Hlavní obrázek pro článek Jak vybrat správného realitního makléře nebo realitní kancelář?
Datum vložení článku Jak vybrat správného realitního makléře nebo realitní kancelář? 20. 7. 2017 Štítek Nemovitosti článku Jak vybrat správného realitního makléře nebo realitní kancelář? Nemovitosti

Jak vybrat správného realitního makléře nebo realitní kancelář?

Nákup nebo prodej nemovitosti je zásadním rozhodnutím v životě každého z nás a je potřeba toto rozhodnutí učinit s přihlédnutím ke všem podstatným věcem. Cílem každého prodávajícího je samozřejmě nakoupit co nejvýhodněji a prodávajícího zase prodat s co nejvyšším ziskem. V takovou chvíli je dobré se obrátit na realitní kancelář a vybrat si svého realitního makléře, který pomůže obchod zprostředkovat a zajistí, abyste nezapomněli na žádný z potřebných kroků. Jak ale vybrat toho nejlepšího a jaké informace a služby po něm chtít?

Aspektů, podle kterých můžete vybírat realitního makléře je mnoho. Je však několik z nich, které Vám zaručeně pomohou se zorientovat při srovnávání.

  • Reference a doporučení

Pokud znáte někoho, kdo využil v minulosti služeb daného realitního makléře, byl s jeho službami spokojený a zrealizoval nákup/prodej dle svých představ, máte velikou výhodu. Vždy je lepší využít služeb někoho na doporučení než vstupovat do neprobádaných vod.

  • Ověřitelné informace o realitním makléři

O kvalitním realitním makléři by měly vždy existovat veřejně dostupné informace k ověření (osobní profil, dosažené vzdělání, délka praxe, reference realizovaných prodejů apod.), ať už v diskusích nebo v lepším případě na profilu na sociálních sítích nebo vlastní webové prezentaci.

  • Strategie prodeje

Nabídka nemovitostí v České republice je velmi široká a spoléhat se při prodeji na jeden inzerát na jednom portále nebo v novinách se nelze. Samozřejmě, můžete mít štěstí a nemovitost rychle prodat, ale zpravidla tomu tak není. Dobrý realitní makléř Vám již na začátku sdělí, co má v plánu pro prodej Vaší nemovitosti udělat, jak bude postupovat a kde bude prezentovat. Mnoho realitních makléřů využívá například velké množství inzertních serverů, ne pro jejich smysl a funkčnost, ale proto, že jsou zdarma. Je však velký rozdíl mezi možnostmi placené a neplacené prezentace.

  • Profesionální chování

Není dobré spojovat své jméno s lidmi, kteří nejsou profesionály, ať už po stránce znalostí v oboru, nebo z hlediska vystupování. O profesionalitě napoví také podoba a připravenost smluv. Spolupráci je potřeba uzavřít vždy v písemné podobě, nejlépe v podobě exkluzivní zprostředkovatelské smlouvy, která garantuje dodržení přesně specifikovaných práv a povinností obou stran. Tato smlouva:

  • garantuje klientovi dodržení dohodnutých podmínek, které jsou jasně stanoveny
  • jasně specifikuje cenu nemovitosti a podmínky jejího prodeje
  • má pozitivní vliv na jednání makléře s případným kupcem nemovitosti, který po předložení této smlouvy nemusí pochybovat o regulérnosti obchodu a vidí jasný mandát k zastupování klienta
  • poskytuje vymahatelnost práva v případě pochybení ze strany realitního makléře
  • provize pro realitního makléře je písemně stanovena předem
  • Možnost setkání s realitním makléřem ještě před uzavřením spolupráce

Každý správný realitní makléř by měl nabídnout klientovi před uzavřením jakékoliv spolupráce osobní schůzku. Vzhledem k tomu, že celkový proces realizace obchodu musí být postaven na koordinaci a řízení ze strany realitního makléře, je nezbytné, aby získal co nejvíce informací nejen o nemovitosti, ale i o představách klienta.

  • Nabídka právního servisu

Nikdy nenechávejte řešit právní záležitosti pouze administrativního pracovníka příslušné realitní kanceláře. Právní servis by měl řešit vždy právník realitní kanceláře nebo smluvní externí právník, který má s realitní kanceláří uzavřenou smlouvu o spolupráci. Osoba nesoucí odpovědnost za právní servis musí být transparentní a veřejná.

  • Nabídka financování a dalších služeb

Dobrá realitní kancelář nabízí všechny doplňkové služby spojené s realitami. Nabídka produktů k financování nákupu nemovitosti (hypotéka nebo stavební spoření) je dnes již téměř standardem, a proto ti lepší nabízí například také výkup nemovitosti v případě, že prodávající velmi spěchá s prodejem, vyřízení průkazu energetické náročnosti budovy, pojištění, informační služby apod.

  • Působnost v rámci kraje

Je dobré si ověřit, jaké zkušenosti má realitní makléř v dané lokalitě, kde se nemovitost nachází. Je velký rozdíl prodávat byt nebo dům v Praze nebo na Jižní Moravě. O znalosti kraje hodně napoví i fakt, jestli daná realitní kancelář má v kraji své sídlo společnosti nebo pobočku.

  • Výše provize

Výše provize by měla odpovídat rozsahu služeb, které za ni klient obdrží. Pokud by se dala výše odměny paušalizovat, jednalo by se o 3 – 7 % z prodejní nebo kupní ceny dané nemovitosti.

  • Důraz na dotažení obchodního případu

Služby realitního makléře, ať už se jedná o prodej nebo nákup nemovitosti, končí až v momentě, kdy:

  • klient nebo protistrana mají peníze na svém účtu
  • na listu vlastnictví předmětné nemovitosti je jako nový majitel uveden kupující
  • nemovitost je předána do rukou nového majitele a je podepsán předávací protokol
  • za nemovitost je řádně uhrazena Daň z nabytí nemovitých věcí
  • bylo řádně podáno daňové přiznání týkající se právě prodeje nemovitosti
Autor článku
Autor článku Jak vybrat správného realitního makléře nebo realitní kancelář? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru