Hlavní obrázek pro článek Kde byste bydleli vy? Která část Prahy u vás vede...

Kde byste bydleli vy? Která část Prahy u vás vede...

Ceny rostou, byty se prodávají

I když se bytů staví velké množství a vzniká řada zajímavých developerských projektů, stále není možné obsáhnout tak vysokou poptávku po bytech.

“Ukazuje se, že bytů se ve srovnání s minulostí nestaví kriticky málo, nabídka ale nedokáže reagovat na velmi vysokou poptávku. Pražský trh s nemovitostmi není pružný - ačkoli poptávka stoupá již několik let, na počtu dokončených bytů se to zásadně neprojevuje,” říká ředitel IPR Praha Ondřej Boháč.

Právě vysoká poptávka a málo bytů udává vysoké tržní ceny nemovitostí. Průměrná cena za byt se za poslední dva roky zvýšila o 30 %. Praha se tak snaží velkou poptávku vyřešit tím, že uvolní na příští rok 300 milionů korun na investice do bytového fondu. S tím je spojená snaha zvýšit platy ve veřejném sektoru a regulovat služby krátkodobých pronájmů bytů pro cizince. 

Rok 2017 a volné byty k prodeji či pronájmu

V září 2017 jste mohli pořídit byt z developerského projektu okolo 75 000 Kč za metr čtvereční.

Celkem bylo v loňském roce k dispozici 118 developerských projektů, které nabízely 13 206 bytů. Průměrně se velikost bytů pohybovala o rozloze 82,7 metrů čtverečních. Když k tomu přičtete nabízené byty s balkony, lodžiemi a terasami, byla průměrná obytná plocha nabízených projektů okolo 100 metrů čtverečních.

V jakých částech Prahy se nejvíce staví?

Z loňské analýzy IPR Praha je jasné, že nejvíce byl zájem o výstavbu bytů na území Prahy 5 (2079 nových bytů) a Prahy 9 (1772 nových bytů). 

Dalšími lokalitami, které jsou oblíbené pro developerské projekty a koncové zákazníky:

  • Praha 18 - 1378 nových bytů
  • Praha 8 - 1241 nových bytů
  • Praha 12 - 1208 nových bytů

Kromě klidnější lokality vybírají developeři také dobrou dopravní dostupnost. Ta jim zaručuje větší zájem při prodeji nemovitosti. Z Prahy 5 a Prahy 9 je průměrná doba strávená při cestě za prací okolo 17 minut autem a 34 minut MHD.

A zdaleka už developeři nedbají dobré dostupnosti na metro. Pouze 11 % loňských projektů bylo umístěno do 500 metrů od nejbližší stanice metra. Nejvíce se klade důležitost blízkosti tramvajové zastávky, což nabízela polovina projektů.

Dalším důležitým faktorem pro výstavbu a koupi bytu je dostupnost nejbližšího parku. V případě téměř poloviny developerských projektů je park v blízkosti do 250 metrů. Důvodem je rostoucí zájem o venkovní aktivity (běh, kolečkové brusle, procházky) koncového zákazníka.

Celá analýza IPR Praha >>

Když ne byt, pak domek za Prahou

Řada obyvatel ale z Prahy odchází. Než by si kupovali byt 2+kk, kdy je cena 75 000 Kč za metr čtvereční, dobře si spočítají, že za stejné peníze mohou pořídit domek v blízkosti Prahy. Velmi oblíbené lokality kolem Prahy pro stavbu domů jsou Hostivice, Říčany, Holubice, Úvaly, Rudná nebo třeba Buštěhrad. 

Pozemky za Prahou lze koupit od 750 Kč do 3000 Kč za metr čtvereční. Když si vyberete rozlohu okolo 1000 metrů čtverečních, zaplatíte za pozemek 750 tisíc až tři miliony. A konečná cena s domem? Připočítejte si přibližně 3,5 milionu za stavbu domu a jste na ceně okolo 4-6 milionů korun. Za stejné peníze pořídíte byt v Praze o rozměrech 80 metrů čtverečních.

Průzkum architekta Filipa Foglara z IPR Praha dokládá, že se lidé z metropole stěhují právě nejčastěji do Středních Čech. Poslední údaje z roku 2015 říkají, že v Praze přibylo 120 tisíc nových obyvatel, ale do Středních Čech přesídlilo až 220 tisíc - téměř dvojnásobek.

Kolik bytů v Praze, aby bylo dostatek?

Kolik bytů by Praha měla nabídnout, aby naplnila poptávku a lidé si nevybírali domky za Prahou? IPR odhaduje, že do roku 2030 budou lidé poptávat 82 400 bytů o celkové rozloze 5,1 milionů metrů čtverečních. Proto by se každý rok mělo dokončit 5500 nových bytů.

Co myslíte? Je to reálné? A pokud ano, budou mít lidé dostatek peněz na koupi vlastního bytu?

zdroj: IPR Praha

Autor článku
Autor článku Kde byste bydleli vy? Která část Prahy u vás vede... - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru