Hlavní obrázek pro článek Vybíráte chatu? Na co si dát pozor a kolik zaplatíte?
Datum vložení článku Vybíráte chatu? Na co si dát pozor a kolik zaplatíte? 4. 8. 2021 Štítek Nemovitosti článku Vybíráte chatu? Na co si dát pozor a kolik zaplatíte? Nemovitosti

Vybíráte chatu? Na co si dát pozor a kolik zaplatíte?

Rozhodli jste si pořídit chatu? Na co se zaměřit při výběru budoucího rekreačního objektu? A kolik za svoji vysněnou chatu zaplatíte? Na tyto otázky najdete odpověď na Nezávislém realitním portálu, který vám přináší aktuality, zajímavosti, rady a tipy ze světa realit.

Na co si dát při výběru chaty pozor?

Pravidla, na co dbát při výběru chaty, jsou velmi podobná těm, která doprovází koupi rodinného domu. Nejprve přichází první dojem, který hraje mnohdy klíčovou roli v rozhodování. Nepřeceňujte však první dojem a zaměřte se rovněž na další kritéria: jak se vám objekt líbí (zevnitř i zvenčí), jak vám vyhovuje rozložení a velikosti místností, zda vám vyhovuje terén pozemku – není na nás moc strmý, prosvítá sem sluníčko? Sepište si předem body, na které se budete při prohlídce zaměřovat. 

TECHNICKÝ STAV

Jistě hledáte chatu, kam budete jezdit odpočinkem. Kdo by chtěl hned od začátku řešit opravy, rekonstrukce a jakékoliv problémy? Chaty (a čím starší tím je to horší) bývají často špatně stavebně řešené a jsou v bídném technickém stavu – stav střechy, trámů, oken, plísně, vlhkost, … Často v tomto směru lidé volí pro jistotu rady odborníka. Zvažte proto i vy tuto možnost, zvlášť, pokud si po první prohlídce chaty nebudete jisti její bezvadností.

V případě, že byste financovali chatu hypotečním úvěrem, kupovaný objekt musí mít číslo popisné (příp. evidenční). 

LOKALITA

Na lokalitě záleží nejvíce. Chatu v nejhorším případě můžete zbourat a postavit novou. S lokalitou prostě nic neuděláte. Zaměřte se na příjezdovou cestu – přístup k rekreačnímu objektu musí být vždy právně vyřešen, nejčastěji se řeší věcným břemenem pro chůzi a jízdu, díky němuž se ke své chatě dostanete třeba i přes příjezdovou cestu vlastněnou sousedem. 

Dále zvažte, zda jsou pro vás důležitá tyto kritéria související s lokalitou: dostupnost autobusu/vlaku, potraviny či jiný obchod v blízkém okolí, dálnice v blízkosti (může být pro někoho výhodou – dobrá dostupnost, i nevýhodou – znečištěné ovzduší, hluk). Na hluk i čistotu ovzduší se také zaměřte prozkoumáním okolí chaty, zkuste si případně promluvit i se sousedy, můžete se od nich dozvědět, jak nějaké těžko zjistitelné informace, tak i jací oni samotní jsou.

Pokud je lokalita u vody, ověřte si její stupeň povodňové zóny. A to nejen kvůli riziku povodní, ale i pro případ, pokud byste nemovitost financovali hypotékou. Pokud se objekt nachází v 1. nebo 2. povodňové zóně, banky s financováním z tohoto hlediska problém mít nebudou. Vyšší stupně nemusí hned znamenat, že byste hypotéku nezískali, avšak co se týče ručení, budete muset s nejvyšší pravděpodobností doložit jiný váš majetek. 

Informace, jak financovat rekreační nemovitost, se dozvíte v našem starším článku. 

V chatařské kolonii jsou pak většinou stanovena určitá pravidla, například svoz odpadů, řešení vody apod. Informace hledejme u vedení osady, případně na webových stránkách.

Na co se dále zeptat při prohlídce chaty?

Zvažte ještě otázky typu: kanalizace/toaleta, zásobování pitnou/užitkovou vodou, věcná břemena (zjistíte v katastru nemovitostí), sesuvy půdy, úrodná půda, zatížení škodlivými vlivy (přítomnost radonu, existence starých ekologických zátěží na pozemku, atd).

Potřebujete poradit s výběrem chaty? Neváhejte se obrátit na realitní makléře z Nezávislého realitního portálu či položte svůj dotaz do realitní poradny.

Autor článku
Autor článku Vybíráte chatu? Na co si dát pozor a kolik zaplatíte? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru