Hlavní obrázek pro článek Je koupě nemovitosti risk nebo zisk?
Datum vložení článku Je koupě nemovitosti risk nebo zisk? 15. 5. 2018 Štítek Nemovitosti článku Je koupě nemovitosti risk nebo zisk? Nemovitosti

Je koupě nemovitosti risk nebo zisk?

Chcete nemovitost? Čeká vás super půjčka

Banky na nákup nemovitostí dávají velmi výhodné hypotéky okolo 3 %. Zkuste si naopak půjčit na něco jiného a zjistíte, že vás čeká docela složité kolečko s finančním poradcem, nebo rovnou v bankách. Běžně hypotéku totiž nezískáte. Naopak, čeká vás nejspíše spotřebitelský úvěr s úrokem minimálně 6-7 %.

Bydlet chce každý

Proč je investice do nemovitosti skvělou volbou? Bydlet chce a potřebuje každý. O nákupu a prodeji se neustále hovoří, s novinkami pomáhají realitní makléři a je jasné, že s rostoucí populací bude i rostoucí poptávka o pronájem. Ano, lidé stále více chtějí vlastní bydlení, ale těch, co si byty pouze pronajímají, je stále dost a dost. Investice do bytu či domu, který byste dlouhodobě pronajímali je bezpochyby skvělou volbou.

Ceny bytů nerostou skokově, ale pozvolna a vy můžete na změnu na trhu zareagovat pružně. V případě, že vy sami uznáte, nebo se poradíte s makléřem, že jsou ceny dostatečně vysoko a poptávka veliká, můžete byt prodat a za menší část koupit byt později, kdy budou ceny níže. Získáte tak rozdílnou částku, a tím velmi příjemné peníze.

Nechte si zaplatit a buďte svým pánem

Investice do nemovitosti je dobrá v tom, že zde funguje i princip samofinancování. Vy si hypotéku neplatíte, peníze na ni odvádí nájemník sám. Další skvělou zprávou je, že nejen, že vám ji zaplatí podnájemník, ale ještě získáte měsíční příjem do vlastní kapsy.

V neposlední řadě je výhodou, že si o své investici rozhodujete sami. Řešíte si barvu fasády a vybíráte si své podnájemníky. Vše máte pod svojí kontrolou.

Investice = riziko?

Může se stát, že zainvestujete do bytu v lokalitě, kde bude klesat poptávka, případně i výše nájemného. Výjimkou není ani fakt, že začne klesat hodnota nemovitosti. Ať už nižší poptávkou v dané lokalitě, případně atraktivností typu nemovitosti.

Pokud bychom se podívali na další možná rizika, problémem bývá nízká obsazenost bytu. To znamená, že vy jako majitel neobsadíte byt na celých 12 měsíců. Když bude potřeba platit hypotéku, pak hrozí riziko, že nezískáte dostatek financí. V takových případech majitelé často sahají po krátkodobých pronájmech, aby se jim investice vracela a oni pokryli náklady na provoz.

Neplatí a ještě škodí

Při výběru podnájemníků je třeba být hodně pozorný. Stává se, že nájemník vám nezaplatí měsíční nájem a už vůbec ne energie. Vy pak máte problém platit režie a ještě případnou hypotéku.

A co hůř, objeví-li se nájemník, který byt úplně vybydlí nebo poškodí. Při vystěhování vás čeká investice do oprav a rekonstrukce. Nikdo nechce na první pohled vybydlený byt.

Nemovitost v exekučním řízení

Velkým překvapením by mohla pro kupujícího být nemovitost v exekučním řízení. Pokud se nevyznáte v právu, rozhodně se do takové koupě nepouštějte. Exekuce má totiž tři fáze: nařízení exekuce, příkaz k prodeji a dražbu. U každé z nich platí jiné podmínky a můžou kupujícího pořádně zaskočit.

Nejlepší je se s vlastníkem dohodnout ještě před samotnou dražbou. V mnoha případech právě prodávající ví, v jaké je situaci a navrhne případnou slevu. Koupě ale musí být uskutečněná se souhlasem exekutora a všech věřitelů. O přesných podmínkách koupě nemovitosti se podrobněji budeme rozepisovat v některém z našich dalších článků.

Poraďte se s makléřem

Můžete být stateční a investovat do nemovitosti své úspory zcela sami a bez pomoci odborníka. Ale pak se nedivte, že koupíte byt či dům s nějakou právní “kličkou”. Může se jednat o věcné břemeno, případně další “překvápka”. Makléř by měl tuto věc vždy ověřit a vás ochránit od nepříjemného překvapení.

Abyste své peníze investovali správně, obraťte se na odborníky, kteří sledují obsazenost lokality, znají trh a umí číst ve smlouvách tak, aby pro vás investice do nemovitosti nebyla riskem, ale tím správným a pozitivním ziskem. 

Autor článku
Autor článku Je koupě nemovitosti risk nebo zisk? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru