Hlavní obrázek pro článek Co ovlivňuje cenu nemovitosti, ale kupující o tom často ani netuší?
Datum vložení článku Co ovlivňuje cenu nemovitosti, ale kupující o tom často ani netuší? 15. 12. 2021 Štítek Nemovitosti článku Co ovlivňuje cenu nemovitosti, ale kupující o tom často ani netuší? Nemovitosti

Co ovlivňuje cenu nemovitosti, ale kupující o tom často ani netuší?

Při výběru nemovitosti ke koupi každý porovnává cenu vůči dispozicím, lokalitě, vybavení, stavu nemovitosti, výměře. Tyto faktory jsou na první pohled jasné i laikovi, a tak se na ně každý zaměří. Existuje ale několik dalších vlastností nemovitostí, které ovlivňují její cenu a hodnotu nemovitosti, které ale kupující vůbec neřeší, protože o nich povětšinou neví. Které to jsou? A na co si u nich dát pozor?

Ověřte si, jak je na tom fond oprav

Pokud kupujete byt, dejte si pozor na stav fondu oprav. Často se při koupi vůbec nezohledňuje, přitom je rozdíl, zda má dům našetřeno několik set tisíc nebo je na nule. Kromě stavu účtu si zjistěte, zda nemá družstvo nebo společenstvo vlastníků úvěry, případně jaké. Je nutné vědět předem, čím je bytový dům zatížen, jak vysoké částky je potřeba splatit, jaká je měsíční splátka a případně do kdy je nutné úvěr splatit.

Jaké vás čekají budoucí investice?

Koupíte levněji byt v budově v původním stavu? Je nutné si pohlídat případné budoucí investice. S těmi často při nákupu nepočítají i klienti makléře a zakladatele MINT reality Lukáše Šuniara: „Kupující se většinou nestarají o to, co je naplánováno nebo bude nutné zrekonstruovat ve společných prostorech. Například u paneláku – co čeká daný vchod? Budou se dělat nové bezpečností vstupní dveře? Nový výtah? Rozvody elektřiny? Nebo například střecha? Družstvo nebo vlastníky to může stát statisíce, se kterými je nutné počítat, a tak se často koupě výrazně prodraží.“ Realitní makléř už ví, že si tyto informace má pohlídat, samotní kupující na ně ale zapomínají.

Nepodceňujte proslunění bytu

Dalším faktorem, který cenu bytu často ovlivní, je proslunění místností. Tedy, na jakou světovou stranu má byt orientovaná okna. Pokud se prodává byt s okny orientovanými jen na jednu stranu, jeho prodej může být komplikovanější a cena nižší. „Lidem se často byty s okny na jednu stranu líbí méně, jedná se o prostřední byty na patře. Proto kupci upřednostní raději byt, kde mohou mít více světla v různou denní dobu. A to třeba i za cenu toho, že budou muset slevit v jiných požadavcích,“ vysvětluje Šuniar, který má více než 10 let praxe v oboru.

Nenechte se zmást podobnými byty či domy

Dále je nutné dát si pozor na staré známé porovnávání. I když se i byty v jednom domě mohou na první pohled zdát stejné, jejich hodnota se může dost lišit. Co v tom hraje roli? Kromě klasických viditelných rozdílů, jako je například chybějící balkón nebo lodžie, případně nemožnost je vybudovat, to jsou i rozdíly, kterých si na první pohled nemůžete všimnout. Může jít o dispozice bytu a jejich možnou změnu – jde byt z 3+1 přestavět na 4+kk nebo 4+1? Stejně tak se může cena bytu lišit dle poschodí. „Z mé zkušenosti je v nízkých zástavbách nejžádanější byt v druhém nadzemním podlaží. Proč? Jednoduše proto, že nemusíte moc chodit do schodů a zároveň nebydlíte v přízemí ani pod střechou. Takové byty se vždy prodávají nejlépe,“ potvrzuje Lukáš Šuniar.

Co si tedy kromě klasických vlastností nemovitosti, které jsou prezentovány už v inzerátech, ověřit? Při koupi se nezapomínejte zeptat na fond oprav, úvěry družstva a společenství vlastníků, možné budoucí investice do oprav společných prostor a budovy samotné, vybírejte ale i podle proslunění. A nenechte se zmást podobnými byty, každý byt je individuální. 

Autor článku
Autor článku Co ovlivňuje cenu nemovitosti, ale kupující o tom často ani netuší? - makléř Lukáš Šuniar, větší profilovka
Lukáš Šuniar
Realitní makléř Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru