Hlavní obrázek pro článek Rozhovor s realitním makléřem Dominikem Ženatým
Datum vložení článku Rozhovor s realitním makléřem Dominikem Ženatým 4. 4. 2022

Rozhovor s realitním makléřem Dominikem Ženatým

Proč se rozhodl být realitním makléřem, co nejvíce ovlivňuje cenu nemovitostí a co vše pro klienty již zařizoval? O tom jsme si povídali tentokrát s Dominikem Ženatým.


Proč jste se rozhodl stát realitním makléřem? A jakou profesi jste zastával předtím? Jaké byly Vaše začátky?

Jak se říká: Dvakrát do stejné řeky nevstoupíš. U mě toto pořekadlo ale neplatí. Poprvé jsem se realitám začal věnovat v roce 2003. Co původně začalo jako studentský projekt, pokračovalo nakonec profesionálně po dva roky. Poté jsem se věnoval vedení obchodních týmů v jiných odvětvích. Měl jsem například na starost vedení sítě 180 prodejen po celé České republice. Zpět do realit jsem se vrátil v roce 2012, kdy jsme založili naši kancelář DOMA. Momentálně se věnuji prodeji nemovitostí, ale zejména vedení kanceláře, aby poskytovala výborné zázemí pro naše makléře.


Vidíte v realitách nějaký konkrétní trend na následující období?

Realitní trh se neustále mění. Pandemie pro něj byla velkou výzvou a skokově celé odvětví zmodernizovala. Více makléřů se zaměřuje na dobrou zákaznickou zkušenost a modernější formy komunikace. I naším cílem je udělat z celého procesu prodeje či nákupu nemovitosti příjemnější a pohodlnější zážitek pro klienta.


Jaký význam má opravdu lokalita, podlaží, balkon, sklep, parkovací stání a třeba stav nemovitosti na cenotvorbu při prodeji?

Klientům vždy říkám, že u nemovitosti rozhodují o ceně jen tři věci – lokalita, lokalita a lokalita. Dispozici můžete změnit, parkování dokoupit, nakonec i ten balkon je řešitelný. Ale určitě nemovitost nepřemístíte do jiné lokality nebo jiné polohy. Na určení ceny má tedy lokalita nejstěžejnější vliv.


Co nejkurióznějšího jste pro klienta v rámci prodeje nemovitosti zařizoval?

Bylo toho opravdu hodně. Nerad bych narušoval soukromí klientů, tak nemohu uvést všechny kuriozity. Jedna za všechny je ale situace, kdy jsme pronajali klientovi restauraci a následně mu pomáhali shánět kuchaře i číšníky.

Nerealitní služby klientům zajišťujeme často, což je logické. Během obchodu si k nám vybudují důvěru a my v DOMA jim pak rádi pomáháme i s dalšími záležitostmi.

ky networkingu máme širokou síť kontaktů, kterou rádi využijeme i pro naše klienty.


Narazil jste během své praxe na nemovitost, která se Vám líbila tak, že byste se klidně bez dalšího přestěhoval?

To je trefná otázka. Koupil jsem si byt v projektu Rezidence Pod Lesem, který máme v nabídce. Tak dlouho jsem jezdil na místo výstavby projektu, až jsem zjistil, že to je místo, kde bych chtěl bydlet i já.


Jak rád relaxujete a jakou knížku jste četl naposledy?

Rád relaxuji sportem, hraju curling, golf, často a rád chodím do přírody. Když chci úplně vypnout, přečtu si dobrou knihu. Momentálně čtu knihu Inspirace Baťa od Gabriely Končitíkové. A rozhodně mohu doporučit.


Jaký by měl být podle Vás ideální realitní makléř?

Empatický a pracovitý. Vytrvalost je nejdůležitější vlastnost každého správného makléře. Samozřejmě se to musí pojit i s profesionalitou – musí rozumět svému oboru a tomu, co dělá. Pravidelné vzdělávání je pro makléře nutnost.


Jak se pravidelně vzděláváte Vy a jaké školení Vám v poslední době přišlo nejpřínosnější?

Vzdělávám se jednak na workshopech a školeních, ale také četbou a sledováním zahraničních zdrojů. V poslední době hodně využívám konzultace s odborníky, a to jak realitními, tak mimooborovými (marketéři, odborníci na digitalizaci a procesy apod.). Zahraniční zdroje považuji za velmi důležité zejména z hlediska sledování trendů toho, jak lépe a kvalitněji odvádět práci makléře.

V poslední době mi jako nepřínosnější přišla série školení od Filipa Dřímalky na téma digitalizace a také školení od Radima Paříka na téma vyjednávání. Na podzim se chystám na jeho třídenní akademii na téma komunikace.


Jak Vaši profesi a práci realitního makléře vnímá Vaše okolí a rodina?

Mám velké štěstí, protože rodina i přátelé mě v mých aktivitách podporují. Podpora okolí je pro makléře klíčová. Naše práce má dlouhodobý průběh a žádný úspěch samozřejmě nepřijde hned. A tak může být hodně stresující. Proto je důležité mít oporu doma i u přátel.


Je něco, co byste chtěl vzkázat kolegům makléřům?

Neustále na sobě pracujte a hledejte další způsoby, jak klientům prodej či nákup nemovitosti zpříjemnit. To je cesta k dlouhodobě spokojeným klientům a pravidelnému příjmu.

Autor článku
Autor článku Rozhovor s realitním makléřem Dominikem Ženatým - makléř Mgr. Dominik Ženatý, MBA, větší profilovka
Mgr. Dominik Ženatý, MBA
Realitní makléř Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru