Hlavní obrázek pro článek Pozemek vs. orná půda: Proč v katastru najdete jiné označení vaší parcely?
Datum vložení článku Pozemek vs. orná půda: Proč v katastru najdete jiné označení vaší parcely? 18. 2. 2022

Pozemek vs. orná půda: Proč v katastru najdete jiné označení vaší parcely?

A začneme od píky, protože jedině tak pochopíte, kde je zakopaný pes.

 

Co je to katastr nemovitostí

Katastr je stručně řečeno soubor údajů o nemovitostech na území České republiky, který eviduje stávající stav, popisuje nemovitosti a třídí je do různých kategorií. Cílem je evidovat majetková a další práva k nemovitostem. Dalším úkolem katastru jsou daňové a poplatkové účely nebo také ochrana životního prostředí.

 

Katastr nemovitostí existuje v Česku pouze jeden a vyčtete z něj prakticky všechno, co vás ohledně dané nemovitosti zajímá – velikost, tvar, informace o stavbách, aktuální druh nemovitosti, vlastník nebo věcná břemena.

 

Co je to územní plán

 

Naopak územní plán je dokumentace, která ukazuje, jak bude dané území vypadat do budoucna. Stará se o to, aby bylo zastavěno smysluplně a rozumně, a podle toho určuje, co kde můžete postavit. Schvalování územního plánu má na starost zastupitelstvo dané obce a řídí se zásadami územního rozvoje.

 

Z územního plánu se například dozvíte, k čemu můžete využít daný pozemek. Jedná se o plochu k bydlení? Nebo k rekreaci? Anebo je to plocha pro veřejnou vybavenost? To vše vám územní plán prozradí.

 

Co je to regulační plán

 

Regulační plán už podrobněji řeší území dané části obce. Popisuje detailní podmínky, jak můžete pozemek využít. Dozvíte se tady, kam umístit nebo jak prostorově uspořádat stavby nebo jaká se k dané lokalitě vztahují opatření.

 

Co je to zemědělský půdní fond

 

Setkat se můžete i s pojmem zemědělský půdní fond. Jedná se jednak o soubor pozemků, které jsou zemědělsky obhospodařovávány (orná půda, vinice, ovocné sady, trvalé travní porosty, chmelnice). Do fondu dále patří rybníky pro chov ryb a vodní drůbeže stejně jako nezemědělská půda, která je nezbytná k zajišťování zemědělské výroby (polní cesty, příkopy, hráze, závlahové systémy).

 

Stavební pozemek vs. orná půda

 

Jak tedy zjistit, co je oficiálně zač vaše parcela a jestli na ní můžete stavět? To vám sdělí nejdůležitější dokument pro tyto účely – územní plán.

 

Pokud říká, že se jedná o plochu určenou pro bydlení, můžete vzít do ruky cihly a pustit se do práce. A to i přesto, že může být v katastru označena jako orná půda. Tady jen musíte počítat s tím, že musí být nejdříve vyňata ze zemědělského půdního fondu, což obnáší náklady navíc.

 

Stavební pozemek vs. pozemek určený k zástavbě

 

Možná vám připadá, že tyto dva pojmy mají shodný význam. Často se totiž v běžném hovoru zaměňují. Ale pozor!

 

Aby byl pozemek skutečně stavební a mohli jste si na něm například postavit rodinný dům, musíte prověřit vícero informací – zejména napojení na komunikace, energie a kanalizaci. Pokud toto napojení není z nějakého důvodu možné, bude váš pozemek sice podle územního plánu určený k zástavbě, ale fakticky tu stavět nepůjde. Úřady vám totiž v takovém případě nedají kladná stanoviska a nevydají stavební povolení.

 

Chcete poradit, jak je to právě s vaším pozemkem a jak s ním naložit? Zavolejte mi nebo napište, rád vám zodpovím všechny dotazy.

Autor článku
Autor článku Pozemek vs. orná půda: Proč v katastru najdete jiné označení vaší parcely? - makléř Mgr. Dominik Ženatý, MBA, větší profilovka
Mgr. Dominik Ženatý, MBA
Realitní makléř Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru