Hlavní obrázek pro článek Od ledna 2018 se vrací do hry předkupní právo spoluvlastníků

Od ledna 2018 se vrací do hry předkupní právo spoluvlastníků

Až do 31.12.2017 bylo možné, aby každý vlastník prodal svůj vlastnický podíl komukoliv bez souhlasu a přednostního nabídnutí podílu ostatním vlastníkům. Od 1.1.2018 se díky zákonu č. 460/2016 Sb., kterým se novelizuje občanský zákoník, vrací předkupní právo spoluvlastníků nemovité věci.

Předkupní právo spoluvlastníků existovalo až do 31. 12. 2013, kdy zaniklo s nástupem platnosti Nového občanského zákoníku. Nyní se však opět vrací. Jedná se o závazek vlastníka nabídnout spoluvlastníkům přednostně věc k odkupu v případě, že se ji rozhodne prodat. Dobrým příkladem může být například garážové stání v bytovém domě, které byste rádi prodali společně s bytem. Od ledna letošního roku to tak jednoduché nebude. Garážové stání totiž musíte nejdříve nabídnout všem majitelům bytů v tomto domě, kteří zde také vlastní garážové stání, a teprve až odmítnou, můžete jej prodat kupujícímu.

V praxi taková nabídka i odpověď na ní musí proběhnout písemnou formou, a to za reálnou tržní cenu. Vzdání se předkupního práva bude předmětem zápisu do katastru nemovitostí. Nabízená cena může být sice nižší nebo i vyšší než reálná tržní cena, ale bude-li nabízená cena vyšší a spoluvlastníci ji odmítnou, může majitel svůj podíl prodat komukoliv pouze za cenu, která je zachována ve stejné výši jako v případě nabídky ostatním podílníkům. V případě, že by se tak přesto stalo a majitel podílu cenu ponížil, mohou spolupodílníci tuto skutečnost právně napadnout. Námitka může navíc přijít kdykoliv, tzn. i po několika letech od uskutečnění transakce. Není totiž nijak časově omezena. Pokud soudní šetření prokáže pochybení, prodávající ručí za vzniklou škodu, která se počítá od uskutečnění prodeje. Za určitých okolností může pozice ručitele za škodu být přenesena i na toho, kdo spoluvlastnictví odkoupil (nabyvatel). To se však může stát pouze v případě, že se jedná o předkupní právo, které je zapsané v katastru nemovitostí.

Tato novela má mnoho odpůrců, kteří se domnívají, že prakticky zcela znemožňuje okamžitý prodej části nemovitosti v případě, že její vlastník potřebuje kvůli neočekávané události peníze ihned. Na druhou stranu se ale ozývají i souhlasné hlasy, které argumentují, že znovuzavedení předkupního práva posiluje hodnotu vlastnictví ostatních spoluvlastníků a dává jim větší možnost kontrolovat nakládání s jednotlivými podíly společného majetku.

Autor článku
Autor článku Od ledna 2018 se vrací do hry předkupní právo spoluvlastníků - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru