Hlavní obrázek pro článek Zástava nemovitosti a vyvázání ze zástavy
Datum vložení článku Zástava nemovitosti a vyvázání ze zástavy 29. 3. 2021 Štítek Nemovitosti článku Zástava nemovitosti a vyvázání ze zástavy Nemovitosti

Zástava nemovitosti a vyvázání ze zástavy

Zvažujete investici do vlastního bydlení? Jednou ze zásadních podmínek pro pořízení bytu, domu či pozemku je i zástava nemovitosti. Na Nezávislém realitním portálu vám poradíme, co vše banka do zástavy přijme, ale i jak lze nemovitost ze zástavy vyvázat.

Zástava kupované nemovitosti

Charakteristickou podmínkou pro získání hypotečního úvěru je i zástava nemovitosti ve prospěch příslušné banky. A právě zástava kupované nemovitosti patří mezi nejčastější ručení u hypoték.

Výjimku tvoří koupě těch družstevních bytů, u nichž víte, že je družstvo dříve či později převede do osobního vlastnictví. Zůstávají tak nadále majetkem družstva, a proto je nelze v rámci koupě zastavit. V takovém případě se dá ručit ale jinou nemovitostí. 

Vlastní úspory nestačí: Zástava více nemovitostí

Splňujete podmínky banky i požadavky ČNB pro získání dostačující výše finančních prostředků na koupi vlastní nemovitosti k bydlení?

Banky vám 100 % hypotéky v zásadě už neposkytnou, proto bude potřeba minimálně 10 % (*požadavky ČNB, aktuální ukazatel LTV) z ceny nemovitosti dorovnat z vlastních zdrojů. V případě, že vám banka nabídne nízkou částku hypotéky vhledem k nedostatečné zástavní hodnotě nemovitosti, může být řešením nejen ručení kupovanou nemovitostí, ale i zástava další nemovitosti, aby vzrostla hodnota celkové zástavy a zvýšila se tak i celková půjčka, pokud je důvodem nedostatek vlastních úspor. 

Které nemovitosti lze zastavit?

  • Kupovaná nemovitost k vlastnímu bydlení a do osobního vlastnictví.
  • Další nemovitost v osobním vlastnictví žadatele o hypoteční úvěr (ideálně byt, rodinný dům).
  • Rekreační objekt, ale s přísnějšími podmínkami na maximální možné LTV (chata, chalupa).
  • Stavební pozemek nebo pozemek určený k výstavbě.
  • Nemovitost v osobním vlastnictví třetích osob (nejčastěji v příbuzenském vztahu) s jejich souhlasem a zástavní smlouvou k cizí nemovitosti. 

Vyvázání nemovitosti ze zástavy

Pokud zvolíte případ ručení více nemovitostmi, rozhodně nemusíte mít vy nebo vaši příbuzní obavy, že dočasnou zástavou druhé nemovitosti budete ručit po celou dobu splácení hypotéky. Takovou nemovitost můžete obvykle z hypotéky vyvázat do několika let, a to, jakmile splatíte částku o velikosti požadovaných úspor minimálně 10 % z hodnoty nemovitosti a za předpokladu, že vyjde při vyvazování jedné nemovitosti dostatečný odhad na cenu zbylé nemovitosti v zástavě.

Ve všech ostatních případech ručíte kupovanou nemovitostí, řádně splácíte hypoteční úvěr a závazky k bance vám jednoho dne zaniknou. Poté vám a příslušnému katastrálnímu úřadu vystaví banka potvrzení o zániku zástavního práva. Po obdržení tohoto potvrzení provede katastrální úřad výmaz zástavního práva do 30 dnů.  

Rádi byste si pořídili své vysněné bydlení?

Neváhejte oslovit realitní makléře z Nezávislého realitního portálu, pomůže vám splnit váš sen.


Autor článku
Autor článku Zástava nemovitosti a vyvázání ze zástavy - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru