Hlavní obrázek pro článek Vyřizujete si úvěr na rekonstrukci bydlení? Vše, co byste měli vědět
Datum vložení článku Vyřizujete si úvěr na rekonstrukci bydlení? Vše, co byste měli vědět 16. 11. 2021 Štítek Nemovitosti článku Vyřizujete si úvěr na rekonstrukci bydlení? Vše, co byste měli vědět Nemovitosti

Vyřizujete si úvěr na rekonstrukci bydlení? Vše, co byste měli vědět

Plánujete rekonstrukci domu či bytu? Zvažujete financovat rekonstrukci z úvěru? Na Nezávislém realitním portálu se dozvíte, co byste měli vědět o úvěru na rekonstrukci a na co si dát pozor. Své rady vám rovněž poskytne realitní makléřka Ing. Elen Kadeřábková z RE/MAX Power.

Bydlete podle svých představ

Žádá si váš byt či dům patřičnou změnu a „nový facelift“? Nejprve si promyslete zamýšlené změny a stanovte si rozsah plánované rekonstrukce. Pokud se jedná o celkovou rekonstrukci bydlení, je zapotřebí důkladněji promyslet veškeré logistické a stavební metriky než při částečné rekonstrukci kupříkladu koupelnového koutu. Druhou, avšak neméně podstatnou proměnnou při rekonstrukci, je financování zamýšlené přestavby.

Jak financovat rekonstrukci bydlení?

Prvotně vás jistě napadá financování ze svých zdrojů. Mnohokrát ale nemusí úspory stačit, může nastat nepředvídatelná skutečnost, která povede k prodražení úprav, na něž již nemusí vaše našetřené peníze stačit. V takovém případě je nejčastějším východiskem bankovní úvěr. 

Spotřebitelský úvěr na rekonstrukci

Spotřebitelský úvěr je velmi elastickou možností půjčky, kterou si lze přizpůsobit vlastním potřebám a možnostem. S úvěrující bankou se můžete domluvit nejen na velikosti úvěru, zároveň si často můžete nastavit sumu a délku splatnosti úvěru. Je nutné podotknout, že s délkou úvěru jdou ruku v ruce i úměrně vysoké úroky. Dalším cenným nástrojem je častokrát i možnost odkladu splátek úvěru např. na 6 až 9 měsíců. Realizaci úvěru v současnosti také usnadňují přístupnější podmínky prokazatelnosti a účelovosti svěřených financí – dnes již nemusíte úvěrující bance dokládat faktury za materiál, v mnoha případech postačí fotka před a po zrekonstruování bytové jednotky či jeho části.

Pojištění vlastní solventnosti

Naším prvním doporučením je možnost pojištění své vlastní solventnosti, nikdy totiž není jisté, co nám život v budoucnu přinese. Zároveň byste si měli předem správně a věcně spočítat veškeré do budoucna realizované náklady pro rekonstrukci, rovněž byste měli myslet na zadní vrátka a mít sjednaný určitý finanční polštář s ohledem například na raketově rostoucí ceny stavebního materiálu. 

Potřebujete poradit s financováním rekonstrukce nemovitosti? Položte své dotazy do realitní poradny, kde vám na všechny otázky odpoví profesionální realitní makléři z Nezávislého realitního portálu.

Co radí realitní makléřka Ing. Elen Kadeřábková z RE/MAX Power?

V zásadě jsou asi tři hlediska, na která musíme brát při plánování půjčky na rekonstrukci zřetel. 

Kolik? Důležité je, pořádně si spočítat celkové náklady. Zvlášť v současné době, kdy až o desítky procent rostou skokově ceny energií, stavebních materiálů, dopravy a všeho ostatního do nákladů na rekonstrukci započitatelného, to není vůbec jednoduché. 

Kdo? Například, nenasmlouvat si dopředu na konkrétní termín firmu, která bude celou zakázku nebo její část provádět, nám pak může na několikaměsíčním prostoji navýšit náklady celé realizace zcela zásadně. Je tedy důležité myslet při vyčíslování nákladů i na „strýčka Příhodu“ a nastavit úvěr o něco výš.

Co a kde? Podstatným rozhodnutím bude, jestli čerpat úvěr ze stavebního spoření, nebo si zažádáme o hypotéku. Někdy nemusí špatně vycházet ani spotřebitelský úvěr. Záleží na tom, jak je nastaveno splácení. 

U některých bankovních produktů se nejdříve splácejí úroky, a pak až samotný úvěr. Nižší úrok u úvěru ze stavebního spoření tak může být ve výsledku nevýhodnější než vyšší úrok u hypotéky. Vždy počítejte celkové náklady na celý úvěr.“

Autor článku
Autor článku Vyřizujete si úvěr na rekonstrukci bydlení? Vše, co byste měli vědět - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru