Hlavní obrázek pro článek Jaký je rozdíl mezi tržní a odhadní cenou nemovitosti?
Datum vložení článku Jaký je rozdíl mezi tržní a odhadní cenou nemovitosti? 19. 11. 2021 Štítek Nemovitosti článku Jaký je rozdíl mezi tržní a odhadní cenou nemovitosti? Nemovitosti

Jaký je rozdíl mezi tržní a odhadní cenou nemovitosti?

Plánujete prodat byt nebo dům? Víte, jaký je rozdíl mezi tržní a odhadní cenou nemovitosti? A jak stanovit tu nejlepší cenu za nemovitost? Na tyto otázky se zaměříme na Nezávislém realitním portálu a o rady se námi podělí realitní makléřka Ing. Mariana Flašková z realitní kanceláře RE/MAX Harmony.

Odhadní cena nemovitosti

Při kalkulaci cenového odhadu domu či bytu je využíváno především znaleckého posudku – znalec, který tento odhad bude kalkulovat, je o tento úkon externě požádán, a to např. bankovní institucí nebo soudním určením. V rámci tohoto odborného odhadu jsou v bytové cenotvorbě zahrnuty následující specifikace: 

  • celkové parametry stavby a pozemku 
  • úroveň rozvodové sítě prodávané nemovitosti
  • úroveň energetické náročnosti.

Takovýto odhad se zdá jako věcný a odpovídající skutečnostem, opak je však pravdou, jelikož odhadní cena prostřednictvím znaleckého posudku v dostatečné míře nereflektuje dynamiku trhu. Proto je v dnešní době více využívána tržní cena nemovitostí.

Tržní cena nemovitosti

Tržní cena prodávaného domu či bytu totiž kromě výše uvedených specifik odráží i současné tržní trendy a atraktivitu konkrétní lokality. Pokud má prodávaná nemovitost ve své blízkosti např. městský park, prodejnu potravin či zastávku hromadné dopravy, tak tržní cena tohoto prodávaného objektu letí nahoru. 

Existují zároveň i faktory, které mohou naopak tržní cenu snížit. Příkladem může být rušná silnice přímo pod okny bytu. Dalším možným faktorem ovlivňující cenu nemovitosti může být vyzrálost současného trhu – přeci jenom ceny nemovitostí každým rokem skokově rostou.

Jak stanovit přesnou cenu nemovitosti?

Pravdou je, že tržní cena blíže odpovídá skutečné ceně za nemovitost, než cena odhadní, avšak skutečnou a přesnou cenu prodávané nemovitosti je stále těžké určit. Pro stanovení té nepřesnější ceny za nemovitost doporučujeme částečně využít oba výše uvedené pojmy spolu s cenovou analýzou současného trhu ve dané lokalitě. 

Potřebujete poradit s tržní či odhadní cenou nemovitosti? Položte svůj dotaz do realitní poradny, kde vám na všechny otázky odpoví profesionální realitní makléři z Nezávislého realitního portálu.

Co radí realitní makléřka Ing. Mariana Flašková z RE/MAX Harmony.

„Odhadní cena nemovitosti slouží k jinému účelu než tržní cena a odlišně se také stanovují.

Odhadní cenu zpracovává znalec a jejím výstupem je znalecký posudek, opatřený kulatým razítkem a znaleckou doložkou. V praxi je možné se ním nejčastěji setkat u banky. Každá banka má svůj vlastní list znalců a metodiku a při financování koupě nemovitosti chce znalecký posudek, aby měla přehled o hodnotě nemovitosti pro následnou zástavu. 

Tržní cena nemovitosti je zpracována zpravidla realitním makléřem a vychází z reálných cen srovnatelných nemovitostí v blízkém okolí. Tržní odhad není založen na tabulkách a koeficientech. Realitní makléř pracuje na základě svých zkušeností navíc s aspekty jako jsou lokalita a s informacemi o transakčních a nabídkových cenách nemovitostí, díky nimž se dá tržní cena nemovitosti stanovit s daleko větší přesností.

Znalecký posudek a odhad tržní ceny jsou tedy dva zcela odlišné dokumenty.“

Autor článku
Autor článku Jaký je rozdíl mezi tržní a odhadní cenou nemovitosti? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru