Hlavní obrázek pro článek Jak si ohlídat novostavbu při přebírání od developera?
Datum vložení článku Jak si ohlídat novostavbu při přebírání od developera? 19. 2. 2022 Štítek Nemovitosti článku Jak si ohlídat novostavbu při přebírání od developera? Nemovitosti

Jak si ohlídat novostavbu při přebírání od developera?

Čeká vás v blízké době přebírání vaší nemovitosti od developera? Na co byste si měli dát pozor při přejímce bytu nebo domu? Na tyto otázky vám odpovíme na blogu Nezávislého realitního portálu a své tipy přidá realitní makléřka Kamila Křížová.

Prevence je základ

Koupě bytu v novostavbě je z celkového hlediska pořizovacího procesu nemovitosti dozajista jednodušší volbou. Developer za vás vše potřebné od stavebního povolení až po reálnou stavbu obstará, avšak i toto pořízení nemovitosti sebou nese určitá rizika. Je tedy vhodné těmto komplikacím z vaší strany předcházet. Vyhnete se tak problémům a zbytečným finančním překážkám.

Smluvní dokumentace – alfa a omega nemovitosti

Obecně platí, že co je sepsáno ve smluvní dokumentaci, to také platí. Zde doporučujeme být velice detailní a vše zajistit prostřednictvím předmětných smluv mezi vámi a developerem. Co totiž není černé na bílém, z toho se může developer lehce vykroutit. Čím konkrétnější bývá smluvní dokumentace, tím menší je riziko, že narazíte na vady či nesrovnalosti v budoucnu. Skrze smlouvy, přílohy či smluvní dodatky si s developerem vymezíte co možná nejkonkrétnější parametry nemovitosti a termíny, kdy mají být patřičné kroky vyhotoveny. Doporučujeme i stanovení přípustné rozměrové odchylky od plánu a přiměřených kompenzací za nedodržení stanovených parametrů.

Fyzické předání nemovitosti od developera

Skutečná přejímka nemovitosti je zlomovým okamžikem, při němž je z vaší strany nutná kompletní a důkladná kontrola všech stanovených kritérií. Je vhodné si k tomuto kroku přizvat odborného konzultanta, který ví, co je potřeba zjistit, a co je nutné zkontrolovat. Nedílnou součástí je i tzv. předávací protokol, který blíže charakterizuje veškeré sjednané náležitosti a jejich plnění ze strany developera, případně i vady a jejich následné vypořádání.

Vady na nemovitosti od developera

Pokud přeci jen byly určité vady nalezeny, mělo by být prostřednictvím smluvní dokumentace jasně stanoveno, jak a v jaké míře developer za vadu odpovídá, případně kdy a jakým způsobem bude tato vada odstraněna. Co ve smlouvě sjednáno není, to se po developerovi těžko vymáhá. Opět doporučujeme být ve všech specifikacích a následných opatřeních co možná nejkonkrétnější.

Potřebujete poradit s přebírkou bytu od developera? Položte svůj dotaz do realitní poradny, nebo se neváhejte obrátit na realitní makléře z Nezávislého realitního portálu.

Co radí realitní makléřka Kamila Křížová?

Nová nemovitost není automaticky zárukou, že bude bez vad a nedodělků. Kvalita novostaveb není bohužel často precizní, ale některé stavební vady se dají odhalit ještě před koupí bytu. Některé se ale začnou projevovat až později, když je byt v užívání. Ze zákona sice platí pětiletá reklamační lhůta, která chrání kupujícího, ale je potřeba si dávat pozor na právní nedostatky smluv. Někteří developeři často ukrývají do dokumentací kličky, které vám vymáhání nápravy značně ztíží. Všeobecně se má za to: „Co je psáno, to je dáno.” Co není ve smlouvě zmíněno, toho se budete později domáhat jen těžko. Ze smlouvy by mělo jasně vyplývat, na koho se v případě zjištění pochybení obrátit a jak a do kdy má developer zareagovat. Myslete i na sankce v případě nedodržení postupu a termínů, které můžete uplatnit. Práva z odpovědnosti za vady může kupující uplatnit ve lhůtě pěti let od nabytí vlastnického práva k nemovitosti (nikoliv od data podpisu kupní smlouvy, jak je někdy chybně uváděno). Pětiletá lhůta ale není jedinou lhůtou, která se na možnost vyskytu skryté vady uplatní. Kupující má povinnost oznámit skrytou vadu a také dodatečně prokázat tuto existenci vady již v okamžiku převzetí nemovitosti kupujícím. Odpovědnost za vady je odpovědností objektivní, není tedy rozhodné ani to, že sám prodávající o vadě nevěděl. Úspěšně však nebude kupující moci reklamovat vadu, která vyplynula z běžného opotřebení a odpovídá stáří a životnosti domu/bytu nebo jeho zařízení.

Autor článku
Autor článku Jak si ohlídat novostavbu při přebírání od developera? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru