Hlavní obrázek pro článek Jaké změny nás čekají na realitním trhu v roce 2021?

Jaké změny nás čekají na realitním trhu v roce 2021?

Co přinese rok 2021 na realitním trhu? Promítne se na hypotečním a realitním trhu pandemie koronaviru? Budou i nadále růst ceny nemovitostí? Na tyto a další otázky vám odpovídají realitní makléři z řad Nezávislého realitního portálu.

„I v roce 2021 navzdory pandemie bude poptávka po nemovitostech převyšovat nabídku, což určitě minimálně v 1. pololetí nebude mít žádný důvod snižovat ceny, a to především v žádaných lokalitách.

Lidé mají strach z budoucnosti, což je jedním z důvodů, proč ceny nemovitostí stále rostou, nadále poroste i zájem o rekreační objekty. Češi chtějí mít jistotu, jak své peníze bezpečně investovat. Rozhodnou se proto pořídit si vlastní nemovitost pro bydlení, ale roste i počet těch, kteří se rozhodnou pořídit si více nemovitostí a mít příjem z pronájmu. Proto se i v roce 2020 uzavřelo nejvíce hypoték, kdy úrokové sazby dosedly na pomyslné dno.

V roce 2021 se oslabená ekonomika a větší rizikovost klientů promítne do úrokových sazeb, které budou pozvolna růst. Pokud sazby hypoték rostou, zájem o ně obecně klesá. Banky budou obezřetnější v poskytování úroků,“ říká zakladatelka společnosti Glanc REAL Servis s.r.o. Silviana Kölblová.

„Když si dáme dohromady současnou ekonomickou situaci státu a celého světa, který zasáhla pandemie COVID-19, a všechny státy se bezprecedentně zadlužují a pumpují peníze do ekonomiky, která je nyní jak na steroidech, a k tomu přičteme již nyní velmi rozevřené nůžky růstu ekonomiky a růstu cen nemovitostí, musíme si položit otázku: Jak dlouho je tato situace ještě udržitelná? Jak dlouho se ještě realitní trh poveze na této vlně konjunktury, nekonečných růstů a růžových zítřků? Jak dlouho budeme ještě moct pařit na této party? Odpověď je jasná, pouze do doby, než přijde impuls, který spustí lavinu pádu, stejně jako tomu bylo v roce 2008, kdy odstartovala ekonomická krize spojená s hypotéční krizí v USA a pádem banky Lehman Brothers. Tento impuls odstartoval celosvětovou krizi a nedůvěru v trhy, ty realitní nevyjímaje. Najednou si všichni uvědomili, že ne vše, je růžové, tak nějak všichni narazili do zdi a trvalo několik let, než se situace začala zlepšovat,“ myslí si Jiří Šimon, realitní makléř s 18letou profesionální praxí, a dále dodává: „Jaký je výhled na nejbližší období? Čekají nás zářné zítřky? Spíše ne. Potýkáme se s pandemií COVID-19, o které nikdo neví, kdy skončí, což přináší na trhy i do životů lidí obrovskou nejistotu. Stát pumpuje do ekonomiky podpůrné peníze v nevídaném rozsahu. Jaký však bude svět až to jednou skončí? Skončí to vlastně někdy? Jak se státy budou vypořádávat s extrémními dluhy, které se za dobu COVIDU-19 podařilo nastřádat? Budou lidé schopni v této složité situaci schopni dostát svým závazkům a splácet hypotéky a budou mít ti, kteří budou mít kapitál chuť ho investovat v nejisté době?

Chce se mi říct, že svět, tak jak jsme ho znali, se už nevrátí. V dohledné době nás opět čeká spíše období úspor a zdrženlivosti, které bude mít za následek stejně jako v roce 2008 pokles zájmu o nemovitosti. Přehřátý realitní trh se ochladí a ruku v ruce s tím přijde také snížení cen nemovitostí. Otázka je, jak moc ceny klesnou a jak dlouho bude krize trvat.

Tak si zatím užívejme tuto party, a věřme, že do zdi v roce 2021 ještě nenarazíme, poptávka a ceny nemovitostí budou s námi v tomto roce ještě na této party dál tančit, a co se bude dít dál se uvidí.“*

A jaké změny očekáváte na realitním trhu v letošním roce vy? Zanechte nám svůj názor v realitní poradně.

*Celý článek najdete na: https://jirisimon.cz/co-nas-ceka-na-realitnim-trhu-a-kam-se-budou-vyvijet-ceny-nemovitosti-v-roce-2021/

Autor článku
Autor článku Jaké změny nás čekají na realitním trhu v roce 2021? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru