Hlavní obrázek pro článek Připravte se na vyšší úrokové sazby hypoték a refinancujte již před ukončením fixace

Připravte se na vyšší úrokové sazby hypoték a refinancujte již před ukončením fixace

Po dlouhých letech, kdy se úroková sazba hypoték pohybovala na téměř nulové hodnotě, lze v příštích měsících až letech očekávat opačný trend, tedy její postupné zvyšování a tím pádem prodražení celého úvěru. Úrokovou sazbu v roce 2018 je momentálně těžké odhadnout. Vše se však bude odvíjet od základní úrokové sazby, kterou stanovuje Česká národní banka (ČNB). Každý majitel hypotéky by proto nejraději refinancoval ještě za výhodných podmínek, ale jak na to, když máte smlouvu s fixní úrokovou sazbou? Řešení existuje v podobě dopředného financování.

Nejčastěji si zákazníci sjednávají fixní úrokovou sazbu na dobu pěti nebo sedmi let. Po tuto dobu banka garantuje stejný úrok. Na konci každého takového období pak zákazník vyjednává o nových podmínkách na období příští. Novou smlouvu můžete získat jak u stávající banky, tak i u konkurence, která mnohdy nabídne lepší podmínky, díky kterým se vyplatí přejít a hypotéku refinancovat. Přechod v období po ukončení fixace není nijak sankcionován a není proto nijak neobvyklý. Výběr banky na příští období závisí pouze na volbě zákazníka.

Málokdo však ví, že již před ukončením fixace lze vyjednávat o nové smlouvě. Tři měsíce před koncem fixačního období musí banka nabídnout svému zákazníku novou úrokovou sazbu pro další fixační období. Lepší úrok a novou smlouvu však lze dojednat klidně i rok dopředu díky tzv. dopřednému financování. Datum sjednání hypotéky se totiž nemusí shodovat s datem jejího čerpání. Na novém úroku se tak můžete s bankou dohodnout v předstihu a čerpání hypotéky odložit zpravidla o rok. U některých bank dokonce až o dva roky, ale často již za přirážku k úrokové sazbě, což zpravidla výběr takto dlouhého odkladu limituje a znevýhodňuje. Nově sjednané fixační období běží od momentu podpisu smlouvy.

Nová výše úroku je dozajista tím nejdůležitějším, co nás zajímá v případě refinancování hypotéky. Mnohdy se však vyplatí dát si pozor i na další parametry hypotečního úvěru. Některé bankovní domy například podmiňují výhodnost nabídky sjednáním pojištění nebo běžného účtu, který zákazník musí aktivně využívat nebo z něj splácet předmětnou hypotéku. Pokud máte při refinancování zájem o navýšení hypotéky, umožní Vám to pouze některé bankovní domy. Pokud nová splátka nepřekročí určitou hranici, nepožaduje banka ani dokládání příjmu.

Autor článku
Autor článku Připravte se na vyšší úrokové sazby hypoték a refinancujte již před ukončením fixace - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru