Hlavní obrázek pro článek Jaká jsou pravidla pro zvyšování nájemného?
Datum vložení článku Jaká jsou pravidla pro zvyšování nájemného? 1. 3. 2018 Štítek Nemovitosti článku Jaká jsou pravidla pro zvyšování nájemného? Nemovitosti

Jaká jsou pravidla pro zvyšování nájemného?

Zvyšování nájmu ze strany pronajímatele se povětšinou řeší vzájemnou dohodou. Pokud se však strany nedohodnou, musí vstoupit do hry zákony.

Občanský zákoník uvádí v ustanovení § 2249 pravidla pro možnost jednostranného zvýšení nájemného ze strany pronajímatele. Pronajímatel může nájemci písemně navrhnout zvýšení nájemného jednou za dvanáct měsíců, a to až do výše srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě. Pronajímatel však musí splnit jednu podmínku. Navržené zvýšení nájmu nesmí v součtu s ostatními zvýšeními v posledních třech letech přesáhnout 20 % nájemného. Zákon tedy stanoví maximální finanční limit pro zvýšení nájemného (20 % za tři roky) a maximální frekvenci zvyšování nájemného (jednou za dvanáct měsíců). Smyslem tohoto ustanovení je, aby byl zachován jistý minimální časový odstup mezi dvěma zvýšeními a aby pronajímatel nemohl zvyšovat nájemné do libovolné výše. Návrh pronajímatele musí být písemný a musí být prokazatelně doručen nájemci.

Jestliže nájemce do dvou měsíců neodsouhlasí návrh na zvýšení nájemného, může se pronajímatel domáhat zvýšení nájemného u soudu. Žalobu o zvýšení nájemného musí podat do tří měsíců a přiložit doklad o tom, že nájemci předložil písemný návrh na zvýšení nájemného a dodržel 20% hranici a limit obvyklého nájemného. V soudním řízení již může pronajímatel navrhnout zvýšení, které přesahuje již zmíněných 20 %. Pokud soud rozhodne kladně, může nakázat zvýšení nájemného, ale pouze do výše obvyklého nájemného. Změněná výše nájemného poté platí zpětně ode dne, kdy pronajímatel podal návrh soudu.

Další možností pro jednostranné zvyšování nájemného ze strany pronajímatele je zvýšení z důvodu provádění stavebních úprav, které trvale zlepšují užitnou hodnotu pronajatého bytu či celkové podmínky bydlení v domě, anebo mají za následek trvalé úspory energie nebo vody. V těchto případech lze domluvit zvýšení nájemného až o 10 procent z nákladů vynaložených na danou rekonstrukci ročně. Pokud budou souhlasit s tímto návrhem na zvýšení nájemného alespoň nájemci dvou třetin bytů v domě, uplatní se zvýšené nájemné pro všechny nájemce v budově. To proto, aby menšina nájemců neblokovala účelné modernizace v domě.

Autor článku
Autor článku Jaká jsou pravidla pro zvyšování nájemného? - makléř Angermayer Nicole, větší profilovka
Angermayer Nicole
Realitní makléř Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru