Hlavní obrázek pro článek Rozhovor s realitním makléřem Tomášem Novákem
Datum vložení článku Rozhovor s realitním makléřem Tomášem Novákem 21. 4. 2022 Štítek Rozhovory článku Rozhovor s realitním makléřem Tomášem Novákem Rozhovory

Rozhovor s realitním makléřem Tomášem Novákem

Jak poznat realitního „šmejda“? Co na českém trhu s nemovitostmi chybí nebo naopak přebývá? A proč se rozhodl stát realitním makléřem? Na tyto a další otázky jsme se zeptali realitního makléře Tomáše Nováka.

Jsou „realiťáci“ skutečně „šmejdi“?

Ano, bohužel, ale nelze nás házet všechny do jednoho pytle! 

Jak poznat realitního „šmejda“?

Odpověď na tuto otázku by byla na celý článek, ale vyzdvihnu zde tu nejvíce používanou: falešný kupec - majitel inzeruje prodej své nemovitosti - napřímo ho kontaktuje realitní makléř s tím, že má kupce - domluví prohlídku nemovitosti – kupec na prohlídku nedorazí, neexistuje, makléř však tvrdí, že fotky nemovitosti mu má zaslat – nafotí nemovitost a následně zveřejní do nabídky (závěr? – falešný kupec zajistil makléři snadnější přístup ke klientovi a jeho nemovitosti).

Jaký byl Váš rok 2021?

Tuto otázku chci pojmout pouze v osobní rovině, jelikož rok 2021 byl zlomový, protože v únoru se mi narodil syn Péťa. 

Přinesl Vám rok 2021 nějakou novou informaci, zkušenost nebo zážitek?

Rozhodně zkušenost, jelikož ceny nemovitostí se v některých případech i zdvojnásobily oproti předešlým rokům, a i přesto většina nemovitostí našla svého kupce. 

Jaký význam má opravdu lokalita, podlaží, balkon, sklep, parkovací stání a třeba stav nemovitosti na cenotvorbu při prodeji?

Největším faktorem pro určení ceny je lokalita, kde se nemovitost nachází. Ostatní je samozřejmě také důležité, ale většina klientů upřednostní např. byt bez balkónu v původním stavu v klidné lokalitě, než byt po rekonstrukci s velkým balkónem a parkovacím stáním, ale v lokalitě, kde se budou obávat pustit děti před dům na dětské hřiště např. z důvodu nepřizpůsobivých občanů, kteří zde bydlí a potulují se v okolí domu ve dne i v noci. 

Co Vám na českém trhu s nemovitostmi chybí nebo naopak přebývá?

Realitní makléři, kteří vykonávají svou práci na poloviční úvazek. 

Jak Vaši profesi a práci realitního makléře vnímá Vaše okolí/rodina?

Partnerka se mě snaží maximálně podporovat, avšak má práce není od 8 do 15, ale dá se říct nonstop, což samozřejmě zasahuje do času, který bych měl (víkendy, večery) trávit s rodinou, takže jsou i takové dny, kdy z mé práce není nadšena. 

Jak rád relaxujete a jakou knížku jste četl naposledy?

Mám rád saunu. Naposledy jsem četl knížku Čtyři dohody od Dona Miguela Ruize, a to již podruhé. 

Proč jste se rozhodl stát se realitním makléřem? A případně jakou profesi jste zastával předtím? Jaké byly Vaše začátky?

Do realit jsem vstoupil v čase, kdy jsem vlastnil obchod s dárkovým zbožím na česko-německých hranicích, jelikož jsem nebyl vytížen celý týden, rozhodl jsem se zkusit reality. Byl jsem naivní, netušil jsem, co vše reality vyžadují, myslel jsem si, že budu sedět „zadkem na dvou židlích“ a vše bude fungovat na 100 %. Omyl! Od té doby zastávám názor, že nelze práci realitního makléře kvalitně vykonávat na poloviční úvazek, a i já jsem se začal věnovat pouze realitám. První rok v realitách byl o tvrdé práci, odmítání, dlouhých večerech, vzdělání, neúspěchu i kritice.


Je něco, co byste chtěl vzkázat klientům? Co by každý můj klient měl vědět.

Jsem obchodník, ale stále člověkem, který se k lidem chová tak, jak chce, aby se oni chovali k němu. Nehledám kličky, držím slovo, a to je v dnešní době nevídané. Cílem mé práce je klient, který bez obav doporučí mé služby své rodině, přátelům nebo známým.

Autor článku
Autor článku Rozhovor s realitním makléřem Tomášem Novákem - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru