Hlavní obrázek pro článek Starý dům k rekonstrukci či stavba nového?
Datum vložení článku Starý dům k rekonstrukci či stavba nového? 6. 10. 2021 Štítek Nemovitosti článku Starý dům k rekonstrukci či stavba nového? Nemovitosti

Starý dům k rekonstrukci či stavba nového?

Vyhlédli jste si starší dům a nyní zvažujete, zda se vyplatí rekonstrukce či stavba zcela nového? Obě varianty mají své klady i zápory. Na Nezávislém realitním portálu vám poradíme, jaké otázky byste si měli před samotným rozhodnutím položit.

Kde se nemovitost nachází?

V první řadě se zaměřte na lokalitu, v níž se stavba nachází. Starší dům k rekonstrukci bude zcela jistě blíže centru města, zároveň se budou blízko domu nacházet např. obchody s potravinami či zastávka městské hromadné dopravy. Oproti tomu nová výstavba se bude zpravidla nacházet na kraji územních celků a k tomuto bydlení nemusí prozatím vést ani příjezdová cesta.

Rekonstruovat či stavět?

Pokud plánujete rekonstruovat postarší byt, můžete mnohé v interiéru poupravit, avšak málokdy se povede celková rekonstrukce bytové jednotky podle vašich představ. Naprostým opakem jsou novostavby, u nichž můžete zanést své požadavky do projektové dokumentace.

Stavba nebo rekonstrukce: Jaká bude cena? 

Pokud hodláte rekonstruovat, je nutné myslet na různé aspekty postaršího bytu – nemusí se jednat o zateplenou stavbu, stěny bytu mohou být vlhké či rozvodová síť může být zastaralá a nemusí odpovídat současným standardům. Takové, a ještě další obdobné překážky celkovou cenu rekonstrukce zvyšují a prodlužují dobu ukončení rekonstrukce. Opačný pohled na takové situace má právě možnost novostavby. Při realizaci novostavby můžete sami včasným zásahem podobným problémům předejít, avšak je nutné podotknout, že i výstavba nového domu bývá oproti rekonstrukci zpravidla delší a finančně daleko náročnější.

Malé drobnosti, velké změny?

Malým, leč přesto podstatným bodem, se mohou být rozličné maličkosti, které jsme zpočátku přehlédli, ale v budoucnu mohou udělat velkou neplechu ve vašem vysněném bydlení. U rekonstrukce lze snadno přehlédnout problémy spojené např. s neznalostí materiálu uvnitř zdiva či nevědomí o stáří podlahového materiálu. U novostavby se jako nenadálým problémem může jevit např. podloží vašeho nově vystavěného domu či již zmíněná neexistence příjezdové cesty.

Jak řeší s klienty jejich potřeby realitní makléřka Ing. Elen Kadeřábková

„Když mě osloví někdo, kdo chce řešit své bydlení, ale není si úplně jist, jak se k tomu postavit, uděláme si čas a vezmu ho někam na klidné místo třeba na kávu. Při rozhovoru se snažíme společně rozklíčovat, co od změny očekává. Je potřeba zodpovědět si několik zásadních otázek. Jak rychle se chce přestěhovat? Bude schopen ufinancovat koupi jednorázově nebo spíš v nějakých etapách (s odstupy několik měsíců či let)? Dokáže sám něco manuálně budovat? Jak velkou rodinu plánuje mít v horizontu cca deseti let? Jaké jsou a budou její potřeby (škola, práce, lékaři, kulturní vyžití, nákupy…)? Chce žít spíše městským nebo venkovským způsobem života? Probereme konkrétní situaci na realitním trhu v poptávané lokalitě i představy o budoucím domově. Po takové diskuzi zpravidla začíná být jasno, jakým směrem je potřeba se dál ubírat.“

Stále si nejste jisti, zda se vyplatí dům rekonstruovat či vystavět nový? Položte svůj dotaz do realitní poradny, kde vám na všechny otázky odpoví profesionální realitní makléři z Nezávislého realitního portálu.

Autor článku
Autor článku Starý dům k rekonstrukci či stavba nového? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru