Hlavní obrázek pro článek Rozhovor s realitní makléřem Dr. Josefem Mrňousem
Datum vložení článku Rozhovor s realitní makléřem Dr. Josefem Mrňousem 14. 4. 2022 Štítek Rozhovory článku Rozhovor s realitní makléřem Dr. Josefem Mrňousem Rozhovory

Rozhovor s realitní makléřem Dr. Josefem Mrňousem

Jaký byl loňský rok v realitách a jaká jsou očekávání pro rok 2022? Existuje ideální realitní makléř? A proč je důležitý work-life balance? O tom jsme si povídali tentokráte s Dr. Josefem Mrňousem.

Jaký byl Váš rok 2021 v realitách a jaká máte očekávání od roku 2022?

Rok 2021 byl pro mě nejúspěšnější za dobu mé dvanáctileté praxe v realitách. Když o tom přemýšlím, bylo to způsobeno několika faktory. Především změnou obchodní značky, kdy jsme v září 2020 přešli jako firma pod Nextreality. Silný obchodní partner a zázemí v ryze české společnosti bez skandálů se příznivě promítlo do povědomí klientů, došlo k nárůstu poptávek po nemovitostech. Druhým faktorem byla situace spojená s Covidem. Po útlumu do poloviny roku 2020 došlo ve druhé polovině roku a po celou dobu roku 2021 k obrovskému boomu z hlediska poptávky po rekreačních objektech. Lidé, kteří byli zavření ve svých bytech a neměli možnost se před Covidem někam schovat, mít kus soukromí, kde nebudou muset nosit respirátory, zatoužili po chatě či chalupě. A konečně fakt, že investice do nemovitostí je jednou z mála jistot, jak uložit své peníze, aby neztrácely svoji hodnotu, znamenaly enormní nárůst poptávky po bytech, zejména malometrážních. 

A jaká jsou očekávání do roku 2022? Určitě dojde k poklesu poptávek. Zhorší se atmosféra ve společnosti, sníží se životní úroveň velké části populace. To se musí negativně promítnout do realitního trhu.

Vidíte v realitách nějaký konkrétní trend na následující období?

Růst inflace spojený s Covidem a konfliktem na Ukrajině a s tím spojená opatření ČNB značně omezil možnosti kupujících financovat nákup nemovitostí úvěrem. Zvýší se poptávka po nájemním bydlení a ceny pronájmů. Byty v Praze a zejména ty malometrážní si udrží svoji vysokou cenu. Sníží se poptávka po starších domech za vyšší ceny a jejich cena na trhu bude mírně klesat.

Jaký obchod Vám v minulém roce udělal největší radost a proč?

Největší radost mi udělal obchod, kdy se mi podařilo mé dlouholeté klientce prodat její byt v Praze a zároveň z financí z tohoto prodeje zajistit koupi staršího RD na venkově v lokalitě, kterou si vysnila. To vše se stihlo do tří měsíců.

Jak rád relaxujete a jakou knížku jste četl naposled?

Relaxuji hlavně sportem. Je to můj celoživotní koníček a udržuje mě v kondici. V posledních letech je to hlavně cyklistika a plavání. Když prodávám rekreační objekty, velmi často tam na prohlídky jezdím na kole a vždy si u toho vyčistím hlavu a psychicky odpočinu. A četba? Tu rozhodně nezanedbávám. V poslední době jsem přečetl všechny knihy, které u nás vyšly od britské spisovatelky Jojo Moyesové. Je to úžasné čtení a vřele to doporučuji každému. 

Narazil jste během své praxe na nemovitost, která se Vám líbila tak, že byste se klidně bez dalšího přestěhoval?

Samozřejmě, narazil. Byla to vila snů s vnitřním bazénem a nádherným pozemkem na okraji lázeňského města. Ale neměnil bych ji s naším domem, který jsme si postavili na vysněném pozemku v blízkosti přírody a kde jsme moc šťastní.

Proč jste se rozhodl stát realitní makléřem? A případně jakou profesi jste zastával předtím? Jaké byly Vaše začátky?

Makléřem jsem se stal vlastně úplnou náhodou. Když jsem končil ve své profesi v cestovním ruchu a přemýšlel, co bude dál, klikl jsem si na jobs.cz a vyskočilo na mě: „chcete se stát realitním makléřem?“. Tak jsem si řekl, proč to nevyzkoušet, a nakonec se tahle profese stala mou osudovou. V téhle práci, která mě moc baví, jsem našel novou motivaci a poslání. Začátky byly rozpačité. Školitel v mé první realitní kanceláři mě učil různým fintám, jak vyzrát na klienta, s čímž jsem se nemohl ztotožnit. Scházelo málo, abych skončil. Naštěstí to netrvalo dlouho a objevila se nabídka jiné RK, kde hledali makléře se znalostí angličtiny, italštiny a ruštiny. Zkusil jsem se přihlásit a vzali mě. Ale ouha, než jsem nastoupil, volala mi vedoucí kanceláře, že zakládá novou pobočku s jiným obchodním partnerem, že ten současný jí neplatí a že bych měl stejný problém. Tak jsem jí poděkoval a rozhodl se najít jinou RK. Naštěstí nebyl problém najít na trhu jiné RK, které o mě měly zájem. Z nabídky jsem si vybral tu, v níž jsem našel správnou atmosféru a prostředí, a tam strávil 9 let. Před rokem a půl jsme jako celá kancelář přešli pod franšízu silného obchodního partnera, a to bylo myslím to nejlepší rozhodnutí. 

Jaký by měl být podle Vás ideální realitní makléř?

Ideální realitní makléř podle mě neexistuje. Jsou špatní, průměrní, dobří a výborní makléři. Ale ani ten výborný není nikdy ideální. Asi lze definovat, jaké vlastnosti a dovednosti by měl mít ideální makléř. Pro některé klienty jste bůh, pro jiné jste dobrý, ale pro někoho můžete být průměrný, slabý, špatný. Někdy to jde samo, jindy jsou problémy, které nemůžete ovlivnit, někdy narazíte na klienta, který ať se snažíte sebevíce, tak to bude pořád málo, a přesto že jeho nemovitost bez problémů prodáte, pořád je něco špatně. Naštěstí jsem za 12 let narazil jen na dva takové klienty. Když si vás klient sám vybere, nebo jde o doporučení, bývá to bez problémů. Podle mě jde o to, najít si tzv. svou parketu, způsob práce, který vám sedí a který vyhovuje vašim klientům. Když na seniora tzv. vlítne mladý namachrovaný makléř, asi si nesednou a opačně, starší makléř asi nebude krevní skupinou mladých dynamických klientů. Je to ten známý trojúhelník ARK, tedy afinita, realita a komunikace. To když do sebe zapadne, budete pro klienta ten ideální makléř.

Jak se pravidelně vzděláváte a jaké školení Vám v poslední době přišlo nejpřínosnější?

Nový zákon o realitním zprostředkování vyžaduje od makléřů kromě jiného také atestaci. Makléř musí znát základní principy své profese, musí se na zkoušku připravit. Aby se na trhu prosadil, musí být lepší než ostatní. Musí se vzdělávat, naučit se novým moderním technologiím prezentace, aby v konkurenci obstál. Jsou školení profesních dovedností, která vám dají základní penzum znalostí a dovedností, jsou to různé konference, kde jsou desítky školitelů. Mně osobně nejvíce pomáhají školení zaměřené na jedinou z činností, tedy tu, kde cítím, že bych se měl zlepšit. Nelituji peněz, když jde o zlepšení mých profesních dovedností. Pro mě bylo nejpřínosnější školení o sociálních sítích a umění vyjednávat.

Jak Vaši profesi a práci realitního makléře vnímá Vaše okolí/rodina?

Být úspěšným makléřem vyžaduje plné nasazení a zaujetí pro tuto práci. Je třeba umět skloubit pracovní povinnosti s osobním a rodinným životem. Není jednoduché toho dosáhnout. Je příjemné mít nadstandardní výdělky, ale za jakou cenu? Za cenu rozpadu rodiny, partnerského vztahu? Urovnat si priority, mít spokojený život a schopnost vybalancovat obě roviny pracovní a partnerskou je umění. Mám výhodu v tom, že moje žena chápe moji práci a plně mě v ní podporuje. Pomáhá mi její nezaujatý pohled, dokáže mi poradit. Ale sám cítím, že v tom, abych dokázal být úspěšným makléřem a zároveň také pozorným partnerem mám rezervy. Budu na tom pracovat.

Autor článku
Autor článku Rozhovor s realitní makléřem Dr. Josefem Mrňousem - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru