Hlavní obrázek pro článek Jaký je rozdíl mezi výpůjčkou, nájmem, podnájmem a pronájmem?
Datum vložení článku Jaký je rozdíl mezi výpůjčkou, nájmem, podnájmem a pronájmem? 8. 8. 2017 Štítek Nemovitosti článku Jaký je rozdíl mezi výpůjčkou, nájmem, podnájmem a pronájmem? Nemovitosti

Jaký je rozdíl mezi výpůjčkou, nájmem, podnájmem a pronájmem?

Málokdo ví, že mezi pojmy výpůjčka, nájem a podnájem je zásadní rozdíl. V případě, že nechcete nebo nemůžete momentálně bydlet ve vlastní nemovitosti, měli byste se v těchto termínech orientovat.

Všechna uvedená slova mnoha lidem zní velmi podobně. Avšak z právního hlediska je mezi nimi zásadní rozdíl, který by měl každý zájemce o nájemní bydlení znát.

Asi největší nejasnosti panují mezi pojmy nájem a podnájem. Nájemní bydlení je smluvní vztah mezi nájemcem a pronajímatelem (vlastníkem), kteří uzavřou smlouvu o nájmu nemovitosti (např. bytu). V nájemní smlouvě by měly být uvedeny všechny podrobnosti, např. označení bytu, soupis vybavení a také rozsah užívání. Zároveň by ve smlouvě měl být uveden detailní způsob výpočtu nájemného a úhrad za plnění spojená s užíváním bytu. Na základě podepsané nájemní smlouvy následně nájemce odvádí pronajímateli měsíčně předem dohodnutou částku.

Podnájem je naopak vztah, kdy nájemce bytu dále pronajme byt jiné osobě (podnájemci). Znamená to, že podnájemce může uzavřít smlouvu o podnájmu s osobou, která není vůbec vlastníkem dané nemovitosti, a z toho mohou pro podnájemce plynout komplikace. Podnájem totiž zaniká nejen v momentě vypovězení smlouvy mezi nájemcem a podnájemcem, ale také se zánikem hlavního smluvního vztahu mezi nájemcem a pronajímatelem. Samozřejmě za předpokladu, že si podnájemce následně nedohodne jiné řešení přímo s vlastníkem bytu (pronajímatelem). Podnájemce v takové situaci není nijak právně chráněn. Neexistují například žádné výpovědní lhůty. To znamená, že podnájemní smlouvu lze vypovědět bez udání důvodu. Pokud tedy smlouva není dobře ošetřena, skončí okamžikem zániku nadřazené nájemní smlouvy mezi nájemcem a pronajímatelem. Podnájemce zároveň nemá právo na náhradní byt nebo ubytování.

Pojem pronájem nemá z právního hlediska, na rozdíl od nájmu a podnájmu, žádnou váhu. Je však hojně využívaný právě pro právní vztah nájemce a pronajímatele (vlastníka bytu).

Posledním pojmem je výpůjčka. Tuto smlouvu uzavíráme v případě, že pronajímatel přenechá byt jiné osobě do užívání a nepožaduje za tuto službu žádnou platbu. V takové situaci strany nepodepíší smlouvu nájemní, ale smlouvu o výpůjčce.

Právní úprava výše uvedených pojmů je obsažená v občanském zákoníku (zákon č. 89/2012 Sb.) v jeho druhém dílu.

Autor článku
Autor článku Jaký je rozdíl mezi výpůjčkou, nájmem, podnájmem a pronájmem? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru