Hlavní obrázek pro článek Jak stanovit kupní cenu nemovitosti?
Datum vložení článku Jak stanovit kupní cenu nemovitosti? 23. 7. 2017 Štítek Nemovitosti článku Jak stanovit kupní cenu nemovitosti? Nemovitosti

Jak stanovit kupní cenu nemovitosti?

Možná jste se právě rozhodli prodat nemovitost a určitě je Vaším cílem inkasovat co nejvyšší částku. Podle čeho, ale cenu nastavit, abyste nepřestřelili nebo významně nepodstřelili realitu? A co když Váš návrh nikdo neakceptuje, nemovitost se neprodá a zůstane v nabídce příliš dlouho?

Každý vlastník nemovitosti si může stanovit libovolnou cenu, za kterou nemovitost prodá. Asi každý má představu, že prodá dům nebo byt za velké peníze, ale ne vždy se to podaří. Je proto dobré si předem zjistit dostatečné množství informací. Klíčových kritérií, které významným způsobem ovlivňují výslednou cenu nemovitosti, je hned několik.

Lokalita

Je velký cenový rozdíl mezi malým a velkým městem či venkovem a Prahou. Je proto velmi důležité uvědomit si, kde se nemovitost nachází - samotné umístění nemovitosti (samota, polosamota, obec, město, velkoměsto, centrum obce nebo města spod.), nadmořská výška, klimatické podmínky, ráz krajiny atd. Dále také, je-li v lokalitě velký hluk z okolní dopravy nebo jedná-li se o průmyslovou či obchodní zónu v okolí.

Technický stav

Víte, jaké byly použité materiály při stavbě nemovitosti? Je prodávaný dům nebo byt ve stavu před rekonstrukci nebo po rekonstrukci nebo je to novostavba? Vždy je potřeba se seznámit se stavem základních prvků (střecha, okna, fasáda, inženýrské sítě, pozemek). Při zjišťování stavu nemovitosti totiž není důležité její stáří, ale skutečný stav, od kterého se odvíjí další případné investice kupujícího.

Využití nemovitosti

Rozdíl mezi cenou celoročně obývaného domu a rekreačního, kam jezdíte pouze na víkendy a dovolenou, je značný. Při stanovení ceny je proto potřeba zohlednit i účel využití nemovitosti. V případě komerčního využití je dobré znát i roční ekonomický přehled dané nemovitosti, tzn. její náklady a výnosy.

Energetická náročnost

Energetickou náročnost nemovitosti nám nejlépe určí takzvaný Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB). Cena nemovitosti v A kategorii bude značně vyšší než neúsporného domu například v kategorii G.

Dostupnost veřejnou hromadnou dopravou

Byty a domy v blízkosti zastávek veřejné hromadné dopravy jsou v dnešní době velmi žádané. Tento fakt se proto zásadně promítá i do výsledné ceny nemovitosti.

Genius loci - příběh místa

Každé místo má svůj příběh, který mnohdy velmi ovlivňuje nejen cenu, ale i rychlost prodeje dané nemovitosti. Dobře popsaný a nafocený inzerát může proto značně zvýšit Vaše šance na prodej za vyšší cenu.

Konkurence v okolí

Při prodeji nemovitosti je potřeba důkladně prozkoumat trh v dané oblasti. Bez tohoto výzkumu můžete cenu zbytečně podhodnotit, a tím pádem prodělat, nebo naopak nesmyslně nadhodnotit. Výsledný efekt je stejný. Nemovitost se neprodá snadno.

Autor článku
Autor článku Jak stanovit kupní cenu nemovitosti? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru