Hlavní obrázek pro článek Prodej nemovitosti s hypotékou
Datum vložení článku Prodej nemovitosti s hypotékou 16. 5. 2022 Štítek Nemovitosti článku Prodej nemovitosti s hypotékou Nemovitosti

Prodej nemovitosti s hypotékou

Máte sjednanou hypotéku na byt či dům a rozhodli jste se nemovitost prodat? Nevíte, jaké jsou vaše možnosti a jak postupovat? Na Nezávislém realitním portálu vám poradíme, jak na prodej nemovitosti zatížené hypotékou, a o rady z praxe se s námi podělí realitní makléř Marek Bělský z realitní kanceláře RE/MAX A-City.

4 možnosti prodeje nemovitosti s hypotékou

Nemovitosti se prodávají denně. Prodej nemovitosti s hypotékou se může zdát jako výjimečný úkon, opak je však pravdou. Jedná se o v praxi naprosto běžný případ, byť je nutné poznamenat, že administrativně je prodej lehce náročnější.

1. Využití již nastřádaných peněz

Tento způsob se jeví jako administrativně nejméně náročný. Kupující má na váš byt či dům dostatek finančních možnosti a nemusí si u banky půjčovat peněžní prostředky pro pořízení nemovitosti. Čeká vás tedy pouze vypořádání vašeho hypotečního úvěru. Po sjednání prodeje nemovitosti požádejte svou úvěrovou banku o vyčíslení zůstatku hypotéky. Díky tomu víte, kolik je nutné ještě na nemovitost doplatit, a v porovnání s prodejní cenou víte, kolik peněz připadne vaší úvěrové bance a kolik v konečném součtu získáte vy. Toto je méně častý případ, málo potenciálních zájemců má potřebný finanční obnos pro koupi nemovitosti takzvaně „naostro“. 

2. Převedení vaší stávající hypotéky

Toto je již běžnější případ. Problém sjednané hypotéky vyřešíte tak, že stávající hypoteční úvěr převedete na jinou osobu, tedy konkrétně na kupujícího. Banka si vašeho hypotečního náhradníka pečlivě zanalyzuje a v případě souhlasu kupující následně přebírá vaši hypotéku včetně velikosti jejího úroku, splátek a se zcela zjevnou fixací zmíněné hypotéky. Pokud je vaše hypotéka sjednaná v době nízkých úroků, je možné, že se vám podaří takového zájemce najít.

3. Stará a nová hypotéka u současné úvěrové banky

V případě, že kupující nemůže využít ani jednu z předchozích možností, přichází na řadu tato třetí varianta. Kupující si může sjednat vlastní hypotéku u současné úvěrující banky a zkusit si vyjednat výhodné podmínky. Pozitivem této varianty je fakt, že se jedná pouze o administrativní změnu v podmínkách hypotečního úvěru. Proto nejsou v rámci této možnosti využity vysoké peněžní poplatky za předčasné doplacení vaší hypotéky. Negativem této možnosti je především současný stav na hypotečním trhu. Kupující nemusí, a pravděpodobně ani nedostane, stejné podmínky jako jste měli sjednané vy ve svém úvěru. Proto se bude budoucí majitel přiklánět spíše k poslední možnosti.

4. Sjednání nového hypotečního úvěru u jiné banky

Mezi vás a budoucího majitele nemovitosti vstupuje další strana. Kupující si zvolil cestu vlastní hypotéky bez použití všech výše uvedených možností. Jakým způsobem postupovat? Z vaší strany je nutné u úvěrové banky zažádat o vyčíslení vaší hypotéky a podat na banku žádost o souhlas se zapsáním kupujícího do katastru jako dalšího zástavního věřitele. Dále také musí banka souhlasit s budoucím výmazem zástavního práva k nemovitosti. Následně, po podepsání kupní smlouvy a zisku hypotečního úvěru ze strany kupujícího, je nutné vložit novou kupní smlouvu do katastru a navrhnout zápis nového vlastníka. Poté, co kupující pošle peníze vaší bance na doplatek hypotéky, přichází na řadu výmaz zástavy vaší banky a vy získáváte zbylou část prodejní ceny z vašeho prodaného domu či bytu.

Co radí realitní makléř Marek Bělský?

„Závěrem bych si dovolil krátce shrnout výše popsané možnosti. 

Ad 1 – pokud zájemce o nemovitost disponuje hotovostí a nemá alternativní možnost zhodnocení svých úspor (v dnešní době, kdy se odhaduje výše inflace cca 14 %, je i přes vyšší úrokovou sazbu hypotečních úvěrů výhodnější možnost svou hotovost investovat bezpečným způsobem, s garantovaným zhodnocením a nechat tak své peníze dále zhodnocovat), tak se jedná o nejrychlejší způsob vypořádání stávající hypotéky na kupované nemovitosti.

Ad 2 – hlavní výhodou je, že může klient získat úrokovou sazbu cca v poloviční výši, než je současná nabídka na trhu hypoték.

Ad 3 – procesně se jedná o administrativně jednodušší způsob, kdy stávající banka má již ke kupované nemovitosti veškeré potřebné dokumenty (např. odhad, pojistku atd.).

Ad 4 – jedná se nejběžnější postup, který lze s kvalitním hypotečním poradcem zcela bez problému vyřešit.“

Potřebujete poradit s prodejem nemovitosti zatížené hypotékou? Vložte svůj dotaz do realitní poradny, nebo se neváhejte obracet pro radu na makléře z Nezávislého realitního portálu.

Autor článku
Autor článku Prodej nemovitosti s hypotékou - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru