Hlavní obrázek pro článek Jaké změny přinese zrušení daně z nabytí nemovitých věcí?

Jaké změny přinese zrušení daně z nabytí nemovitých věcí?

Co přinese za změny zrušení daně z nabytí nemovitých věcí s investicí do vlastního bydlení? Bude teď pořízení vlastní nemovitosti dostupnější? Na tyto otázky se zaměříme na blogu Nezávislého realitního portálu.

Daň z nabytí nemovitých věcí

Pokud jste v minulosti investovali do koupě nemovitosti, týkala se vás, coby kupujícího, daň z nabytí nemovitých věcí. Ta činila 4 % tržní ceny nemovitosti a měli jste povinnost ji uhradit do konce 3 kalendářního měsíce od provedení vkladu do katastru nemovitostí. To už teď naštěstí neplatí. Poslanecká sněmovna reagovala na jaře letošního roku na důsledky koronakrize návrhem zrušení daně z nemovitých věcí. S účinností zákona o zrušení daně z nabytí nemovitých věcí došlo ke dni 26. září 2020 ke zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, a to se zpětnou účinností pro případy, kdy byl vklad práva do katastru nemovitostí proveden v prosinci 2019 a později.* Zákon bude také upravovat prodloužení časového testu pro příjmy z prodeje nemovitostí neurčených k vlastnímu bydlení z 5 na 10 let, nabytých po 1. lednu 2021. U vlastního bydlení pak zůstává časový test 2 roky.

Je teď ten nejlepší čas na nákup nemovitosti?

Patříte mezi ty, kteří odkládali investici do vlastní nemovitosti a bylo pro vás placení DNNV překážkou pro její získání? Právě teď bude ta nejlepší chvíle investovat do vlastního bydlení díky úspoře finančních prostředků ze zrušení této daně.

Vrácení daně z nabytí nemovitých věcí

Koupili jste si nemovitost a vklad na katastr nemovitostí byl proveden v průběhu prosince 2019 či později? Pokud jste již s předstihem odvedli DNNV za pořízení této nemovitost, stačí si pouze zpětně zažádat o vrácení tohoto přeplatku na příslušném finančním úřadě.

Daňové odpočty z hypoték zůstanou

Návrh, který původně počítal i se zrušením možnosti uplatňovat si po roce 2021 odpočty úroků z nově uzavřených hypotečních úvěrů jako nezdanitelné části základu daně, neprošel. Znamená to, že odčitatelná položka od základu daně z příjmů ve výši úroků z úvěrů na bydlení zůstává zachována a byla snížena pouze její maximální výše, a to z nynějších 300 tisíc korun na 150 tisíc korun s platností od 1. 1. 2022. Na vše před tímto datem se i nadále bude uplatňovat původní limit.

Zdroj:
*https://www.financnisprava.cz/cs/dane/dane/dan-z-nabyti-nemovitych-veci/informace-stanoviska-sdeleni/zruseni-dane-z-nabyti-nemovitych-veci-10927

Autor článku
Autor článku Jaké změny přinese zrušení daně z nabytí nemovitých věcí? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru