Hlavní obrázek pro článek Za co všechno musím zaplatit, když kupuji nemovitost?
Datum vložení článku Za co všechno musím zaplatit, když kupuji nemovitost? 29. 8. 2017 Štítek Nemovitosti článku Za co všechno musím zaplatit, když kupuji nemovitost? Nemovitosti

Za co všechno musím zaplatit, když kupuji nemovitost?

Hotovo, právě jste se dohodli, že tento byt koupíte. Je přesně podle představ a cena je pro Vás akceptovatelná. Víte ale, že kupní cena není finální výdaj při koupi nemovitosti? Na jaké poplatky a provize se musíte připravit?

Jako první je potřeba počítat s provizí realitní kanceláři, samozřejmě za předpokladu, že nemovitost kupujete přes realitku. Standardní výše provize se na českém trhu s nemovitostmi pohybuje od 3 do 7 % z kupní částky a zaplatí ji kupující. Ne vždy však musí být již součástí inzerované ceny. Je proto dobré si tento fakt předem ověřit, abyste ve výsledku nebyli nemile překvapeni.

V případě, že se rozhodnete koupit nemovitost bez pomoci zkušeného realitního makléře, je na místě využít alespoň služeb advokáta, který se prodejem nemovitostí zabývá. Ten dohlédne na správnost všech dokumentů a transakcí. Zároveň by Vás měl upozornit v případě, že objeví v předložené kupní smlouvě nějaké nevýhodné podmínky. Tím předejdete mnoha problémům a zároveň máte v ruce silný argument pro vyjednávání. Služby takového advokáta se pohybují v řádu několika tisíců. Záleží však na tom, jestli od něj chcete pouze pomoc při kontrole dokumentů nebo jej chcete využít i pro případ advokátní úschovy ceny nemovitosti. V takovém případě může být jeho cena i 15 000 Kč.

Další výdaj, se kterým musíte počítat je cenový odhad uvažované nemovitosti. Tento odhad budete muset doložit bance v případě, že budete žádat o financování koupě nemovitosti. Pouze v případě, že kupujete z našetřených peněz, odhad nepotřebujete. Znalecké stanovení zástavní hodnoty nemovitosti stojí v závislosti na typu nemovitosti a metodě posouzení až 6 000 korun. Standardně oceňování provádí bankou licencovaný znalec na základě cenového hodnocení na místě. Pokud však budete mít štěstí, můžete v některých bankách narazit i na akci a tento odhad pro Vás provedou zdarma.

Spousta kupujících se mylně domnívá, že v momentě podpisu smlouvy se stávají novým majitelem nemovitosti. Bohužel to není pravda. Novým majitelem jste až po přepisu záznamu v katastru nemovitostí. O tuto změnu musíte jako kupující na katastrálním úřadu požádat podáním žádosti o vklad do katastru nemovitostí, což je svázáno s poplatkem ve výši 500 Kč. Zároveň je potřeba počítat s poplatkem za úřední ověření smluv. V tomto případě byste se měli finančně vejít do 1000 Kč.

Nesmíte také zapomenout na novou povinnost každého kupujícího zaplatit daň z nabití nemovitosti. Přiznání k dani z převodu nemovitostí musí poplatník podat nejpozději do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, v němž byl zapsán vklad práva do katastru nemovitostí (nebo nabyla účinnosti smlouva o úplatném převodu vlastnictví k nemovitosti, která není evidována v katastru nemovitostí). Místně příslušným je finanční úřad, v jehož obvodu územní působnosti se nachází nemovitost.

Na závěr nezapomeňte na pojištění nemovitosti. Nabídka pojistek se u jednotlivých pojišťoven liší a finální cena pojistky závisí i na účelu a typu nemovitosti. V průměru byste se však měli vejít do 5000 Kč za rok.

Autor článku
Autor článku Za co všechno musím zaplatit, když kupuji nemovitost? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru