Hlavní obrázek pro článek Práva kupujícího na uplatnění reklamace při koupi nemovitosti
Datum vložení článku Práva kupujícího na uplatnění reklamace při koupi nemovitosti 28. 10. 2017 Štítek Nemovitosti článku Práva kupujícího na uplatnění reklamace při koupi nemovitosti Nemovitosti

Práva kupujícího na uplatnění reklamace při koupi nemovitosti

Stává se to často. Koupíte byt, na který jste šetřili své úspory, platíte hypotéku a po několika týdnech až měsících zjistíte, že ne všechny části nemovitosti jsou v tak perfektním stavu, jak jste si mysleli a jak Vám bylo prezentováno. Jaké kroky můžete v takové situaci podniknout? Existuje vůbec nějaká obrana?

Již od 1. ledna 2014 má každý kupující možnost zákonně reklamovat vady nemovitosti, které v době předání nemovitosti existovaly, ale v plné míře a viditelně se projevily až později. Kupující má samozřejmě povinnost prokázat, že reklamace se týká skrytých vad, které nebyly v okamžiku koupě patrné a nejsou výsledkem nesprávného užívání a údržby či běžného opotřebení. Pokud tak učiní, je možné takovou reklamaci podat až do 5 let od uzavření kupní smlouvy. Ne každý o této možnosti ví a také ne každý této možnosti využije.

Za neupozornění na vady nemovitosti je odpovědný prodávající, i když o vadách sám neví, neboť má k jejich způsobení, kontrole, či alespoň odhalení vždy blíže než kupující. Prodávající by proto měl věnovat více pozornosti stavu nemovitosti, protože kupující má právo znát přesný stav nemovitosti a měl by vždy dostat možnost se s tímto stavem seznámit. Nejlépe je tak učinit přímo v návrhu kupní smlouvy. Je zapotřebí nepodcenit zejména předávací protokol nemovitosti, ve kterém by měl prodávající uvést případné vady, na které kupujícího výslovně upozorňuje a jsou také zohledněny v kupní ceně. To se však často opomíjí a řada kupujících je proto následně nepříjemně překvapena nečekanými závadami.

Pokud si jako kupující chcete být stoprocentně jisti, že nekupujete pomyslného zajíce v pytli, doporučuje se kupujícímu i prodávajícímu nechat na nemovitost vypracovat zprávu o technickém stavu, tzv. Inspekci nemovitosti. Ta je prováděna inspektorem s praxí za použití moderních technologií. Přímo v objektu se prověřuje 40 bodů včetně všech konstrukcí a technologií, které se stanou součástí technické zprávy s autorizací ČKAIT (Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků). Součástí této zprávy je obsáhlá fotodokumentace. Mimo jiné se posuzuje: elektroinstalace, nosné konstrukce, rozvody tepla a vody, sanita, hydroizolace, vlhkost konstrukcí, tepelná ochrana a mnoho dalšího.

Finanční odškodnění se u běžných vad nemovitosti pohybuje v rozmezí deseti až dvaceti procent z původní kupní ceny a postupuje se podle § 2129 odstavec 2 nového občanského zákoníku (NOZ). Noví majitelé tak mohou získat například dodatečnou slevu v řádu statisíců korun.

Autor článku
Autor článku Práva kupujícího na uplatnění reklamace při koupi nemovitosti - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru