Hlavní obrázek pro článek Jak vyvázat nemovitost ze zástavy?
Datum vložení článku Jak vyvázat nemovitost ze zástavy? 1. 4. 2022 Štítek Nemovitosti článku Jak vyvázat nemovitost ze zástavy? Nemovitosti

Jak vyvázat nemovitost ze zástavy?

Stavíte dům a zastavili jste druhou nemovitost bance v rámci žádosti o hypotéku? Nyní potřebujete tuto nemovitost ze zástavy vyvázat? Na blogu Nezávislého realitního portálu vám poradíme, jak a kdy můžete vyvázat nemovitost ze zástavy a o své cenné rady se s námi podělí Radko Bartoš z realitní kanceláře GARANT.

Co je zástava nemovitosti?

Jednou z častých podmínek pro zisk hypotečního úvěru je tzv. zástava nemovitosti. Jedná se o ručení nemovitostí, která se plánuje zakoupit, anebo o zástavu zcela jiné nemovitosti, která nemusí být ani vlastněná stejným majitelem. Pokud zastavíte nemovitost, zpravidla tento úkon povede k zisku vyššího hypotečního úvěru. V dnešní době lze zástavu nemovitosti chápat již jako nezbytný krok při sjednávání hypotéky, jelikož mnoho žadatelů při svém vyjednávání s věřitelskou bankou nedosáhne na požadovanou výši hypotečního úvěru.

Jak probíhá vyvázání nemovitosti ze zástavy?

Mnohdy se může stát, že potřebujete zastavenou nemovitost ze své zástavy vyvázat (např. z důvodu prodeje nemovitosti). O vyvázání je možné žádat pouze v případě, že zbývající hodnota prvotní zastavené nemovitosti postačuje k pokrytí vašeho hypotečního úvěru, respektive pokud jistina poklesne pod sjednanou hodnotu LTV, kterou máte zadanou od své úvěrové banky.

Na co se nesmí zapomenout?

Nejprve si prostudujte veškerou dokumentaci k vámi sjednané hypotéce a smluvní podmínky vyvázání nemovitosti ze zástavy. Následně informujte banku o svém plánu vyvázání nemovitosti ze zástavy. Dalším krokem je vyplnění formuláře s žádostí o vyvázání nemovitosti ze zástavy (tento formulář je většinou k dispozici na webových stránkách banky, či přímo na pobočce). Důležitou součástí je také nutná změna v katastru nemovitostí. Zastavené domy, byty a pozemky mají vepsané doložky vztahující se k zákazu převodu dané nemovitosti na jinou osobu.

Co radí realitní makléř Radko Bartoš?

„Pokud klient prodává nemovitost přes RK, je vždy seznámen s možností budoucí zástavy nemovitosti a tato skutečnost je ošetřena ve zprostředkovatelské smlouvě, následně v trojstranné rezervační smlouvě. V případě, že kupující bude čerpat hypoteční úvěr, bude právě prodávající ten, kdo podepisuje zástavní smlouvy. Často se stává, že samoprodejci před podpisem kupní smlouvy odmítnou podepsat zástavní smlouvu, načež kupujícímu není poskytnut hypoteční úvěr a hrozí mu nemalé sankce za nevyčerpání úvěru.“

Potřebujete poradit s vyvázáním nemovitosti ze zástavy? Položte svůj dotaz do online realitní poradny či využijte nezávazné konzultace od realitních makléřů z NRP.

Autor článku
Autor článku Jak vyvázat nemovitost ze zástavy? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru