Především se jedná o psi. Když majitel nemá problém se psi, tak doporučuji zájemcům na prohlídku přivést i svého mazlíčka. Aby majitel viděl, o jaké plemeno se jedná, jestli je pes vychovaný apod. U pronájmu nemovitosti, ve které bude i zvíře, doporučuji automaticky sjednat i pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou zvířetem.“

Máte otázky týkající se domácích mazlíčků při pronájmu bytu? Sdělte nám je do realitní poradny, nebo se neváhejte obracet pro radu na makléře z Nezávislého realitního portálu.

Autor článku
Autor článku Rozporuplné téma: domácí mazlíček v pronájmu - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru