Hlavní obrázek pro článek Jak ovlivňuje cenu nemovitosti její technický stav?
Datum vložení článku Jak ovlivňuje cenu nemovitosti její technický stav? 20. 5. 2021 Štítek Nemovitosti článku Jak ovlivňuje cenu nemovitosti její technický stav? Nemovitosti

Jak ovlivňuje cenu nemovitosti její technický stav?

Cenu nemovitosti ovlivňuje mnoho faktorů. Zásadním vlivem je pak technický stav a lokalita, v níž se nemovitost nachází. Na blogu Nezávislého realitního portálu zjistíte, jak ovlivňuje cenu nemovitosti parametr technického stavu.

Parametry ovlivňující technický stav nemovitosti

Máte nově zrekonstruovaný byt, ale objekt je v žalostném stavu? Žádná výhra. Byt před rekonstrukcí v dobře udržovaném domě je určitě větší deviza než nově zrekonstruovaný byt v domě ve špatném technickém stavu. Myslete proto na tuto informaci při odhadování ceny své nemovitosti. 

Souhrn parametrů ovlivňujících technický stav nemovitosti


KVANTITATIVNÍ PARAMETRY

Jedná se o měřitelné parametry, do nichž se řadí celková zastavěná plocha, součet ploch jednotlivých podlaží zastavěných, čistá podlahová plocha stavby, celková podlahová plocha stavby, pronájmu schopná plocha, plocha užitná, obytná plocha a obestavěný prostor. 

KVALITATIVNÍ PRVKY

Tyto prvky jsou oproti předchozím hůře měřitelné, avšak možná důležitější. Řadí se mezi ně druhy konstrukcí budovy, použité technologie a stavební materiály, dispoziční řešení, uspořádání ploch a prostorů. Dále sem spadá vnitřní vybavení, architektura exteriéru a interiéru a úplnost stavebního příslušenství, pod čímž si můžeme představit například přípojky médií, likvidace odpadu, přístupové komunikace, parkování a jiné vedlejší stavby.

ARCHITEKTURA STAVBY

Hodnocení tohoto parametru je mnohdy subjektivní a podléhá dobovým trendům. Důležitější, než vzhled nemovitosti, je ale dispoziční řešení. Vzhled se dá oproti uspořádání místností (v návaznosti na účel) totiž snadno změnit.

MODERNIZACE A REKONSTRUKCE

Starší stavby bývají v horším technickém stavu, a pokud neprošly modernizaci, budou vyžadovat vyšší náklady na údržbu. Navíc stále se zvyšující nároky na úspory energií, zvukové izolace, bezpečnost a podobně, často starší stavby nemohou plnit. Je důležité brát na zřetel také to, že opotřebení stavby v počátečních fázích životnosti zpravidla vzrůstá pomaleji než v konečných fázích. 

Obecně se dá říci, že čím delší doba po rekonstrukci či modernizaci stavby uplynula, tím nižší má hodnotu.

Inspekce nemovitosti z hlediska technického stavu

K posouzení stavebně-technického stavu je zapotřebí odborník, který se touto problematikou zabývá. Mohou to být specializované kanceláře i realitní makléři. Vybírejte pečlivě, poskytnou vám důležité informace pro stanovení ceny vaší nemovitosti a můžete se tak vyhnout případným problémům ze zodpovědnosti za vady nemovitosti v následujících pěti letech, jak stanovuje občanský zákoník.

Vědět o kompletním technickém stavu nemovitosti je důležité samozřejmě i pro kupujícího, který tak může již při koupi počítat s dalšími náklady spojenými s opravami

Potřebujete poradit s odhadem ceny za nemovitost? Neváhejte se obrátit na realitní makléře na Nezávislém realitním portálu!

Autor článku
Autor článku Jak ovlivňuje cenu nemovitosti její technický stav? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru