Hlavní obrázek pro článek Jak dosáhnout vyšší částky u hypotéky?
Datum vložení článku Jak dosáhnout vyšší částky u hypotéky? 22. 2. 2021 Štítek Finance článku Jak dosáhnout vyšší částky u hypotéky? Finance

Jak dosáhnout vyšší částky u hypotéky?

Pořízení nemovitosti a financování hypotékou je pro většinu lidí standardní krok, jak si splnit sen o vlastním bydlení. Jak ale dosáhnout vyšší částky hypotéky, když splňujete veškerá kritéria banky i podmínky ČNB, při žádosti o hypoteční úvěr jste uspěli, a přesto nebude částka z úvěru dostačující na pokrytí kupní ceny nemovitosti?

Žádosti o hypotéku v roce 2021

Vstoupili jsme do nového roku plného neznámých kvůli nekončící pandemii koronaviru, ale co se žádostí o hypoteční úvěry týče, dalo by se zatím říct, že realitnímu trhu přispěla troškou do mlýnku, a to nejen díky prozatímním klesajícím úrokovým sazbám, a s tím souvisejícímu i vysokému zájmu o hypotéky. Ale i uvolňováním limitů úvěrových ukazatelů (LTV a DSTI) pro nové hypotéky, nebo třeba zrušením 4 % daně z nabitý nemovitosti. Žijeme ale v době, kde není nic zadarmo, a když nastalo uvolňování, tak to, co ještě zbývá se bude schvalovat o to víc přísněji.

Jak na hypotéku v roce 2021?

Žádáte o hypotéku na byt, dům nebo o hypotéku na pozemek?  Každá žádost o hypoteční úvěr na vlastní bydlení se posuzuje individuálně a žadatel musí splnit mnoho podmínek, o kterých jsme vás informovali v článku: „Co ovlivňuje maximální výši hypotéky.“ Co když vám ale banka po ověření vašeho scoringu, tedy transparentně prokazatelných příjmů, vaší schopnosti pravidelně splácet i dodržování dalších pravidel, přesto nabídne nízkou částku hypotéky?

Jak docílit vyšší hypotéky?

Je několik způsobů, jak dosáhnout na vyšší částku hypotéky, pokud vám banka nenabídla tu, kterou k pořízení vlastní nemovitosti potřebujete.

BANKA – pokud na výši úvěru nedosáhnete v jedné bance, neznamená to, že ji nedocílíte u jiné banky a třeba i za výhodnějších podmínek.

RUČITEL – v případě, že máte nízké příjmy či vysoké dluhy vůči jiným věřitelům, může být řešením přizvání další osoby ve společné domácnosti k žádosti o úvěr. Banka pak při stanovení výše úvěru posuzuje celkový příjem a celkové výdaje všech žadatelů.

ZÁSTAVA – v případě, že vám banka nabídne nízkou částku hypotéky vhledem k nedostatečné zástavní hodnotě nemovitosti, může být řešením zástava další nemovitosti a tím zvýšení celkové hodnoty všech poskytnutých nemovitostí do zástavy.

SPLATNOST – současně by celková doba splatnosti hypotéky neměla být delší než 30 let, ale záleží na dané bance, zda prodloužení splatnosti s nadstandardní dobou až 40 let, je jednou z akceptovatelných podmínek vzhledem k produktivnímu věku žadatele. Potom by tato možnost znamenala i nižší splátky po delší dobu, ale tím i následně vyšší částku úvěru.

Neváhejte požádat o radu realitní makléře z Nezávislého realitního portálu, kteří vám pomohou se žádostí o hypoteční úvěr.

Autor článku
Autor článku Jak dosáhnout vyšší částky u hypotéky? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru