Hlavní obrázek pro článek Předmanželská smlouva kvůli nemovitosti? Rozhodně ano!
Datum vložení článku Předmanželská smlouva kvůli nemovitosti? Rozhodně ano! 26. 3. 2018 Štítek Nemovitosti článku Předmanželská smlouva kvůli nemovitosti? Rozhodně ano! Nemovitosti

Předmanželská smlouva kvůli nemovitosti? Rozhodně ano!

Předmanželské smlouvy se uzavírají stále častěji

Hlavním důvodem předmanželské smlouvy může být ochrana před případnými dluhy partnera. Je zcela běžné si v dnešní době brát hypotéky a kupovat si nemovitosti “na splátky”. Dalším důvodem je nepříjemná zkušenost z předešlého manželství. Ono rozvést se je snadné, ale vypořádání společného jmění manželů už taková sranda není. 

Společné jmění

Pokud takovou smlouvu před sňatkem neuzavřete, je téměř jedno, kdo a kolik do nákupu nemovitosti po svatbě vložil, vše se dělí dle práva společného jmění. A právě předmanželská smlouva buď rozšiřuje nebo zužuje společné jmění manželů. Přesně se zde uvede, kdo s čím do manželství vstupuje, kolik peněz, nemovitostí a jiného majetku do společného soužití přináší.

Kdy je dobré uzavřít předmanželskou smlouvu

  • v případě majetku ve výlučném vlastnictví jednoho z vás (nemovitost, vůz, pozemky)
  • v případě hypotéky vzniklé před manželstvím
  • v případě dividendů ze zděděných cenných papírů
  • v případě dluhů z minulosti

Co nepatří do společného jmění manželů

  • majetek, který jste získali darem, dědictvím nebo restitucí
  • majetek, který jste si pořídili z peněz či majetku, který náležel do výlučného vlastnictví jednoho z vás
  • majetek, který podle své povahy slouží výlučně osobní potřebě jednoho z manželů

Oddělené jmění

Ideálním řešením je definovat tzv. “oddělené jmění”. To znamená, že společné jmění manželů po uzavření sňatku nevznikne. Každý z páru si nabývá majetek pouze do svého vlastnictví. V případě rozvodu pak není majetek předmětem sporu.

Když chcete "vlastnit" dům partnera

V takovém případě zažádejte o rozšíření společného jmění. Jedná se o situaci, kdy pár plánuje žít společně v domě, který patřil před uzavřením manželství jednomu z nich. Stává se totiž, že druhý chce do nemovitosti investovat své peníze, proto se oba dohodnou, že po svatbě bude nemovitost společným jměním manželů. Při rozvodu by pak došlo k běžnému dělení podle zákona.

Pokud nechcete, aby váš dům "vlastnil" partner

Opačná situace, kdy nechcete, aby váš dům po sňatku byl součástí společného jmění manželů. Smlouvou se ošetří, že jmění, která získáte po svatbě, bude společné, ale nebude se na to vztahovat váš dům či jiná určená nemovitost. 

Dodržujte pravidla pro platnost smlouvy

Jedná se o velmi důležitou smlouvu, proto je k její platnosti nutný notářský zápis, tedy zápis nestranné osoby. Notář oběma vysvětlí pozitiva a negativa jejího uzavření. Vždy doporučí nejlepší řešení a navrhne možnosti, které oba dva mají.

co tam lze zahrnout:

  • úpravu péče o dítě po rozvodu
  • stanovení výživného pro druhou osobu
  • majetek
  • dluhy

co nejde zahrnout:

  • případná nevěra
  • požadavek na plnění manželských povinností

Předmanželská smlouva začne platit ode dne svatby. Kolik si připravit pro případného notáře? Záleží, co vše bude předmětem smlouvy. Počítejte se sumou od 5.000 - 15.000 Kč (cena je pouze orientační).

Autor článku
Autor článku Předmanželská smlouva kvůli nemovitosti? Rozhodně ano! - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru