Hlavní obrázek pro článek Výhody a nevýhody bydlení ve městě a na venkově
Datum vložení článku Výhody a nevýhody bydlení ve městě a na venkově 28. 1. 2022 Štítek Nemovitosti článku Výhody a nevýhody bydlení ve městě a na venkově Nemovitosti

Výhody a nevýhody bydlení ve městě a na venkově

Plánujete nákup nemovitost? Zvažujete, zda si pořídíte nemovitost ve městě nebo na venkově? Cena nemovitosti, životní styl, dopravní dostupnost, občanská vybavenost, to jsou pravděpodobně nejčastější kritéria, podle nichž se budete rozhodovat. Co dalšího může hrát roli a jak najít ideální místo pro život? Na tyto otázky najdete odpovědi na blogu Nezávislého realitního portálu.

Nemovitost ve městě

Bydlení ve městě je často finančně náročnější. Ve městě máte prokazatelně vyšší občanskou vybavenost, po ruce jsou různorodé obchody, služby nebo také mnohá kulturní a sportovní zařízení. Zároveň je nutné myslet na své děti, které mají ve městě více možností, co se týče školy a mimoškolních aktivit. Ve městě se dostanete všude, ať již svým dopravním prostředkem nebo hromadnou dopravou.

Město je oproti vesnici mnohem rušnější. Příroda také nemusí být na dosah ruky. Parkování je kapitolou samo o sobě.

Nemovitost na venkově

Pokud máte rádi svůj klid a město je na vás příliš rušné, je pro vás bydlení na venkově ideální volbou. Zpravidla platí, že cena menšího bytu v centru města se přibližně rovná ceně domu se zahradou na venkově. Pozitiva u bydlení na venkově lze hledat v klidném prostředí, čistém vzduchu blízko přírody či v přátelském přístupu vašich sousedů. Na vesnici zároveň nemáte problém zaparkovat vůz přímo u vašeho domu či bytu.

Na vesnici je ale také menší občanská vybavenost, ne vše je v lokálních obchodech k sehnání. Další nevýhodou může být horší dopravní dostupnost a nutnost dojíždění za prací či do školy, školky, kulturou, sportem, další občanskou vybaveností či dalším společenským vyžitím.

Často vyhledávaný kompromis

Pokud vám nevadí městský ruch a nechcete dojíždět, můžete bydlet ve městě. Pokud máte rádi klid a doprava vám nevadí, volte bydlení na vesnici. V současné době je viditelný trend bydlení v příměstských oblastech, kde je patřičný klid, avšak s dobrou dopravní dostupností do blízkého města. Vždy se jedná o otázku osobního vkusu a ten máme každý jiný. Přejeme vám, abyste našli ideální místo, kde se budete cítit příjemně a bude se vám zde skvěle žít!

Další tipy pro výběr správné nemovitosti zjistíte u našich makléřů, případně můžete pro svůj dotaz využít naši on-line poradnu.

Autor článku
Autor článku Výhody a nevýhody bydlení ve městě a na venkově - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru