Hlavní obrázek pro článek Daně z nemovitých věcí v roce 2022
Datum vložení článku Daně z nemovitých věcí v roce 2022 10. 1. 2022

Daně z nemovitých věcí v roce 2022

Víte, co vás čeká na začátku roku 2022?

Získali jste v roce 2021 nemovitost, např. rodinný dům, byt, nějaké rekreační zařízení, stavební parcelu, samostatnou garáž nebo zahradu, louku, ovocný sad nebo něco jiného? Prostě vše, co je zapsáno v katastru nemovitostí. Pak je vaše povinnost podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí.

Daňové přiznání podáváte jen jednou. V dalších letech jen v případech, kdyby došlo k nové skutečnosti u vaší nemovitosti.

 

Dokdy musíte podat přiznání k dani z nemovitých věcí?

Daňové přiznání podejte včas, a to nejpozději do pondělí 31. ledna 2022!!

Výjimka: Pokud jste podali návrh na vklad vlastnického práva na Katastrální úřad na konci roku 2021 a Katastrální úřad provedl vklad vlastnického práva až v roce 2022, máte na podání přiznání k dani z nemovitých věcí delší dobu, a to do tří kalendářních měsíců, které následují po měsíci, ve kterém došlo k zápisu . Například jste návrh na vklad vlastnického práva v prosinci 2021, pokud došlo k zápisu až 2. února 2022, podejte přiznání k dani nejpozději do 31. května 2022.

 

Kdo daňové přiznání podává?

  • nový majitel

Pokud jste v roce 2021 získali nemovitost koupím, dědictvím nebo darem, podejte přiznání k dani z nemovitých věcí. Rozhodující je, že jste se stali vlastníkem nemovitosti .

  • stávající majitel podá nové daňové přiznání:

 

  • pokud se v roce 2021 něco změnilo u vaší nemovitosti, např.:
    - provedli jste stavební úpravy domu, bytu nebo nebytových prostor
    - přistavěli jste část domu nebo nebytových prostor
    - zbourali jste část domu nebo nebytových prostor  

 

  • pokud jste v roce 2021 prodali, případně darovali jednu z vašich nemovitostí, které jsou vedené u stejného finančního úřadu.

Kdo daňové přiznání nepodává?

Pokud jste na své nemovitosti neprovedli žádnou změnu, vše zůstává stejné , daňové přiznání nepodáváte. Finanční úřad vám vyměří daň podle vašeho původního daňového přiznání.

 

Kam se má přiznat daně z nemovitých věcí poslat?

Daňové přiznání k dani z nemovitých věcí pošlete místně příslušnému finančnímu úřadu, který je podle adresy získané nemovitosti, nikoli podle adresy vašeho trvalého bydliště. Např. pokud jste v Praze a nemovitost jste si koupili v Českých Budějovicích, pak pošlete daňové přiznání na místně příslušný finanční úřad do Českých Budějovic.

 

Jak se vypočte daň z nemovitých věcí?

Výpočet daně se skládá ze dvou částí, které se stanovují samostatně, a to:

  1. daň ze staveb a jednotek
  2. daň z pozemků,

kdy zahrnuje jednotku byt jako prostorově oddělenou část domu a podíl na společných částech nemovité věci vzájemně spojené a neoddělitelné.

Pro výpočet daně ze staveb a jednotek musíte znát, o jaký typ nemovitosti se konkrétně jedná. Musíte znát rozměry zastavěné plochy, podlahovou plochu atd.

K výpočtu pozemků musíte znát jejich průměry, cenu pozemků za 1 m2.

Dále se počítá s koeficienty. Ty jsou stanoveny pro obce, většinou podle počtu obyvatel. Další ovlivnění výše daní jsou místní koeficienty. Ty si určují jednotlivé obce.

 

Jak vyplnit formulář?

Elektronické formuláře

Pro výpočet daně můžete využít elektronické formuláře, které vás návodně provedou celým procesem. Konečný výsledek můžete uložit, odeslat datovou schránku, popř. aplikace EPO.

http://adisspr.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_pub/dpr/uvod.faces

 

Tištěný formulář

Formuláře jsou k dispozici na stránkách Finanční správy. Vyplňte ručně a odešlete poštou na příslušný finanční úřad.

 

Splatnost daně z nemovitých věcí

Finanční úřady budou na jaře posílat složenky s aktuální vyšší daní z nemovitých věcí.

Daň zaplaťte nejpozději do 31. května 2022 . Pokud částka daně přesáhla 5000 Kč, můžete zaplatit celou částku najednou nebo zaplatit polovinu částky do 31. května a druhou polovinu do 30. listopadu 2022.

Pokud provozujete zemědělskou výrobu nebo chov ryb, pak je pro vás termín nejpozději 31. srpna a 30. listopadu ve dvou stejných splátkách.

 

Prodali nebo darovali jste nemovitost?

Pokud jste prodali nebo darovali nemovitost v roce 2021 a už nemáte další nemovitost v územním obvodu jednoho finančního úřadu, musíte tuto skutečnost tomuto úřadu sdílet. Termín je rovněž 31. ledna 2022 . K této povinnosti neexistuje žádný formulář. 

Napište informaci, v níž uvedete následující:

Adresa: Finanční úřad – přesná adresa

Věc: výhod daně z nemovitosti

Text : Vážení, sděluji vám, že jsem prodal svůj dům (byt, pozemek, zahradu, …) dne … .

(uveďte přesnou specifikaci, která je uvedena v kupní smlouvě)

Tímto se odhlašuji z placení daně z nemovitých věcí.

S pozdravem

Podpis

Datum

Plná adresa


V případě, že finančnímu úřadu neoznámíte tuto změnu , čeká vás nemilé překvapení. Obdržíte od finančního úřadu složenku k zaplacení daně z nemovitých věcí na rok 2022 přesto, že již nemovitost nevlastníte.

 

Tento článek je pouze krátkým průvodcem všemi zákoutí zákona č. 338/1992 sb., o dani z nemovitých věcí. Pokud budete potřebovat větší podrobnosti, doporučuji ještě portál Finanční správy.

Autor článku
Autor článku Daně z nemovitých věcí v roce 2022 - makléř Ing. Dana Sládková, větší profilovka
Ing. Dana Sládková
Realitní makléř Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru