Hlavní obrázek pro článek Praha zakládá Městskou nájemní agenturu

Praha zakládá Městskou nájemní agenturu

Městská nájemní agentura je projekt, který má zlepšit dostupnost bydlení pro rodiny s dětmi, samoživitele, seniory a zdravotně znevýhodněné lidi. Zprostředkuje tak byty soukromých vlastníků bytů v Praze se sociálním cítěním, kteří mohou pomoci dobré věci se zárukou bezpečného a dlouhodobého pronájmu svého bytu.

Městská nájemní agentura reaguje na aktuální situaci

V roce 1991 měla Praha a její městské části k dispozici ještě 194 tisíc bytů. Po tomto roce však následovaly privatizace, které bytový fond zredukovaly o více než 80 procent. V současné době Praha disponuje s počtem 31 500 obecních bytů. 

Proto vznikl projekt Městská nájemní agentura (MNA), který umožní lidem v nouzi slušné bydlení a umožnit jim tak z jejich nepříznivé situace se snáze dostat. „Koncept městské nájemní agentury funguje v různých podobách v řadě měst Evropy. Chceme dát možnost majitelům bytů se sociálním cítěním bezpečně pronajmout byt lidem v nouzi bez toho, aby museli podstupovat rizika spojená s pronájmem. Praha je jistě zárukou pro dlouhodobou spolupráci,“ uvedl pražský radní pro bydlení Adam Zábranský. Pilotní projekt zatím počítá s padesátkou bytů a plánuje se na dva roky. 

Byty budou upřednostněny nejprve rodinám s dětmi, které jsou v krizové situaci, bydlí v azylových domech a na ubytovnách nebo čekají na městské sociální byty. Služba Městské nájemní agentury bude výjimečná především v rychlosti zprostředkování bytů

MNA Praha pomůže zlepšit aktuální situaci

Praha, jakožto nejlidnatější část naší republiky, má také nejvyšší počet lidí, kteří potřebují pomoci v nouzi. Funguje zde proto několik odvětví, ke kterým se MNA Praha přidá a pomůže tak nepříznivou aktuální situaci zmírnit. MHMP – sociální bydlení, to je projekt, který má za cíl vytvoření integrovaného systému řešení bytové nouze v Praze. Jedním nástrojem tohoto projektu jsou kontaktní místa pro bydlení, kam se mohou obrátit občané, kteří potřebují pomoc či radu ohledně bydlení. Dalším nástrojem jsou poradci pro nájemníky, kteří pomáhají nájemcům v městských bytech po nastěhování a při řešení častých komplikací s bydlením spojených. K tomu se navíc připravuje Sociální nadační fond hl. města Prahy, který bude pomocí širokého spektra nadačních příspěvků podporovat občany v bytové nouzi při snaze udržet si stávající bydlení či při získání nového domova.

Tyto všechny nástroje podpory bydlení vznikají v úzké spolupráci se zapojenými městskými částmi Prahy. Vznik Městské nájemní agentury je, stejně jako celý projekt, podpořen z Evropského sociálního fondu. 

Jak hodnotí projekt realitní makléř Petr Žáček z Nezávislého realitního portálu? 

„Projekt městské nájemní agentury se zdá být velmi zajímavým programem pro sociálně slabší obyvatele a zároveň dává příležitost soucitným lidem udělat dobrý skutek. Lidí v zoufalé situaci přibývá a mnohdy jde o životní situace, které ti, jeř ji musí řešit, často nemohli nijak ovlivnit. Pokud bych se osobně dostal do svízelné situace a nezbývalo by mi než se ubytovat na pochybné ubytovně, byl bych za takovou možnost velmi rád. Úspěch projektu bude z mého pohledu záležet na podmínkách, které městské části nabídnou vlastníkům bytů a také na výběru lidí, jimž bude tato možnost nabídnuta. Jako sociální program se projekt jeví velmi pozitivně, hodnotit však lze až například po roce fungování.“ 

Autor článku
Autor článku Praha zakládá Městskou nájemní agenturu - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru