Hlavní obrázek pro článek Jak koupit nový dům z prodeje stávajícího bytu
Datum vložení článku Jak koupit nový dům z prodeje stávajícího bytu 16. 2. 2022

Jak koupit nový dům z prodeje stávajícího bytu

Možná vás to překvapí, ale do této zapeklité situace se dostává více lidí, než si myslíte. A naštěstí existuje několik způsobů, jak ji vyřešit.

 

Udělejte z bytu investiční nemovitost

 

Než bude dům hotový, vytvořte z vašeho stávajícího bydliště investiční příležitost – nabídněte váš byt k prodeji investorovi a zůstaňte v něm jako nájemníci. Díky tomu má nový majitel jistotu výhodné investice i platby nájemného na účet hned od prvního dne.

 

V DOMA se tomuto typu prodejů věnujeme pod značkou DOMA invest. Můžete se obrátit na našeho investičního specialistu, který vám rád poradí a pomůže.

 

Prodejte byt s pozdějším vystěhováním

 

Podobnou variantou je prodat byt s tím, že se vystěhujete teprve po dostavění vašeho nového domu. Není to však úplně ideální, protože potenciálních kupujících bude výrazně méně. Kupující se totiž obvykle potřebují nastěhovat co nejdříve.

 

Tato varianta tedy může přicházet v úvahu, pokud vlastníte větší či atypickou nemovitost.

 

Přestěhujte se dočasně do nájmu

 

Nejjednodušším řešením je přestěhovat se na přechodnou dobu do jiného bytu, který si pronajmete. Znamená to sice stěhování navíc, ale je to nejefektivnější způsob, jak vaši situaci vyřešit.

 

Svůj byt totiž můžete prodat prázdný a dobře nachystaný na prodej. Nové bydlení si navíc můžete najít kdekoliv – třeba i v lokalitě, kde bude stát váš nový dům, a tím si zjednodušit i další nezbytnosti, které budete potřebovat řešit (například výběr školy pro děti).

 

Financujte dům přes jinou nemovitost

 

Pokud vlastníte ještě nějakou další nemovitost, můžete si vzít vyšší hypoteční úvěr, který pokryje 100 % kupní ceny vašeho nového domu. Další variantou je využít nemovitost vašich rodičů – jakmile prodáte byt, část hypotéky splatíte a ručení jejich nemovitostí už nebude zapotřebí.

 

Jak vidíte, existuje mnoho řešení, jak koupit novou nemovitost s tím, že ji zaplatíte z prodeje stávajícího bydlení. Pokud chcete poradit, jak to vyřešit právě ve vašem případě, neváhejte se mi ozvat.

Autor článku
Autor článku Jak koupit nový dům z prodeje stávajícího bytu - makléř Mgr. Dominik Ženatý, MBA, větší profilovka
Mgr. Dominik Ženatý, MBA
Realitní makléř Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru