Hlavní obrázek pro článek Pojištění domácnosti a nemovitosti: Jaký je v tom rozdíl?
Datum vložení článku Pojištění domácnosti a nemovitosti: Jaký je v tom rozdíl? 15. 10. 2021 Štítek Nemovitosti článku Pojištění domácnosti a nemovitosti: Jaký je v tom rozdíl? Nemovitosti

Pojištění domácnosti a nemovitosti: Jaký je v tom rozdíl?

Při sjednání pojištění domácnosti či nemovitosti stále ještě chybujeme. Často se stává, že nový majitel bytu zamění oba produkty. Jaký je rozdíl mezi pojištěním domácnosti a pojištěním nemovitosti? Které pojištění si vybrat? Na tyto otázky najdete odpověď na Nezávislém realitním portálu.

Pojištění nemovitosti

Pokud plánujete pojistit svůj nově postavený byt či dům tímto druhem pojištění, zpravidla tak pojišťujete pouze součásti pevné stavby. Jedná se o pojištění hotové či rozestavěné stavby, stěn, zdiva, stropů či podlah. 

Pojištění nemovitosti lidé zpravidla využívají pro krytí možných rizik, jako jsou povodně, krupobití či požár. Mezi méně častá, ale stále platná, patří rizika spojená se sesuvem půdy, výbuchu či dokonce pádu letadla. Existuje zde i možnost doplňkového pojištění, které není součástí standardní pojistky, pro krytí rizik spojených s narušením nemovitosti z důvodu autonehody.

Výsledná kalkulace pojištění nemovitosti je velice individuální, a to především z důvodů velikosti nemovitosti, procesu novostavby, ale také z hlediska geografické polohy vašeho domu (pokud se dům nachází v záplavové oblasti, pojištění se může prodražit, nebo dokonce nemusí být z důvodu vysokého rizika realizováno). 

„V dnešní době, kdy sledujeme významný cenový růst nemovitostí a stavebních prací i materiálů, je velmi důležité přizpůsobit rozsah a výši pojistné hodnoty. V případě, že dojde k tzv. podpojištění, dojde k výraznému krácení vyplaceného pojistného plnění. Doporučujeme kontaktovat pojišťovacího specialistu, abyste předešli finanční ztrátě. Toto se týká i pojištění odpovědnosti v občanském životě nebo odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti.

Rozsah pojistného krytí je potřeba také pečlivě posoudit. Jiná rizika jsou u rodinných a bytových domů, jiná u bytových jednot,“ říká realitní makléřka Kamila Křížová z kanceláře Reality Profesionálně.

Pojištění domácnosti

V rámci pojištění domácnosti jsou kryta rizika spojená s vnitřním vybavením domu či bytu. Tato pojistka se týká veškerých movitých věcí uvnitř bydlení, jako je nábytek, elektronická zařízení v bytě či osobní věci obyvatel domácnosti. Zároveň sem zpravidla spadá i majetek ve sklepě či na půdě bezprostředně související s vaším obydlím. 

Stejně jako pojištění nemovitosti, je i „domácí“ pojistka velmi specifická. Záleží na výši pojistné částky, na celkové hodnotě majetku i různých rizik. Nezapomeňte si vždy pečlivě projít veškeré dokumenty spojené se smlouvou vaší pojistky, v nichž je striktně vymezeno, co do pojištění spadá a co nikoliv.

Které pojištění si vybrat? 

Pokud uvažujete o pojištění bytu či domu, doporučujeme vždy zvolit pojištění nemovitosti i pojištění domácnosti. Kombinace těchto pojištění kompletně pokryje váš majetek vně i uvnitř. Možná se nikdy nic nepřihodí, ale vždy je tu šance, že se přeci jenom něco stane a vy pak budete rádi za sjednanou pojistku. 

V případě, kdy bydlíte pouze v pronájmu, využijte především pojištění domácnosti. Zároveň si u majitele zjistěte, v jaké výši a zda vůbec je celá nemovitost pojištěna.

Potřebujete poradit s pojištěním domácnosti či nemovitosti? Položte své dotazy do realitní poradny, kde vám na všechny otázky odpoví profesionální realitní makléři z Nezávislého realitního portálu.

Autor článku
Autor článku Pojištění domácnosti a nemovitosti: Jaký je v tom rozdíl? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru