Hlavní obrázek pro článek Jak se mění DPH u pronájmu nemovitostí od 1. 1. 2021?
Datum vložení článku Jak se mění DPH u pronájmu nemovitostí od 1. 1. 2021? 21. 1. 2021 Štítek Nemovitosti článku Jak se mění DPH u pronájmu nemovitostí od 1. 1. 2021? Nemovitosti

Jak se mění DPH u pronájmu nemovitostí od 1. 1. 2021?

Pronajímáte svou nemovitost k bydlení či podnikatelským aktivitám? Pak se vás coby pronajímatele budou týkat i zásadní změny, které v novele zákona o DPH vešly v platnost od 1. ledna 2021. Jak se mění DPH u pronájmu nemovitostí a co je cílem této novelizace? 

Zákon o DPH a nájmu nemovitostí

Nájmem nemovité věci určené k bydlení či ekonomické činnosti se rozumí dočasné umožnění používání nemovité věci jedné osobě za úplatu, kdy je zároveň vyloučeno poskytnutí stejného práva jiným osobám.

S účinností od 1. ledna 2021 dochází ke změně ve zdaňování pronájmu prostor určených k bydlení. Jinými slovy, dlouhodobé pronájmy nemovitostí z pohledu zákona o DPH jsou povinně osvobozené od DPH a smyslem osvobození je tedy eliminovat navýšení nájmu o DPH, který platí nájemci využívající pronajatý objekt hlavně k bydlení a nemají možnost odpočtu DPH. Pronajímatelé tím ztrácí i možnost uplatnění DPH na vstupu u všech plnění, které s pronájmem souvisí (od výstavby nemovitosti po provozní a dílčí investiční náklady, právní služby, účetnictví apod.). Nadále zůstane možnost plátci zdanit pronájem nemovitosti jinému plátci k jeho podnikatelským aktivitám, ale i toho rozhodnutí sebou nese přesná ALE, a to, že ji není možné použít u všech nájmů. 

Týká se vás změna v uplatnění DPH u pronájmu prostor?

S příchodem roku 2021 není možné uplatnit DPH u pronájmu prostor následujících typů nemovitostí, a to rodinných domů a bytových jednotek, jejichž součástí může být sklep, komora nebo garáž. Staveb, v níž je min. 60 % podlahové plochy (nebo části stavby, je-li pronajímaná pouze část) tvořeno obytným prostorem, a pronájmy pozemků, jejichž součástí je některá z uvedených obytných staveb. 

Změna bude mít zásadní dopad také na v minulosti uplatněný odpočet DPH z pořizovací ceny pronajímané nemovitosti, která podléhá úpravám odpočtu daně po dobu deseti let, počínaje rokem pořízení nemovité věci. Jinak řečeno, v důsledku novelizace zákona o DPH budou muset plátci DPH, kteří při pořízení nemovité věci určené k bydlení před rokem 2021 uplatnili nárok na odpočet, provádět korekci odpočtu DPH. Tento výpočet se bude provádět každý rok a bude se z původně uplatněného odpočtu vracet každý rok 1/10 částky až do naplnění lhůty 10 let.

Výjimky u pronájmu nemovitostí od roku 2021

Z hlediska DPH je nájem nemovité věci osvobozen od daně bez nároku na odpočet daně s výjimkou krátkodobých pronájmů nemovitostí (v nepřetržité délce trvání nejvýše 45 hodin), poskytnutí ubytovacích služeb, nájmu prostor a míst k parkování vozidel, nájmu bezpečnostních schránek, nájmu strojů nebo jiných upevněných zařízení.*

Neváhejte si vybrat profesionálního makléře na Nezávislém realitním portálu, který vám poradí s aktualizací nájemních i podnájemních smluv u nemovitostí, u kterých je aktuálně uplatňována DPH i dostatečně seznámí se změnami ohledně DPH, které se mohou dotknout vašeho podnikání.

*Zdroj: https://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-novinky/Info_DPH-u-najmu-NV-od-20210101.pdf

Autor článku
Autor článku Jak se mění DPH u pronájmu nemovitostí od 1. 1. 2021? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru