Hlavní obrázek pro článek Co když vám předseda SVJ nechce dát PENB?
Datum vložení článku Co když vám předseda SVJ nechce dát PENB? 27. 6. 2022

Co když vám předseda SVJ nechce dát PENB?

Proč prodávající / pronajímající chce PENB?

Na to je jednoduchá odpověď. Protože jinak musí uvádět nejhorší hodnotu, tedy G. Hodnota je uvedena (v barevném provedení) u inzerce. A to na kupujícího nepůsobí dobře. Je to, jako když si jdete vybrat novou pračku. Vidíte dvě velmi podobné. U jedné svítí zelená hodnota energetické náročnosti A a u druhé žlutá hodnota D. O kterou se budete zajímat jako první? Ano, logicky o tu s hodnotou A. A stejné je to u nemovitostí. Zejména v době zdražujících se energií je důležitost náročnosti na energie velmi podstatná pro kupující i pro nájemníky.

Proč vyúčtování nestačí?

Možná vás napadne ukázat zájemcům vyúčtování za energie. Jenže ani to není dobrý krok. Protože vyúčtování jen říká, kolik za energie zaplatil předchozí uživatel bytu. Nic však o tom, jak moc se koupal, na kolik topil nebo jak moc svítil. Bez těchto detailů je vyúčtování prakticky bezcenný údaj. PENB je oproti tomu založeno na porovnání parametrů budovy, a je tedy objektivní. Bude mít stejnou hodnotu, ať už uživatel topí na dvacet stupňů, nebo na dvacet pět.

Proč SVJ nechtějí dělat PENB?

Protože je to pro ně náklad. A předseda SVJ ví, že na další schůzi by to musel řešit. A to nechce. Proto je jednodušší říct, že štítek není a dělat se nebude. Navíc pro SVJ jako takové nemá podstatnější význam. Většina SVJ tak čeká, až bude štítek potřebovat pro předložení úřadu, a teprve potom jej nechá vyhotovit.

Co s tím?

Dobrá zpráva pro vás je, že SVJ je ze zákona povinné nechat štítek na vyžádání zpracovat. Zákon o hospodaření energií ukládá povinnost pro SVJ předložit na žádost člena PENB. A to do třiceti dnů, pokud průkaz již existuje, nebo do šedesáti dnů, pokud neexistuje. Pokud tak neučiní, jedná se o přestupek se sankcí až 200 000 Kč (údaj z roku 2022).

Vytvoření PENB není nic náročného. Existují specialisté, kteří si převezmou dostupnou dokumentaci k domu, provedou šetření na místě a do několika dnů průkaz vyhotoví. Pro bytové domy se cena pohybuje kolem 10 000 Kč (údaj z roku 2022).

Potřebujete ohledně PENB poradit? Tak nám zavolejte, jsme tu pro vás.

Autor článku
Autor článku Co když vám předseda SVJ nechce dát PENB? - makléř Mgr. Dominik Ženatý, MBA, větší profilovka
Mgr. Dominik Ženatý, MBA
Realitní makléř Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru