Hlavní obrázek pro článek Jaké jsou předpoklady vývoje realitního trhu v roce 2022?
Datum vložení článku Jaké jsou předpoklady vývoje realitního trhu v roce 2022? 6. 6. 2022 Štítek Nemovitosti článku Jaké jsou předpoklady vývoje realitního trhu v roce 2022? Nemovitosti

Jaké jsou předpoklady vývoje realitního trhu v roce 2022?

Plánujete v letošním roce kupovat nemovitost? Jaké budou ceny nemovitostí a sazby hypoték? Čeká nás zdražování nebo zlevňování? Redakce Nezávislého realitního portálu si pro vás připravila předpoklady vývoje realitního trhu v roce 2022 a svoji predikci přidá realitní makléř Ing. Ján Otrošina.

Jaký bude cenový vývoj hypoték?

Oproti minulému rekordnímu roku lze v roce 2022 ze zřejmých důvodů očekávat určité ochlazení tuzemského hypotečního trhu. Vzhledem ke stále rostoucí inflaci v ČR a snaze ČNB tuto inflaci zkrotit prostřednictvím zvyšování úrokových sazeb, není cenová predikce pro zisk hypotečního úvěru v letošním roce nikterak příznivá. Lze tedy očekávat, že hypotéky budou v letošním roce dražší, stanovené limity pro získání hypotéky budou přísnější a na potřebnou výši hypotéky dosáhne stále menší počet obyvatel, především v mladší věkové kategorii.

Kam až vystoupají ceny realit?

Rostoucí ceny nemovitostí neustále trhají rekordy. Předpokládá se, že ani letošní rok nebude v tomto ohledu výjimkou. Avšak v porovnání s rokem 2021 lze očekávat určité zmírnění tohoto růstového trendu. Tento menší růst cen zapříčiní především zvýšení úrokových sazeb u hypoték a s tím spojený pokles zájemců o koupi pozemku, domu či bytu. V meziročním srovnání však reálná cena realit stále mírně poroste.

Proč stále rostou ceny nemovitostí?

Za zmíněným růstem cen nemovitostí stojí několik zřejmých faktorů. Na vině kromě růstu úrokových sazeb hypoték je i současná napnutá situace na trhu stavebního materiálu či energií, dále také dlouhotrvající nedostatek pracovních sil v oboru stavebnictví a neustále prodlužované dodávky stavebního materiálu ze strany developerů. Své sousto si také uzmula zvyšující se inflace v ČR uzpůsobená nepříznivou epidemickou situací.

Jaké budou ceny pozemků a nemovitostí?

Můžeme tedy předpokládat, že i přes zmíněné ochlazení v roce 2022 nelze v absolutním měřítku očekávat pokles cen pozemků, domů či bytů. Kromě zcela zřejmých důvodů si své odbydou i investoři, kteří v pořízení nemovitostí vidí skvělou investiční příležitost a finanční zajištění v budoucích letech. Lze tedy předpokládat, že rok 2022 bude na trhu s nemovitostmi především investičním rokem.

Jaká je predikce realitního makléře Ing. Jána Otrošiny?

„Nemyslím si, že ceny nemovitostí poklesnou. Proč? Protože když je po nějakém zboží vysoká poptávka, tak jeho cena roste. A tak je to i s bydlením. Ano, jsou vysoké úrokové sazby, vysoká inflace, hodně lidí teď hypotéku nedostane. Ale ti, kteří si nemůžou teď dovolit koupit dům či byt, budou hledat pronájmy. A tak se otevře více možností pro investory, kteří rádi uloží své finanční rezervy do nemovitostí, aby je mohli následně pronajímat. A k tomu budou mít menší konkurenci na prohlídkách.“

Jaké změny na realitním trhu očekáváte vy? Sdělte nám své názory do realitní poradny a diskutujte s makléři z Nezávislého realitního portálu.

Autor článku
Autor článku Jaké jsou předpoklady vývoje realitního trhu v roce 2022? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru