Hlavní obrázek pro článek Jak nejlépe postupovat při převodu nemovitosti z rodiče na dítě?
Datum vložení článku Jak nejlépe postupovat při převodu nemovitosti z rodiče na dítě? 24. 11. 2021 Štítek Nemovitosti článku Jak nejlépe postupovat při převodu nemovitosti z rodiče na dítě? Nemovitosti

Jak nejlépe postupovat při převodu nemovitosti z rodiče na dítě?

Hodláte v nejbližší době darovat byt či dům svému dítěti? Víte, jak přesně postupovat? Na Nezávislém realitním portálu vás provedeme převodem nemovitosti z rodiče na dítě krok po kroku. Své doporučení přidá realitní makléř Honza Ptáček.

Převod nemovitosti – darování domu či bytu

Převod nemovitosti z rodičů na děti je obecně nazýván pojmem darování. Darem se v takovém případě rozumí byt či dům ve vlastnictví rodičů. Z právního hlediska je darování chápáno jako bezúplatný převod vlastnického práva k nemovitosti. Jedná se tedy o vhodnou alternativu k budoucímu dědickému řízení. Mnoho rodin se v současnosti k darování přiklání, a to především z důvodu snazší a jednodušší administrativy oproti dědictví.

Postup v rámci darování nemovitosti

Darování jako právní úkon může být výhodné pro všechny, je však nutné postupovat podle stanovených postupů, aby se předešlo možným komplikacím. Veškeré náležitosti začínají sepsáním darovací smlouvy, která musí mít veškeré nezbytné instrumenty – ve smlouvě musí být sepsány důležité informace o darujícím a obdarovávaném, dále také všechny skutečnosti ohledně převáděné nemovitosti. Darující musí obdarovávaného skrze smlouvu informovat o veškerých faktech, např. o fyzických závadách na nemovitosti. Samozřejmostí je ověření podpisu u notáře. Následně po podepsání smlouvy je nutná změna v katastru nemovitostí – zpravidla za 30 dní je věc vyhotovena. Pokud je následně převod nemovitosti úředně schválený, tak se obdarovaný stává novým majitelem darovaného domu či bytu.

Zdanění darované nemovitosti

Darovací daň a daň z nabytí nemovitosti jsou již minulostí, aktuální daní při darování je daň z příjmu a daň z nemovitých věcí. Nemusíte mít obavy, pokud darujete nemovitost svému dítěti, jedná se o dar v přímé rodinné linii, a tento dar je osvobozen od daně z příjmu. Daň z nemovitých věcí je nutné každoročně zaplatit příslušnému úřadu a povinen zaplatit tuto daň je majitel nemovitosti.

Tipy pro proces darování nemovitosti

Není od věci si v rámci darovací smlouvy stanovit podmínku věcného břemena, které vám dává právo v domě, který jste svým dětem darovali, dožít svůj život. Nový majitel nemovitosti vás nemůže z domu či bytu vystrnadit. Je příhodné si však stanovit, kde a za jakých podmínek bude věcné břemeno do budoucna prováděno. Dalším možným ošetřením v rámci darování nemovitosti může být i podmínka zákazu zcizení a zatížení nemovité věci.

Pokud máte ohledně darování nemovitosti jakékoliv bližší dotazy, neváhejte využít naši on-line realitní poradnu, ve které vám realitní makléři z Nezávislého realitního portálu rádi pomohou s vámi uvedeným problémem.

Co radí realitní makléř Honza Ptáček?

„Rady v článku bych zařadil mezi „rady nad zlato“. Jestli se s něčím setkávám relativně často, tak je to situace, kdy rodiče darují nemovitost dětem, kteří následně tuto nemovitost dají do zástavy, a půjčí si finance velmi nevýhodně od nebankovního sektoru. Následně nejsou tyto půjčky schopni splácet a o nemovitost přijdou v dražbě. V některých případech dokonce není nutné mít nemovitost v zástavě, ale díky nesplaceným půjčkám následně věřitelé v exekuci dražby stejně dosáhnou. Ve většině případů v těchto nemovitostech rodiče bydlí, a tak prodejem nemovitosti v dražbě připraví děti o střechu nad hlavou nejen sebe, ale především rodiče. Praxe mě naučila, že pokud chtějí rodiče nemovitost dál užívat za doby svého života, je lepší nemovitosti na děti nepřepisovat a raději zvolit formu závěti. Ať už se rozhodnete jakkoli, přeji, ať se vám problémy s nesplacenými půjčkami vyhýbají, a pokud taková situace nastane, tak ji řešte okamžitě s makléřem, který má zkušenost, jak komunikovat s věřiteli a exekutory, a takovou nemovitost prodat mimo dražbu za maximální cenu. Ne vždy to však jde. Hezký den všem. Honza Ptáček.“

Autor článku
Autor článku Jak nejlépe postupovat při převodu nemovitosti z rodiče na dítě? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru