Hlavní obrázek pro článek Odpovídá vaše pojištění hodnotě nemovitosti?
Datum vložení článku Odpovídá vaše pojištění hodnotě nemovitosti? 20. 1. 2022 Štítek Nemovitosti článku Odpovídá vaše pojištění hodnotě nemovitosti? Nemovitosti

Odpovídá vaše pojištění hodnotě nemovitosti?

Máte připojištěnou nemovitost? Před čím může pojištění nemovitosti krýt? Jste si jisti, že platíte pojistku v odpovídající velikosti? Na tyto otázky najdete odpovědi na blogu Nezávislého realitního portálu s komentářem realitní makléřky Veroniky Srb Balnarová z platformy QARA.

Současná situace na trhu s nemovitostmi

Není žádným tajemstvím, že současný trh s nemovitostmi zažívá veliký boom, ceny nemovitostí letí strmě vzhůru. Proto není třeba tajit fakt, že spousta pojištění nemovitostí neodpovídá reálným cenám trhu. Nemovitosti začínají být tzv. podpojištěny – cena nemovitosti z důvodu svého cenového růstu neodpovídá sjednané velikosti předmětného pojištění, které ruku v ruce reálně klesá. 

Správná výše pojištění nemovitosti

Zlaté pravidlo je tedy následující – pro správnou velikost pojistné částky je třeba znát odpovídající hodnotu vlastní nemovitosti. Tu vypočítává každá pojišťovna rozdílným způsobem. V praxi se můžeme setkat s výpočtem na základě rozměrů nemovitosti, na základě tzv. reprodukční ceny, avšak nejčastějším způsobem je výpočet na základě tržní hodnoty. 

Pokud máme mínění o vyšší ceně svého domu či bytu, zaplatíme vyšší pojistku, pokud dochází k již zmíněnému podpojištění, můžou vaši nemovitost ohrozit poměrná snižování velikosti pojistky ze strany pojišťovny. 

Včasné kontroly pojištěné částky

Pouze a jedině včasnou a důkladnou revizí své pojistné smlouvy můžete dosáhnout správně stanovené výše své pojistky. Je nutné dynamicky přistupovat ke kontrole, z naší strany doporučujeme alespoň jednou ročně kontrolu podmínek u své pojišťovny. Pokud se vám i tak zdá neodpovídající výše pojistky, máme pro vás tip na závěr – můžete jít do rizika a zvýšit svou spoluúčast u předmětné pojistné události, tento krok by zpravidla měl vést ke snížení splatné částky pojistky, a to při udržení odpovídající výše pojistné částky.

Potřebujete poradit s pojištěním nemovitosti? Položte své dotazy do realitní poradny, kde vám na všechny otázky odpoví profesionální realitní makléři z Nezávislého realitního portálu.

Co radí realitní makléřka Veronika Srb Balnarová?

„Mít pojištěn svůj majetek je zajisté velmi důležité. Ale když pojištění nebude nastavené správně, tak je to pouze vyhazování peněz z okna. 

Zásadní je před podpisem pojistky detailně projít celou nemovitost. Vytvořit analýzu ceny, aby krytí bylo nastaveno na opravdu reálnou hodnotu. Když by hodnota byla nižší, hrozí podpojištění nemovitosti a pojišťovna by pojistné krytí krátila. V případě, že budete mít pojištění nadhodnocené a pojišťovna to u škody zjistí, tak vám bude opět krátit plnění. Tudíž platit víc by se vám vůbec nevyplatilo.

Hodnotu nemovitosti je důležité kontrolovat alespoň 1x za 3 roky. Tak aby byla nastavena vždy na současnou hodnotu.

V pojistkách lze sjednat tzv. valorizace, která vám každoročně zvyšuje hodnotu majetku. Osobně preferuji pravidelnou kontrolu. Hlavně v takto turbulentní době.

Již na trhu existují pojistky, které jsou vždy nastavené na aktuální hodnotu vašeho majetku, aniž byste museli cokoliv dokládat či hlídat. Takovéto smlouvy jsou sice dražší, ale jistě pohodlnější.

Dalším důležitým aspektem jsou rizika, která byste pojišťovali. Lze pojistit v podstatě vše, od základních rizik, živlů, krádeže, vandalismu, odpovědnosti atd. Ale stěžejní je detailně zmapovat, jaká rizika jsou zrovna pro vás ty důležitá. Každé riziko navíc samozřejmě navyšuje platbu pojistného. Např. platit v pojistce záplavy, když u vás nehrozí, je vyloženě zbytečnost. Pojišťovat proti vloupání, když byste neměli vhodné zámky či zabezpečení, je opět zbytečnost.

Když už budete chtít svůj majetek pojistit, tak se obraťte na odborníka, který vám vše vysvětlí a nebude jen střílet pojistné limity od oka.“

Autor článku
Autor článku Odpovídá vaše pojištění hodnotě nemovitosti? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru