Hlavní obrázek pro článek Katastr nemovitostí jako všestranný pomocník
Datum vložení článku Katastr nemovitostí jako všestranný pomocník 19. 5. 2022 Štítek Nemovitosti článku Katastr nemovitostí jako všestranný pomocník Nemovitosti

Katastr nemovitostí jako všestranný pomocník

O katastru nemovitostí určitě slyšel každý z nás, ale opravdu jste jej někdy využili? Jak s katastrem pracovat a jaké informace zde můžete dohledat? Odpovíme vám na blogu Nezávislého realitního portálu a o rady a tipy z praxe se s námi podělí realitní makléř Mgr. Ladislav Fajmon z kanceláře Reality Sedmička.

Co je to katastr nemovitostí?

Katastrem nemovitostí se rozumí velmi obsáhlý archiv, který v sobě uchovává detailní charakteristiky o všech nemovitostech v ČR. V katastru jsou uchovávány záznamy o vlastnictví nemovitostí, detailní popisy pozemků, ale i rozestavěných staveb. Data jsou nutná k uchovávání především pro daňové a evidenční potřeby státu a také pro ochranu vlastnického práva k předmětné nemovitosti.

Kdy je nutné využít katastru?

Informace z katastru nemovitostí jsou potřebné v situacích, kdy je nutné doložit vlastnictví konkrétní nemovitosti. V praxi se jedná především o následující situace:

žádost o stavební povolení

ohlášení stavby

koupě nemovitosti

prodej nemovitosti

případně i rozvod nebo soudní spory, aj. 

Výpis z katastru bude vaším výborným pomocníkem kupř. pro zjištění, zda vám prodávající nezatajil důležité informace o nemovitosti. Skrze katastr nemovitostí zjistíte, zda na nemovitost není uvaleno věcné břemeno, anebo zda je nemovitost v zástavě

Jaké jsou poplatky za použití katastru nemovitostí?

Při žádosti o výpis je nutné, kromě základních informací o nemovitosti a dokladu totožnosti, počítat s poplatkem z využití katastru. Za fyzický výpis se na katastrálním úřadu platí 100 Kč. Při využití on-line služeb jsou finanční platby za poskytnutí údajů 50 Kč za každou stranu výpisu. Vedle toho existuje takzvaná „formální publicita“ – tedy obecné zpřístupnění údajů zapsaných v katastru nemovitostí přes portál cuzk.cz.

Při nákupu či prodeji nemovitosti je zapotřebí vepsat nového majitele do evidence katastru nemovitostí. Kromě formulářů a doložení potřebných dokumentů je nutné uhradit správní poplatek ve výši 2 000 Kč. Obdobně je tomu i u zápisů zástavních práv i jejich výmazů.

Co radí realitní makléř Mgr. Ladislav Fajmon?

„Informace z KN nám pomohou v životních situacích spojených s nabýváním nemovitostí - koupí, darem, vydražením či výstavbou. Zjistíme zde, zda je nemovitost přístupná z veřejné cesty, jestli je správně zakreslená v katastrální mapě, zaspané právní vady, především exekuční tituly nebo rozhodnutí správních orgánů, př. poznámky spornosti, způsob ochrany (CHKO, kulturní památka), aj. což může usnadnit spoustu starostí v budoucnu, především u nabývání nemovitosti, která nemá lidově řečeno čisté LV.“

Pro zjištění bližších informací o lustraci v tomto katastru či jiných náležitostech spojených s katastrem nemovitostí se neváhejte dotazem optat v naší on-line poradně.

Autor článku
Autor článku Katastr nemovitostí jako všestranný pomocník - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru